Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Το στόμα του ΘηρίουΕικόνα από το ΠΜΤ* του σφαιριδίου CG4
Πίστωση: (ΕΣΟ)
Όπως και το ανοιχτό στόμα ενός γιγαντιαίου ουράνιου πλάσματος, το σφαιρίδιο CG4 λάμπει απειλητικά σε αυτή την εικόνα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο* του ΕΣΟ. Αν και φαίνεται τεράστιο και φωτεινό σε αυτή την εικόνα είναι πραγματικά ένα αχνό νεφέλωμα και δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί. Η ακριβής φύση του CG4 παραμένει μυστήριο.
Το 1976 αρκετά επιμήκη αντικείμενα που μοιάζουν με κομήτες, ανακαλύφθηκαν στις εικόνες που λήφθηκαν με το Βρετανικό τηλεσκόπιο Σμιτ στην Αυστραλία. 
Λόγω της εμφάνισής τους, που έγινε γνωστή ως σφαιρίδια κομήτη, ακόμη κι αν δεν έχουν τίποτα κοινό με τους κομήτες. 
Βρίσκονταν όλα σε ένα τεράστιο "μπάλωμα" λαμπερού αερίου που ονομάζεται Νεφέλωμα Τσίχλα. 
Είχαν πυκνέ, σκοτεινές, σκονισμένες κεφάλές και μακριές, αμυδρές ουρές, οι οποίες σε γενικές γραμμές στρέφονταν μακριά από τον υπερκαινοφανη Βέλα που βρίσκεται στο κέντρο του νεφελώματος Τσίχλα. 
Παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά είναι σχετικά κοντά, οι αστρονόμοι χρειάστηκαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να τα βρουν καθώς λάμπουν πολύ αμυδρά και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Το αντικείμενο που φαίνεται σε αυτή την νέα εικόνα, το CG4, το οποίο επίσης μερικές φορές αναφέρεται ως το χέρι του Θεού, είναι ένα από αυτά τα σφαιρίδια κομήτη. 
Βρίσκεται περίπου 1.300 έτη φωτός (1.229.894.961.435.400 τετράκις εκ. χλμ. περίπου) από τη Γη στον αστερισμό της Πρύμνης

Η κεφαλή του CG4, η οποία είναι το ορατό τμήμα σε αυτήν την εικόνα και μοιάζει με κεφάλι από γιγαντιαίο θηρίο, έχει διάμετρο 1,5 έτη φωτός (1.419.109.570.887 τρισεκ. χλμ. περίπου). 
Η ουρά του σφαιριδίου - η οποία εκτείνεται προς τα κάτω και δεν είναι ορατή στην εικόνα - έχει μήκος περίπου οκτώ έτη φωτός (7.568.584.378.064 τρισεκ. χλμ.). 
Με αστρονομικά πρότυπα αυτό καθίσταται ένα σχετικά μικρό νέφος.

Τα σχετικά μικρά σε μέγεθος, είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό των σφαιριδίων κομητών. 
Όλα τα σφαιρίδια κομήτη που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι απομονωμένα, σχετικά μικρά νέφη ουδέτερου αερίου και σκόνης μέσα στο Γαλαξία μας, τα οποία περιβάλλονται από θερμό ιονισμένο υλικό.

Το τμήμα της κεφαλής του CG4 είναι ένα παχύ σύννεφο αερίου και σκόνης, το οποίο είναι ορατό μόνο επειδή φωτίζεται από το φως των κοντινών άστρων. 
Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα αστέρια, καταστρέφει σταδιακά το κεφάλι του σφαιριδίου και διαβρώνει τα μικροσκοπικά σωματίδια που σκεδάζουν το φως των άστρων. 
Ωστόσο, το σύννεφο σκόνης του CG4 εξακολουθεί να περιέχει αρκετό αέριο για να δημιουργεί αρκετά άστρα σε μέγεθος του Ήλιου και μάλιστα, το CG4 σχηματίζει ενεργά νέα αστέρια, ίσως ενεργοποιείται η ακτινοβολία από τα αστέρια που τροφοδοτούν το Νεφέλωμα Τσίχλα που έφτασε στο CG4.

Γιατί το CG4 και άλλα σφαιρίδια κομήτη έχουν διακριτή μορφή, είναι ακόμα θέμα συζήτησης μεταξύ των αστρονόμων και δύο θεωριών που έχουν αναπτυχθεί. 
Τα σφαιρίδια κομήτη, και ως εκ τούτου επίσης το CG4, θα μπορούσε αρχικά να ήταν σφαιρικά νεφελώματα, τα οποία είχαν διακοπεί και αποκτίσει νέα, ασυνήθιστη μορφή, λόγω των επιπτώσεων από μια κοντινή έκρηξη σουπερνόβα. 
Άλλοι αστρονόμοι δείχνουν, ότι τα σφαιρίδια κομήτη διαμορφώνονται από αστρικούς ανέμους και ιονίζουσα ακτινοβολία από τα καυτά, τεράστια αστέρια ΟΒ. 
Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις πρώτες παράξενες (αλλά κατάλληλες!) ονομaσίες σχηματισμού που είναι γνωστή ως κορμός ελέφαντα και στη συνέχεια, τελικά σφαιρίδια κομήτη.

Για να μάθουν περισσότερα, οι αστρονόμοι πρέπει να βρουν τη μάζα, την πυκνότητα, τη θερμοκρασία, και ταχύτητες υλικού στα σφαιρίδια.
Αυτά μπορεί να καθορίζονται από τις μετρήσεις των μοριακών φασματικών γραμμών που είναι πιο εύκολα προσβάσιμα σε μήκη κύματος χιλιοστού - μήκη κύματος στα οποία τηλεσκόπια όπως το Ατακάμα Μεγάλης Χιλιοστού / υπόχιλιοστού Σειρά (ALMA) λειτουργούν.


Ευρεία προβολή πεδίου του ουρανού γύρω από το σφαιρίδιο CG4
Πίστωση: ΕΣΟ και Έρευνα Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2
Αυτή η εικόνα ευρέος πεδίου παρουσιάζει μια πλούσια περιοχή του ουρανού στον αστερισμό της Πρύμνης. Στο κέντρο βρίσκεται το παράξενο σφαιρίδιο CG4. Άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα φαίνονται επίσης, μεταξύ των οποίων, αρκετά πιο μακρινοί σπειροειδείς γαλαξίες. Αυτή η έγχρωμη προβολή παράχθηκε από τις εικόνες που αποτελούν μέρος της Έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2.Μετακίνηση πάνω από μία εικόνα του ΠΜΤ για το σφαιρίδιο CG4


Μεγέθυνση στο σφαιρίδιο CG4
Πίστωση: ΕΣΟ / Τζ. Πέρεζ/ Έρευνα Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2 / Ν. Ράισινγκερ (skysurvey.org). Μουσική: movetwoΤο-Νιου-Σας

Πηγή: ΕΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ