Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου (3)1804,
πεθαίνει ο Τζόζεφ Πρίστλεϊ, κληρικός, πολιτικός επιστήμονας και χημικός, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανακάλυψη του οξυγόνου. (Γεν. 13/3/1733)


Πρίστλεϊ Τζόζεφ

Ο Ιωσήφ Πρίστλεϊ, Άγγλος χημικός, φιλόσοφος και θεολόγος, γεννήθηκε το 1733 στο Φίλντχεντ του Λιντς και πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1804 στο Νορθάμπερλαντ της Πενσιλβανίας των Η.Π.Αμερικής.

Από νεραή ηλικία ήταν ορφανός από μητέρα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ανατράφηκε από μία θεία του με αυστηρές θρησκευτικές αρχές και μελέτησε λατινικά, ελληνικά, εβραϊκά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.
Αργότερα κλήθηκε από την Ακαδημία του Ουάριγκτον ως καθηγητής ξένων γλωσσών. Στο φιλοσοφικό πεδίο βοήθησε μαζί με το δάσκαλό του Ντέιβιντ Χάρτλεϊ την ανάπτυξη της εμπειριοκρατίας του Λοκ.
Το έτος 1777 δημοσίευσε το έργο του "Συζητήσεις σχετικά με την ύλη και το πνεύμα", στο οποίο αναπτύσσει τη θεωρία του δεσμού μεταξύ ψυχικών και φυσικών φαινομένων και γίνεται έτσι ο δημιουργός της συνειρμικής ψυχολογίας.
Επίσης έγραψε την "Ιστορία του ηλεκτρισμού" και, όταν γνωρίστηκε με το Φραγκλίνο σ` ένα ταξίδι του στο Λονδίνο, παρακινήθηκε από το μεγάλο επιστήμονα να τη δημοσιεύσει.
Εξαιτίας αυτού του έργου του έγινε το 1766, μέλος της Αγγλικής Βασιλικής Ακαδημίας.
Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο ανέπτυξε και αξιόλογη εργαστηριακή δραστηριότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη το 1772 του υδροχλωρικού οξέος, του αμμωνιακού οξέος, του οξιδίου του αζώτου και του θειούχου ανυδρίτη.
Το 1774 ανακάλυψε το οξυγόνο, μολονότι την ανακάλυψή του είχε πετύχει προηγουμένως ο Σέελε, χωρίς όμως έγκαιρα να δημοσιεύσει την εργασία του. Δέχτηκε με ενθουσιασμό την επανάσταση του 1789, γι` αυτό και ονομάστηκε Γάλλος πολίτης και μέλος της Εθνοσυνέλευσης.
Όμως το 1791, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες, ένα εξαγριωμένο πλήθος που αντιδρούσε στις προοδευτικές πολιτικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατέστρεψε το σπίτι του και το 1794 κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, όπου του επιφυλάχτηκε μεγάλη υποδοχή και έζησε την υπόλοιπη ζωή του σε μια αγροικία κάτω από την προστασία του Τζέφερσον.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χημικών των αιώνων.
Ήταν κυρίως μεγάλος χημικός.
Συγκεντρώνοντας αέρια μέσα σε λεκάνη υδράργυρου, κατόρθωσε ν' απομονώσει μεγάλο αριθμό απ' αυτά.
Ανακάλυψε το υδρόθειο, το οξείδιο του αζώτου, το αιθυλένιο κ.ά.
Η κυριότερή του όμως ανακάλυψη ήταν αυτή του οξυγόνου.
Απέδειξε ότι το νερό είναι σύνθετο σώμα κι ασχολήθηκε και με την ηλεκτροστατική.

6 Φεβρουαρίου 1971
Φτάνει στην περιοχή της Σελήνης το «Απόλλων – 14».


Φθάνει στην περιοχή της Σελήνης το «Απόλλων – 14» με πλήρωμα τους Σέπαρντ, Ροουζα και Μίτσελ. Η σεληνάκατος «Αντάρης» προσεδαφίστηκε 18 μόλις μέτρα μακριά από την προγραμματισμένη περιοχή, βόρεια του κρατήρα «Φρα Μάουρο» και παρέμεινε στη σεληνιακή επιφάνεια επί 31 ώρες και 31 λεπτά, στο νοτιοανατολικό υψίπεδο της Θάλασσας της Γαλήνης.

Οι αστροναύτες Μίτσελ και Σέπαρντ (πλωτάρχης) έκαναν δυο εξερευνητικές εξόδους, που διήρκεσαν περισσότερο από 9 ώρες. Κατά τους περιπάτους αυτούς χρησιμοποιήθηκε ένας νέος δίτροχος μεταφορέας συσκευών, παρόμοιος με αμαξάκι του γκολφ, εκτελέστηκαν σεισμικά πειράματα και μελετήθηκαν τα μαγνητικά χαρακτηριστικά της Σελήνης.
Τοποθέτησαν πειραματικό εξοπλισμό και συγκέντρωσαν 43 χλγ. από σεληνιακά πετρώματα.
Ο Ρόούζα εκτέλεσε σειρά επιστημονικών πειραμάτων μέσα από το διαστημόπλοιο «Απόλλων», το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Το πλήρωμα επέστρεψε και προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ η όλη διάρκεια της αποστολής ήταν 9 ημέρες ακριβώς.
6 Φεβρουαρίου 1971
ο αστρονάυτης Άλλαν Σέπαρντ εκτελεί την πρώτη βολή γκολφ στην επιφάνεια της Σελήνης
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - «ζωντανή παιδεία» - «Υγεία ηλεκτρονικά» - Αστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ