Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Χορεύοντας στην άκρη

Πίστωση: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: Τζος ΜπάρινγκτονΟι γαλαξίες μπορεί να πάρουν πολλές μορφές και να προσανατολιστούν με οποιονδήποτε τρόπο σε σχέση με μας στον ουρανό. 
Αυτό μπορεί να καταστεί δύσκολο στο να καταλάβουμε την πραγματική μορφολογία τους, καθώς ένας γαλαξίας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από διαφορετικές οπτικές γωνίες. 
Μια ειδική περίπτωση είναι όταν είμαστε αρκετά "τυχεροί" για να παρατηρήσουμε ένα σπειροειδή γαλαξία απευθείας από την άκρη του, παρέχοντας μας μια καταπληκτική θέα, όπως αυτό που παρατηρούμε σε αυτή την εικόνα της εβδομάδας.

Αυτός είναι o NGC 7814, γνωστός και ως "Μικρός Σομπρέρο". 
Ο μεγαλύτερος συνονόματός του, ο Γαλαξίας Σομπρέρο είναι ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα του γαλαξία από άκρη (όψη από την άκρη) - στην πραγματικότητα, ο "Μικρός Σομπρέρο" είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με τον φωτεινό συνονόματό του σε περίπου 60.000 έτη φωτός ολόκληρος (567.643.828.354.800.000 τετράκις εκ. χλμ. περίπου ή 44.524.576.700.509.843.909.326.221.664 οκτάκις εκ. Γαίες), αλλά δεδομένου ότι βρίσκεται πιο μακριά, φαίνεται μικρότερος στον ουρανό.

Ο NGC 7814 έχει μια φωτεινή κεντρική προεξοχή και ένα φωτεινό φωτοστέφανο πυρακτωμένου αερίου που εκτείνεται προς τα έξω στο διάστημα. 
Οι σκονισμένοι σπειροειδείς βραχίονες εμφανίζονται ως σκοτεινές ραβδώσεις. που αποτελούνται από σκονισμένο υλικό που απορροφά και δεσμεύει το φως από το γαλαξιακό κέντρο πίσω από αυτό. 
Το οπτικό πεδίο αυτής της εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπκλ της ΝΑΣΑ / ΕΣΑ, θα ήταν πολύ εντυπωσιακό, ακόμη και χωρίς τον NGC 7814 μπροστά., σχεδόν όλα τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε αυτή την εικόνα είναι γαλαξίες, επίσης.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΧΑΜΠΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ