Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Πού είναι το Φίλαε; Πότε θα ξυπνήσει;Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ΟΣΙΡΙΣ ομάδας MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Η χρονική σήμανση που σημειώνονται στις εικόνες είναι σε Παγκόσμια Ώρα (επί του σκάφους χρόνος).


Πού είναι το Φίλαε;

Από τότε που Φίλαε άγγιξε τον κομήτη κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο για τελευταία φορά στις 12 Νοεμβρίου - πιστεύεται ότι έχει έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του κομήτη συνολικά τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένου του τελικού προορισμού - η αναζήτηση εντοπισμού έχει αποτυπωθεί σε εικόνες. 
Ενώ το μέσο ΚΟΝΣΕΡΤ βοήθησε να περιοριστεί σε 350 χ 30 μ. λωρίδα προσκομήτωσης στον μικρότερο λοβό του κομήτη 67Ρ / Γ-G, και μια ειδική αναζήτηση σε εικόνες του συστήματος ΟΣΙΡΙΣ, μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την τελική θέση του μικρού προσεδαφιστή.


Πότε θα ξυπνήσει το Φίλαε;

Για όσους από εσάς ακολούθησαν την αφύπνιση του Ροζέτα, θα ξέρετε ότι δεν είναι απλά μια περίπτωση διακόπτης και ξανά επιστροφή αμέσως στην επιστήμη. 
Το ίδιο ισχύει και για το Φίλαε.

Στην αρχική περιοχή προσκομήτωσης, το Φίλαε αναμενόταν να λάβει περίπου 6,5 ώρες φωτισμού ανά 12,4 ώρες κατά τη διάρκεια ημέρας του κομήτη, με τις θερμοκρασίες να γίνονται πάρα πολύ υψηλές μέχρι το Μάρτιο του 2015 για να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του. 
Τώρα, στη νέα του θέση, ο φωτισμός είναι μόλις 1,3 ώρες.

«Τώρα χρειαζόμαστε τον επιπλέον ηλιακό φωτισμό που παρέχεται από τη μικρότερη απόσταση του κομήτη στον Ήλιο από εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να φέρει το όχημα προσκομήτωσης πίσω στη ζωή», λέει ο Στέφαν Ούλαμεκ, Υπεύθυνος Έργου του Προσεδαφιστή  ΝτΛΡ.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και μέχρι τον Μάιο, η κλίση του Ήλιου θα είναι τέτοια που θα είναι άμεσα από πάνω από την προβλεπόμενη ζώνη προσκομήτωσης, αν και ο προσανατολισμός του προσεδαφιστή είναι τέτοιος που δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως το μέγιστο φωτισμό που προσφέρεται.

Όσον αφορά τη διαδικασία της αφύπνισης, και υποθέτοντας ότι το Φίλαε επέζησε στις χαμηλές θερμοκρασίες στη νέα κατοικία του, το νωρίτερο που η ομάδα προσκομήτωσης αναμένει ότι θα είναι αρκετά θερμός για την εκκίνηση, είναι στα τέλη Μαρτίου. 
Αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το Μάιο ή τον Ιούνιο, πριν υπάρξει αρκετός ηλιακός φωτισμός για να χρησιμοποιήσουν τον πομπό του, καθώς και για την αποκατάσταση μιας σύνδεσης επικοινωνίας με το Ροζέτα - ο προσεδαφιστής χρειάζεται περίπου 17 Βατ για να ξυπνήσει και να πει "γεια".

Επιπλέον, το όχημα σε τροχιά πρέπει επίσης να δεχτεί την εντολή, ώστε να ακουστεί από το Φίλαε το σήμα: "είμαι ξύπνιος", και να είναι σε καλή θέση σε σχέση με την περιοχή προσκομήτωσης για να λάβει το σήμα - αν και μπορεί να είναι έως και 200 χιλιόμετρα μακριά από τον κομήτη. 
Θα είναι ακόμα περισσότερο πριν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη και το Φίλαε είναι έτοιμο να συνεχίσει και πάλι την επιστημονική του εργασία, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα έχει μια θέση πλευρικού δακτυλίου για το περιήλιο.

«Συζητούμε ήδη και προετοιμαζόμαστε για το ποια μέσα θα πρέπει να λειτουργούν και για πόσο καιρό,» προσθέτει ο Στέφαν.

Αλλά ακόμα και αν το Φίλαε δεν ξυπνήσει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ήδη ολοκλήρωσε την πρώτη σειρά της επιστήμης το για τον κομήτη, απροσδόκητη παροχή πληροφοριών από πολλαπλές τοποθεσίες για τον 67Ρ / CG.

Εν τω μεταξύ το Ροζέτα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη επί της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο και καθώς θα κατευθύνεται πίσω προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ΟΣΙΡΙΣ ομάδας MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Το Φίλαε πάνω από τον κομήτη; Η κάμερα του ΟΣΙΡΙΣ ευρείας γωνίας του Ροζέτα, έλαβε αυτήν την προβολή του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου 2014 17:18 GMT (ώρα σκάφους). (περισσότερα)
Η κάμερα του συστήματος ΟΣΙΡΙΣ ευρέως γωνίας του Ροζέτα, έλαβε αυτήν την προβολή του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου 2014 17:18 GMT (ώρα σκάφους). 
Σημειώνεται είναι ό, τι η ομάδα ΟΣΙΡΙΣ πιστεύει ότι είναι το όχημα προσκωμήτωσης Φίλαε πάνω από το χείλος του μεγάλου λάκκου - που ονομάζεται Χατμεχίτ- στον μικρό λοβό του κομήτη. Η εικόνα έχει χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τις προσπάθειες αναζήτησης προσκωμήτωσης, και παρέχει τη βάση για ανασχηματισμό τροχιών.
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ΟΣΙΡΙΣ ομάδας MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Περιοχή αναζήτησης του προσεδαφιστή. Η εικόνα είναι ένα 2 χ 2 ψηφιδωτό περιλαμβάνει εικόνες της κάμερας κλειστής γωνίας του ΟΣΙΡΙΣ που λήφθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 2014 από απόσταση περίπου 20 χλμ από το κέντρο του κομήτη. (περισσότερα)Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ΟΣΙΡΙΣ ομάδας MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Ο πιθανός προσανατολισμός του Φίλαε, εμφανίζεται σε οπτικοποίηση τοπογραφικού μοντέλου της επιφάνειας του κομήτη. (περισσότερα)
Σημείωση: Για περισσότερα σχετικά με τον κομήτη, επιλέξτε τις ετικέτες παρακάτω


Το-Νιου-Σας

Πηγή: ιστολόγιο του ροζετα (πλήρες άρθρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ