Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου (4)1984,
οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, Μπρους ΜακΚάντλες και Ρόμπερτ Στιούαρτ κάνουν τον πρώτο διαστημικό περίπατο.
Ο Μπρους ΜακΚάντλες δείχνει ότι η Επανδρωμένη μονάδα χειρισμού, επιπλέει στο διάστημα πάνω από ένα κομάτι συννεφιασμένης Γης.


7 Φεβρουαρίου 1984. 
Πραγματοποιείται ο πρώτος ελεύθερος διαστημικός περίπατος ανθρώπου από τον Μπρους Μακάντλες.

Πραγματοποιείται ο πρώτος διαστημικός περίπατος ανθρώπου από τον Αμερικανό αστροναύτη Μπρους Μακάντλες (γεν. 1937), χωρίς να είναι δεμένος.

Ο Μακάλντες εκτοξεύθηκε στις 3.2.1984 με το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» (αποστολή “STS – 10” ή “41 – B”). 
Μαζί του στο σκάφος ήταν και ο Ρόμπερτ Στιούαρτ. 
Οι αστροναύτες αυτοί έμειναν στο διαστημικό κενό επί 12 ώρες  και τόλμησαν να απομακρυνθούν 100 μ. από το διαστημόπλοιο. 
Η απόστασή τους από τη Γη ήταν τότε 277 χλμ. και μετά από 127 περιφορές γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο επέστρεψε, στις 11.2.1984 και προσγειώθηκε στη Φλόριντα, από την οποία είχε εκτοξευθεί.

Ο ίδιος αστροναύτης έλαβε μέρος και στην πτήση “ΣΤΣ– 31”, που άρχισε στις 24.4.1990 με το διαστημικό λεωφορείο «Ανακάλυψη», με το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Η πτήση τελείωσε στις 29.4.1990.

7 Φεβρουαρίου 1984, ο αστροναύτης Μπρους ΜακΚάντλες II, κατά την διάρκεια της αποστολής ΣΤΣ-41-B πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο χωρίς σύνδεση με το μητρικό σκάφος, χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή Επανδρωμένη μονάδα ελιγμού που διαθέτει αυτόνομο προωθητικό σύστημα με άζωτο δίνοντας στον αστροναύτη πλήρη έλεγχο των κινήσεων του μέσω 24 ακροφυσίων.


Ο ΜακΚάντλες προσεγγίζει τη μέγιστη απόσταση του από το "Διεκδικητή".
7 Φεβρουαρίου 1977
Εκτοξεύεται το Σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ – 24».Εκτοξεύεται το Σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ – 24» (“Soyuz – 24») με πλήρωμα 2 κοσμοναύτες. Την επόμενη ημέρα συνδέθηκε με το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 5», που βρισκόταν σε τροχιά, από τις 22.6.1976.

Τα διαστημόπλοια «Σογιούζ» (“Soyuz” = «Ένωση»), ήταν ολόκληρη σειρά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας αργότερα, που εκτοξεύονταν με τους ομώνυμους πυραύλους και είναι σε κανονική χρήση ακόμη και σήμερα. Το καθένα είναι κατασκευασμένο για να χωράει 3 αστροναύτες και περιέχει δυο καμπίνες διαστάσεων 2Χ2Χ2 μ. περίπου. Μια για να μένουν οι αστροναύτες κατά την εκτόξευση και κατά την επιστροφή και άλλη μια, για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Τα διαστημόπλοια αυτά περιφέρονταν σε ύψος 200 έως 300 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Έχουν βάρος 6,8 τόνους, μέγιστο μήκος 7,5 μ. μέγιστη διάμετρο 2,72 μ., πλάτος βραχιόνων με τις ηλιακές μπαταρίες 8,37 μ.

Το σκάφος «Σογιούζ», όπως και τα περισσότερα σοβιετικά, είναι παράδειγμα απλότητας και πρακτικότητας στη σχεδίαση, κάτι που του εξασφάλισε και τη μακροβιότητα και αξιοπιστία του.
7 Μαρτίου 2009,
εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ με αποστολή την εύρεση εξωπλανητών.
Μεχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2001 έχει εντοπίσει 1235 υποψήφιους εξωπλανήτες7 Φεβρουαρίου 1999
Εκτοξεύεται το "Αστρόσκονη", αποστολή της ΝΑΣΑ με σκοπό την εξερεύνηση της σύνθεσης του κομήτη "Άγριος 2". 
Ταξίδεψε 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και φτάνοντας στον κομήτη συνέλεξε σωματίδια από την ουρά του χρησιμοποιώντας το ειδικό υλικό αερόπηγμα, το οποίο αποτελείται κατά 99,8% από αέρα. 
Τα σωματίδια  προσέκρουαν με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο πάνω σε αυτό το υλικό χωρίς να καταστρέφονται. 
Κατά την επιστροφή του σκάφους στη Γη, η ειδική κάψουλα που περιείχε το υλικό, αποκολλήθηκε από το κυρίως σκάφος και επανήλθε στην Γη, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια σε ειδική βάση της ΝΑΣΑ. 
Το αερόπηγμα που περιείχε τα σωματίδια σκαναρίστηκε σε όλο το βάθος του και οι περίπου ένα εκατομμύριο φωτογραφίες αναλύθηκαν από εθελοντές μέσω του προγράμματος Stardust@home για την εύρεση της θέσης των σωματιδίων. 
Μετά την εξέταση τους βρέθηκαν οργανικά στοιχεία, υδρογονάνθρακες και ενώσεις σιλικόνης και σιδήρουΟ πυρήνας του κομήτη "Άγριος 2" (81P) το 2004

Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ