Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Το διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ επιστρέφει νέες εικόνες του Πλούτωνα καθ 'οδόν προς την ιστορική συνάντηση


Δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του, τα πρώτα κοντινά του Πλούτωνα


Η αποστολή "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ μετέδωσε τις πιο κοντινές εικόνες του πλανήτη-νάνου που έχουν ληφθεί ως σήμερα.
Πίστωση: (ΝΑΣΑ /Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας)
Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας, ένα από τα πέντε φεγγάρια του.Πασαντίνα, Καλιφόρνια 

«Ο πατέρας μου θα είχε ενθουσιαστεί» λέει η κόρη του Κλάιντ Τόμπω, ο οποίος ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930. 

Στην επέτειο των 109 ετών από τη γέννηση του αστρονόμου, η αποστολή "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ, η πρώτη που θα επισκεφθεί τον Πλούτωνα, μετέδωσε τις πιο κοντινές εικόνες του πλανήτη-νάνου που έχουν ληφθεί ως σήμερα. 
Οι νέες εικόνες, τραβηγμένες από απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δείχνουν μόνο δύο μικρές φωτεινές κηλίδες, τον Πλούτωνα και τον μεγαλύτερο από τους πέντε δορυφόρους του, τον Χάροντα. Κι όμως, οι εικόνες είναι μακράν καλύτερες από αυτές που μπορούν να προσφέρουν τα σημερινά τηλεσκόπια -ακόμα και για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, ο Πλούτωνας έχει διαστάσεις μερικών μόνο εικονοστοιχείων.

Η αποστολή

Στις 14 Ιουλίου, όταν το "Νέοι Ορίζοντες" περάσει από τον Πλούτωνα σε ελάχιστη απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, θα μεταδώσει εικόνες της επιφάνειας με ανάλυση περίπου 100 μέτρων ανά εικονοστοιχείο. 
Θα είναι η πρώτη και τελευταία ευκαιρία -το "Νέοι Ορίζοντες", το οποίο εκτοξεύτηκε το 2006, είναι το ταχύτερο σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο βαθύ Διάστημα, και πλησιάζει τώρα τον στόχο του με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Δεν υπάρχει τρόπος να επιβραδύνει, και θα προσπεράσει τον Πλούτωνα για πάντα.

Ο επόμενος στόχος της αποστολής δεν έχει ακόμα καθοριστεί. 
Θα είναι όμως ένα παγωμένο σώμα στη λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, η οποία εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα και περιέχει μυριάδες σώματα από βράχο και πάγο.
«Ο πατέρας μου θα είχε ενθουσιαστεί με το "Νέοι Ορίζοντες"» σχολιάζει σε ανακοίνωση της ΝΑΣΑ η Αν Τόμπω, κόρη του αμερικανού αστρονόμου Κλάιντ Τόμπω που ανακάλυψε επίσημα τον Πλούτωνα και πέθανε το 1997.

«Το να βλέπει κανείς τον πλανήτη που ανακάλυψε και να μάθει περισσότερα· να μπορέσει να δει τα φεγγάρια του Πλούτωνα, αυτό θα τον είχε αφήσει έκπληκτο» είπε. 
Την εποχή του Τόμπω ο Πλούτωνας θεωρούνταν πλανήτης. 
Αυτό άλλαξε το 2006, όταν η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας υποβίβασε το σώμα στη νέα κατηγορία των πλανητών νάνων, στην οποία ανήκουν ακόμα τέσσερα σώματα, όλα τους πέρα από την Τροχιά του Ποσειδώνα: Δήμητρα, Έριδα, Χαουμέα και Μακεμάκε.Πίστωση εικόνας: ΝΑΣΑ / JHU APL / SwRI
Η εικόνα του Πλούτωνα και το φεγγάρι του Χάροντα, που λήφθηκαν από το Νέοι Ορίζοντες της ΝΑΣΑ, μεγεθύνθηκε τέσσερις φορές για να καταστήσει τα αντικείμενα πιο ορατά. 
Μέσα στους επόμενους μήνες, τα εμφανή μεγέθη του Πλούτωνα και του Χάροντα, καθώς και ο διαχωρισμός μεταξύ τους, θα συνεχίσει να επεκτείνεται στις εικόνες.


Γεια σου, Πλούτωνα! Το "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ επιστρέφει τις πρώτες νέες εικόνες του Πλούτωνα καθ 'οδόν προς την ιστορική συνάντηση.
Οι εικόνες προέρχονται από τα 109α γενέθλια του Κλάιντ Τομπώ, ο οποίος ανακάλυψε το μακρινό παγωμένο κόσμο το 1930.


Πίστωση Εικόνας: ΝΑΣΑ/Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας.

Μεγάλης Απόστασης Προβολή από το Λόρι:
Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας, το μεγαλύτερο από τα πέντε γνωστά φεγγάρια του Πλούτωνα, φαίνεται στις 25 και 27 Ιανουαρίου 2015, μέσω τηλεσκοπικού μεγάλης ακτίνας αναγνώρισης απεικόνισης (Λόρρι) στο Νέοι Ορίζοντες της ΝΑΣΑ. Το Νέοι Ορίζοντες ήταν περίπου 126 εκατομμύρια μίλια (203 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Πλούτωνα, όταν έλαβε τα πλαίσια για να κάνει την πρώτη εικόνα., περίπου 1,5 εκατομμύρια μίλια (2.500.000 χιλιόμετρα) πιο κοντά για το δεύτερο τμήμα της εικόνας. Αυτές οι εικόνες είναι από τις πρώτες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, η προσέγγιση του διαστημικού σκάφους στο σύστημα του Πλούτωνα, η οποία κορυφώνεται με μια στενή προσέγγιση του Πλούτωνα και τα φεγγάρια του στις 14 Ιουλίου.

Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας τέμνονται 2 εικονοστοιχεία και 1 εικονοστοιχείο, αντίστοιχα, στον τομέα προβολής του Λόρι. Η εικόνα μεγεθύνεται τέσσερις φορές για να καταστήσει τον Πλούτωνα και το Χάροντα πιο ορατούς, αν και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, θα έχουμε προφανή μεγέθη του Πλούτωνα και του Χάροντα, καθώς και ο διαχωρισμός μεταξύ τους, θα συνεχίσει να επεκτείνεται στις εικόνες του Λόρι.

Ο χρόνος έκθεσης της εικόνας ήταν μόνο το ένα δέκατο του δευτερολέπτου, η οποία είναι πολύ μικρή για να ανιχνεύσει τα μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα. Το Λόρι θα πρέπει επίσης να λαμβάνει εικόνες με μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης (10 δευτερόλεπτα) που θα πρέπει να αποκαλύψει τόσο τον Νιξ και την Ύδρα.

Δείτε τις μεμονωμένες εικόνες από 25 Ιαν. και 27 Ιαν..

Πίστωση Εικόνας: ΝΑΣΑ/Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας.
Έξι μήνες για το Διαχωρισμό: Η σύγκριση των εικόνων του Πλούτωνα και το μεγαλύτερο φεγγάρι του Χάροντα, τον Ιούλιο του 2014 και Ιανουαρίου 2015. Το  Νέοι Ορίζοντες είχε περισσότερο από το ήμισυ της απόστασης προς τον Πλούτωνα, από περίπου 264 εκατομμύρια μίλια (425 εκατομμύρια χιλιόμετρα) σε 126.000.000 μίλια (203 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας είναι τέσσερις φορές πιο φωτεινοί και δύο φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τον Ιούλιο, και ο Χάρων εμφανίζεται σαφώς πιο διαχωρισμένος από τον Πλούτωνα. Αυτές οι δύο εικόνες εμφανίζονται με τις ίδιες κλίμακες έντασης. Στην τρέχουσα προβολή από το Λόρι, ο Πλούτωνας και ο Χάροντας εκτείνονται κατά μόλις 2 εικονοστοιχεία και 1 εικονοστοιχείο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 1 εικονοστοιχείο και 0,5 εικονοστοιχεία τον περασμένο Ιούλιο. Οι εικόνες μεγεθύνονται τέσσερις φορές για να καταστήσουν τον Πλούτωνα και τον Χάροντα πιο ορατούς.

Και οι δύο εικόνες περιστρέφονται για να δείξουν το ουράνιο βόρειο πόλο στην κορυφή.
Το-Νιου-Σας

Πηγή; ΤΟ ΒΗΜΑ - ΝΑΣΑ - Νέοι Ορίζοντες - Απόστολή προς τον Πλούτωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ