Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

To Χαμπλ ανακαλύπτει ότι ο γαλαξιακός πυρήνας οδηγεί άνεμο με 3.220.000 χλμ. ανά ώρα
Πίστωση: ΝΑΣΑ, ESA, και Α Feild (STScI)
Χάρτης ταχύτητας από το Χαμπλ και η σύνθεση των μυστηριωδών λοβών που επεκτείνονται από τον γαλαξία μας.
Αυτό το γραφικό δείχνει πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ ανίχνευσε το φως από ένα μακρινό κβάζαρ για να αναλύσει το λεγόμενο φαινόμενο "Φέρμι φυσαλίδες", δύο λοβούς υλικού που διοχετεύονται έξω από τον πυρήνα του Γαλαξία μας.
Το φως του κβάζαρ πέρασε μέσω μιας από τις φυσαλίδες. Αυτό που αποτυπώνεται σε αυτό το φως, είναι οι πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα, τη σύνθεση της εκροής του, και τελικά της μάζας. Η εκροή αυτή που παράγεται από ένα βίαιο γεγονός που συνέβη περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν στο πυρήνα του Γαλαξία μας.Σε μια εποχή των πρώτων προγόνων μας που έμαθαν να περπατούν σε όρθια θέση στην καρδιά του Γαλαξία μας, υπέστησαν μια τιτάνια έκρηξη, οδήγησαν τα αέρια και άλλα υλικά προς τα έξω με ταχύτητα 3.220.000 χλμ. ανά ώρα.

Τώρα, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, οι αστρονόμοι ήταν μάρτυρες του απόηχου της έκρηξης: αναδυόμενα νέφη αερίου που υψώνονται περίπου 30.000 έτη φωτός πάνω και κάτω από το επίπεδο του Γαλαξία μας.

Η τεράστια δομή ανακαλύφθηκε πριν από πέντε χρόνια ως μια λάμψη ακτίνων γάμμα στον ουρανό προς την κατεύθυνση του γαλαξιακού κέντρου. 
Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει χαρακτηριστικά σαν φυσαλίδες σε ακτίνες Χ και ραδιοκύματα, αλλά χρειάζονται το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ για να μετρήσουν για πρώτη φορά την ταχύτητα και τη σύνθεση των μυστήριων λοβών. 
Τώρα προσπαθούν να υπολογίσουν τη μάζα του υλικού που διοχετεύεται έξω από το γαλαξία μας, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την αιτία της έκρηξης.

Αν και οι αστρονόμοι έχουν δει αέρια ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που πνέουν από τους πυρήνες των άλλων γαλαξιών, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για μια κοντινή προβολή των εκρήξεων του δικού μας γαλαξία.


Το-Νιου-Σας

ΠηγήΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ