Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου (4)
1950,
πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. (Γεν. 13/9/1873)Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν μαθηματικός Ελληνικής καταγωγής, υπήκοος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής.
Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας.
Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.
1995
το διαστημικό λεωφορείο "Ανακάλυψη" ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.
Το Ντισκάβερι με πανσέληνο πριν από την εκτόξευση.


Το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-103) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της ΝΑΣΑ. 
Όταν πρωτοπέταξε το 1984, το Ντισκάβερι έγινε το τρίτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο και προσγειώθηκε για τελευταία φορά στις 9 Μαρτίου 2011 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή STS133. Το Ντισκάβερι έχει πραγματοποιήσει τόσο ερευνητικές αποστολές όσο και αποστολές συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
1962
για πρώτη φορά σε 400 χρόνια ευθυγραμμίζονται ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.2 Φεβρουαρίου 1977
Καταστρέφεται με ειδική γήινη εντολή ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός «Σαλιούτ – 4».Καταστρέφεται με ειδική γήινη εντολή ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός «Σαλιούτ – 4» (“Salyout – 4” = χαιρετισμός), που εκτοξεύθηκε, στις 26.12.1974 και αντιμετώπισε προβλήματα επιβίωσής του. Το 1ο πλήρωμα επιβιβάστηκε στο διαστημικό σταθμό και παρέμεινε εκεί για ένα σχεδόν μήνα (29 ημ. και 13 ώ.). 
Επρόκειτο για το πλήρωμα του «Σογιούζ – 17», το οποίο εκτοξεύθηκε, στις 11.1.1975, με δύο κοσμοναύτες.  
Το 2ο πλήρωμα δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά και επέστρεψε στο έδαφος.

Το 3ο πλήρωμα είχε καλύτερη τύχη και παρέμεινε στο σταθμό για 2 μήνες περίπου. Επρόκειτο για το πλήρωμα, που εκτοξεύθηκε στις 24.5.1975, με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ – 18» και περιλάμβανε 2 κοσμοναύτες. 
Ύστερα από αυτές τις 3 αποστολές, προγραμματίσθηκε η πτώση του σταθμού στον Ειρηνικό ωκεανό. 
Οι διαστημικοί σταθμοί «Σαλιούτ» είχαν μήκος περίπου 14 μ., διάμετρο 4,15 μ. και βάρος  19 τόνους, άρχισαν δε να κατασκευάζονται το 1970. 
Μπορούσαν να στεγάσουν δυο ή τρία άτομα για πολύμηνες περιόδους διαμονής ή μέχρι και εξαμελή πληρώματα για ολιγοήμερη διαμονή. 
Η χωρητικότητά τους ήταν 100 κυβικά μέτρα.


Σαλιούτ 4 διάγραμμα
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Αστρονόμος - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ