Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Απατηλά μικρόςΠίστωση Εικόνας:  ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Διαστημικό Επιστημονικό ΙνστιτούτοΟ μικροσκοπικός Επιμηθέας επισκιάζεται από τις γειτονικές λωρίδες των δακτυλίων Α και Φ. 
Αλλά συμβαίνει πραγματικά αυτό; 
Τα φαινόμενα απατούν! 
Είναι κατά προσέγγιση 10 έως 20 φορές με περισσότερη μάζα η εν λόγω μικρή τελεία σε σχέση με το κομμάτι του δακτυλίου Α που είναι ορατό σε αυτή την εικόνα!

Συνολικά, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν περίπου μάζα, μερικές φορές τη μάζα του φεγγαριού του Μίμα. 
(Αυτή η εκτίμηση για τη μάζα, προέρχεται από τη μέτρηση των κυμάτων που ανέκυψαν στους δακτυλίους από τα φεγγάρια όπως ο Επιμηθέας.) 
Οι δακτύλιοι φαίνονται φυσικά μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο φεγγάρι, επειδή τα μεμονωμένα σωματίδια του δακτυλίου είναι πολύ μικρά, δίνοντάς τους μια μεγάλη επιφάνεια για μια δεδομένη μάζα. 
Ο Επιμηθέας (70 μίλια ή 113 χιλιόμετρα κατά μήκος), από την άλλη πλευρά, έχει μια μικρή επιφάνεια ανά μάζα σε σύγκριση με τους δακτυλίους, καθιστώντας τον στο βλέμμα μας απατηλά μικρό.

Η προβολή αυτή φαίνεται προς την ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων από περίπου 19 μοίρες πάνω από το επίπεδο των δακτυλίων. 
Η εικόνα λήφθηκε στο ορατό φως με την κάμερα κλειστής γωνίας του διαστημικού σκάφους Κασίνι στις 5 Δεκεμβρίου 2014.

Η προβολή αυτή λήφθηκε σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμύρια μίλια (2.000.000 χιλιόμετρα) από τον Επιμηθέα, ή τη φάση, γωνία 40 μοιρών. 
Η κλίμακα της εικόνας είναι 7 μίλια (12 χιλιόμετρα) ανά εικονοστοιχείο.Το-Νιου-Σας

Πηγή: Κρόνος - ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ