Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Η Γη σε υπέρυθρη απεικόνιση


Ο πλανήτης Γη στο υπέρυθρο, σε ανάλυση

Νεφελώδης σφαίρα
Ο πλανήτης μας μοιάζει με γυάλινη σφαίρα μέσα στην οποία κάποιος φύσηξε καπνό


Ουάσινγκτον

Η Γη μοιάζει με γυάλινη σφαίρα μέσα στην οποία κάποιος φύσηξε καπνό. 

Υπέρυθρες εικόνες από μετεωρολογικούς δορυφόρους συνενώθηκαν σε μία εντυπωσιακή χρονοεγγραφή που δείχνει την ατμόσφαιρα να αναδεύεται και να πάλλεται.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο ΓιουΤιουμπ από τον Τζέιμς Τάιργουιτ-Ντρέικ, φοιτητή προηγμένης μικροσκοπίας που ασχολείται με το Διάστημα ως χόμπι.

Υπέρυθρη ακτινοβολία

Ο Τάιργουιτ-Ντρέικ συγκέντρωσε 700 εικόνες που μετέδωσαν οι αμερικανικοί δορυφόροι ΓΛΠΔ 13 και 15 το διάστημα 30 Νοεμβρίου 2014 έως 26 Ιανουαρίου 2015.

Οι δύο δορυφόροι βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά, παραμένουν δηλαδή διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης σε ύψος 35.800 χιλιομέτρων. 
Ο ένας έχει στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ο δεύτερος κοιτά την Κεντρική Αμερική.

Δεδομένου ότι οι εικόνες από το υπέρυθρο κανάλι των δορυφόρων έχουν ανάλυση 3600 x 3000 εικονοστοιχεία, η χρονοεγγραφή είναι διαθέσιμο και σε ανάλυση 4Κ. 
Κάθε δευτερόλεπτο στην παραπάνω χρονοεγγραφή αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα 21 ημερών.

H υπέρυθρη ακτινοβολία που καταγράφουν οι δορυφόροι αντιστοιχούν στην εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας από τη Γη στο Διάστημα

Το αόρατο αυτό φως εκπέμπεται από το έδαφος και τους ωκεανούς, καθώς όμως ταξιδεύει προς τον ουρανό συναντά τα σύννεφα και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας που απορροφούν τα υπέρυθρα μήκη κύματος.

Αυτό σημαίνει ότι το βίντεο δείχνει ουσιαστικά ένα καλειδοσκόπιο καταιγίδων και ανέμων που περιδινίζονται στην ατμόσφαιρα καλύπτοντας την επιφάνεια.Εδώ είναι κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα: 
Μια εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας χρονοεγγραφή της Γης, όπως φαίνεται στο υπέρυθρο.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ιν.γρ io9

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ