Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Το Κασίνι λαμβάνει τον Τιτάνα γυμνό στον ηλιακό άνεμοΠίστωση εικόνας: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ
Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει τις συνθήκες που παρατηρούνται από το διαστημικό σκάφος Κασίνι της ΝΑΣΑ κατά τη διάρκεια μιας πτήσης το Δεκέμβριο του 2013, όταν η μαγνητόσφαιρα του Κρόνου ήταν εξαιρετικά συμπιεσμένη, εκθέτοντας τον Τιτάνα προς την πλήρη ισχύ του ηλιακού ανέμου.Οι ερευνητές που μελετούν τα δεδομένα από την αποστολή Κασίνι της ΝΑΣΑ, έχουν παρατηρήσει ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνας, συμπεριφέρεται σαν την Αφροδίτη, τον Άρη ή έναν κομήτη όταν εκτίθεται στην ωμή δύναμη του ηλιακού ανέμου. 

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα μη-μαγνητισμένοα σώματα, όπως ο Τιτάνας, μπορεί να αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο με τους ίδιους βασικούς τρόπους, ανεξάρτητα από τη φύση ή την απόστασή τους από τον Ήλιο.

Ο Τιτάνας είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να θεωρηθεί πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο από μόνος του, και μια πτήση από το γιγαντιαίο φεγγάρι το Δεκέμβριο του 2013, "προσομοίωσε" αυτό το σενάριο, από την σκοπιά του Κασίνι. 

Η συνάντηση ήταν μοναδική στο πλαίσιο της αποστολής του Κασίνι, καθώς ήταν η μοναδική φορά που το διαστημικό σκάφος είχε παρατηρήσει τον Τιτάνα σε άριστη κατάσταση, έξω από την περιοχή του διαστήματος που κυριαρχείται από το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου, που ονομάζεται η μαγνητόσφαιρα του.

«Παρατηρήσαμε ότι ο Τιτάνας, αλληλεπιδρώντας με τον ηλιακό άνεμο μοιάζει πολύ με τον Άρη, αν κατευθυνθεί προς την απόσταση του Κρόνου», δήλωσε ο Σέζαρ Μπερτούτσι του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής στο Μπουένος Άιρες, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας με τους συναδέλφους από την αποστολή Κασίνι. 

«Σκεφτήκαμε ότι ο Τιτάνας σε αυτό το στάδιο θα έχει διαφορετική εμφάνιση. 
Εμείς σίγουρα αιφνιδιαστήκαμε», είπε.

Ο Μπερτούτσι, σημείωσε ότι ο κατάλογος του, των ομοίως μη-μαγνητισμένων σωμάτων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, όπου θα επισκεφθούμε φέτος για πρώτη φορά από την αποστολή "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ.


Η νέα έρευνα δημοσιεύεται σήμερα (28/01/2015) στο περιοδικό Επιστολές Ανασκόπησης Γεωφυσικής.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ (περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ