Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Το τηλεσκόπιο Πλανκ δίνει νέα σήμανση χρόνου για τα πρώτα αστέρια


Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη


Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΣΑ) από το 2009 έως το 2013.

«Κοσμικός επαναϊονισμός»
Αυτή είναι μια απεικόνιση της πόλωσης του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, όπως ανιχνεύεται από τον δορυφόρο Πλανκ της ΕΣΑ πάνω από το σύνολο του ουρανού.


Τα πρώτα άστρα εμφανίστηκαν στο σύμπαν περίπου 560 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του με τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ), 140 εκατομμύρια χρόνια αργότερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. 

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε, ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΣΑ) από το 2009 έως το 2013.

Η νέα εκτίμηση βασίζεται σε μια ακριβέστερη ανάλυση του «αποτυπώματος» του «Μπιγκ Μπανγκ» στην λεγόμενη κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία άρχισε να εξαπλώνεται στο σύμπαν 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Χάρη στα όργανα του «Πλανκ» κατέστη εφικτό να δημιουργηθεί ο πιο ακριβής χάρτης του «αρχαίου φωτός» που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

«Η διαφορά των 140 εκατομμυρίων ετών μπορεί να μην φαίνεται σημαντική στο πλαίσιο της ιστορίας των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών του σύμπαντος, όμως αναλογικά συνιστά στην πραγματικότητα μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην κατανόησή μας για το πώς εξελίχθηκαν ορισμένα γεγονότα-κλειδιά στις πρώιμες εποχές», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής, Γιώργος Ευσταθίου, ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία του «Πλανκ», σύμφωνα με το ΒΕΜ.

Τα πρώτα άστρα στο στερέωμα εκτιμάται, ότι ήταν υπέρθερμοι γίγαντες που θα είχαν σύντομη ζωή, αλλά πρόλαβαν να παράγουν τα πρώτα βαριά χημικά στοιχεία της ύλης, χάρη στα οποία αργότερα σχηματίστηκαν οι πλανήτες, αλλά και τα έμβια όντα στη Γη.

Η προηγούμενη εκτίμηση, ότι η εμφάνιση των άστρων είχε συμβεί νωρίτερα, 420 εκατομμύρια χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», είχε γίνει από τον αμερικανικό επιστημονικό δορυφόρο WMAP στην προηγούμενη δεκαετία. 
Η νέα εκτίμηση συμφωνεί πλέον καλύτερα και με τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», γεγονός που ικανοποιεί τους επιστήμονες.
Πιστωτικά: Συνεργασία ΕΣΑ και Πλανκ
Αυτή είναι μια απεικόνιση της πόλωσης του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, όπως ανιχνεύεται από τον δορυφόρο Πλανκ της ΕΣΑ σε ένα μικρό κομμάτι του ουρανού που μετράται κατα μήκος 20º.Πιστωτικά: Συνεργασία ΕΣΑ και Πλανκ
Αυτή είναι μια απεικόνιση της πόλωσης του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, όπως ανιχνεύεται από τον δορυφόρο Πλανκ της ΕΣΑ σε ένα μικρό κομμάτι του ουρανού που μετράται κατα μήκος 20º.Εντύπωση: Τα πρώτα αστέρια θα ήταν "δυσκίνητα" μεγαθήρια που κάηκαν σύντομα αλλά είχαν λαμπρή ζωή


Η ιστορία του ΣύμπαντοςΚατασκευάζεται επιτου παρόντος: Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ θα προβεί σε έρευνα των πρώτων γαλαξιών και των άστρων τουςΤο-Νιου-Σας

Πηγή: ΣΚΑΪ - Φυσική - ΒΕΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ