Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Τριπλή σύζευξη φεγγαριών στον Δία6 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση Εικόνας: ΝΑΣΑ, ΕΣΑ και η Ομάδα Κληρονομιάς του Χαμπλ (STScI / AURA)
Στο ηλιακό μας σύστημα κυβερνά ο γιγάντιος πλανήτης Δίας και τα 3 από τα 4 μεγάλα φεγγάρια του Γαλιλαίου όπου λήφθηκαν σε αυτό το ενιαίο στιγμιότυπο από το Χαμπλ στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
Διασχίζοντας τις κλιμακωτές κορυφές των νεφών του Δία, η Ευρώπη, η Καλλιστώ, και η Ιώ, πλαισιώνονται από κάτω αριστερά προς τα επάνω δεξιά, μία σπάνια σύζευξη τριπλών φεγγαριών. 
Διακρίνεται από τα χρώματα, το παγωμένο φεγγάρι Ευρώπη και είναι σχεδόν λευκή, οι αρχαίοι κρατήρες στην επιφάνεια της Καλλιστούς φαίνονται σκούροι καφέ, και η ηφαιστειακή Ιώ εμφανίζεται κιτρινωπή. 
Η διέλευση των φεγγαριών και οι σκιές τους, μπορεί να προσδιοριστούν σύροντας τον κέρσορα πάνω από την εικόνα (στην επίσημη σελίδα συμβαίνει αυτό) , ή ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο ή παρακάτω
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα δύο μικρά, εσωτερικά φεγγάρια του Δία, η Αμάλθεια και η Θήβη, μαζί με τις σκιές τους, μπορούν επίσης να βρεθούν στην έντονη προβολή του Χαμπλ
Τα φεγγάρια του Γαλιλαίου έχουν διαμέτρους από 3.000 έως 5.000 χιλιόμετρα περίπου, συγκρίσιμα σε μέγεθος με το φεγγάρι της Γης. 
Αλλά το ακανόνιστο σχήμα της Αμάλθειας και της Θήβης είναι μόνο περίπου 260 και 100 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Επισημασμένη εικόνα
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ