Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Υπερυπολογιστής της ΝΑΣΑ βοηθά στο κυνήγι για εξω-ηλιακά φεγγάρια
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός υποθετικού φεγγαριού σαν τη Γη γύρω από έναν εξωπλανήτη σαν τον Κρόνο.Μια ομάδα εξερευνητών του 21ου αιώνα, εργάζεται για το κυνήγι εξω-ηλιακών φεγγαριών με το έργο Κέπλερ, που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ψάχνουν για εξω-ηλιακά φεγγάρια χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Κέπλερ, αποστολή της ΝΑΣΑ και τους υποερυπολογιστές "Πλειάδες" στην εγκατάσταση Προηγμένων Υπερυπολογιστών στο Ερευνητικό Κέντρο Έιμς που βρίσκεται στη ΝΑΣΑ.

Η ανακάλυψη των εξω-ηλιακών φεγγαριών που βρίσκονται πέρα από το δικό μας ηλιακό σύστημα, θα προστεθούν στην αυξανόμενη λίστα των ουράνιων αντικειμένων που ανιχνεύονται από το τηλεσκόπιο Κέπλερ και θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν ζωή σε κάποια μορφή.

Στην αναζήτηση για να βρούμε το πρώτο εξω-ηλιακό φεγγάρι, οι αστρονόμοι του έργου "ΚΓΕΦΚ" με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κίπινγκ στο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Κέντρο για την Αστροφυσική, έχουν επινοήσει έναν μοναδικό, συστηματικό υπολογιστικής προσέγγισης που απαιτεί 5,2 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας στο σύστημα υπεριπολογιστών των Πλειάδων. 
Χρησιμοποιώντας την εσωτερική καμπύλη φωτός ΛΟΥΝΑ, αλγόριθμος μοντελοποίησης και μαζικά παράλληλο αλγόριθμο δειγματοληψίας, που ονομάζεται ΜούλτιΝεστ, η ομάδα του έργου προσομοιώνει δισεκατομμύρια πιθανές διαμορφώσεις άστρο-πλανήτη-φεγγάρι, και συγκρίνουν τα αποτελέσματα με τα πραγματικά δεδομένα από το Κέπλερ αναζητώντας μια καλή αντιστοιχία. 
Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει μελετήσει 56 περίπου από τους 400 προσδιορισμένους υποψήφιους πλανήτες της αποστολής Κέπλερ που θα μπορούσαν να έχουν ανιχνεύσιμα εξω-ηλιακά φεγγάρια.

Μελετώντας τους υπόλοιπους 340 υποψήφιους πλανήτες, απαιτούνται περίπου 50.000 ώρες χρόνου επεξεργασίας ανά αντικείμενο και θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί σε μικρότερους υπολογιστές. 
Αξιοποιώντας το ισχυρό σύστημα των Πλειάδων της ΝΑΣΑ - το οποίο εκτελεί πάνω από 3 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, θα επιταχύνει αυτή την υπολογιστικά δαπανηρή διαδικασία, μειώνοντας τον χρόνο επεξεργασίας σε 30.000 ώρες ανά αντικείμενο. 
Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η ομάδα θα ερευνήσει τα υπόλοιπα υποψήφια εξω-ηλιακά φεγγάρια εκτελώντας φωτο-δυναμική ανάλυση των δημόσιων δεδομένων από το Κέπλερ, καταναλώνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας στο σύστημα των Πλειάδων. 
Τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του ρυθμού ύπαρξης φεγγαριών σαν την Γη.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ΚΓΕΦΚ, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.cfa.harvard.edu/HEK/index.html

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή Κέπλερ της ΝΑΣΑ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/main/Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ