Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Όμορφη αντανάκλαση του Ήλιου στην επιφάνεια της Γης
Το-Νιου-Σας

Ο κομήτης Λοβτζόι πάνω από πεύκα
Πίστωση: Χέλμουτ Φριτζ Χέμεριχ


Αυτή η μαγική στιγμή στις 2: 30ω (UT) το πρωί. 

Κομήτης Λοβτζόι, Δίας, Ωρίωνας, Σέλας, Σελήνη, Ερμής και Αφροδίτη (16)
Από τον Τζέραλντ Ρίμαν

Ανατολή με σκοτεινό Ήλιο (βίντεο)


Εδώ είναι μία εικόνα από ζωντανή κάμερα στο Κανκούν, Μεξικό με 2 διαφορετικές ημέρες 19η Ιανουαρίου και 23 2015 δείχνει την ανατολή του με μαύρο ήλιο.

Επιτυχής εκτόξευση του νέου δορυφόρου των ΗΠΑΗ πιο ισχυρή έκδοση του Άτλας V, διαθέσιμη, εκτοξεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015 στις 1:04 UTC από το Συγκρότημα εκτόξευσης 41 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. 

Πανόραμα στην κορυφή του λόφου σηματοδοτεί την 11η επέτειο του εξερευνητή στον ΆρηΠίστωση Εικόνας:. ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Κορνέλ Πανεπιστήμιο / Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Αυτό το πανόραμα είναι η προβολή από το σκάφος "Ευκαιρία" που λήφθηκε από την κορυφή του 'Ακρωτηρίου Δοκιμασίας' τμήμα του χείλους από τον κρατήρα "Προσπάθεια".
Ο εξερευνητής  έφτασε σε αυτό το σημείο τρεις εβδομάδες πριν από την 11η επέτειο της προσεδάφισης τον Ιανουάρίο 2004 στον Άρη.

Η ΝΑΣΑ βρήκε μυστηριώδες φωτεινό σημείο στον νάνο πλανήτη Δήμητρα: Τι είναι αυτό;
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI
Μια μυστηριώδης λευκή κηλίδα μπορεί να δει κανείς τις νεότερες εικόνες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο "Αυγή" της ΝΑΣΑ, το οποίο πλησιάζει γρήγορα το νάνο πλανήτη.

Δύση σελήνης από τον ΔΔΣ (3)

Μια ακόμη καταπληκτική δύση Σελήνης, όπου η ατμόσφαιρα της Γης διαθλά το φως του φεγγαριού, κάνοντάς το να φαίνεται μπλε

Τα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος
Νέες μελέτες αποκαλύπτουν μια άγνωστη εικόνα για το ηλιακό μας σύστημα με κρυμμένους, χαμένους και κατεστραμμένους πλανήτες
Το ηλιακό μας σύστημα δεν είχε, όπως φαίνεται, πάντοτε την εικόνα που έχει σήμερα ενώ εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστικάΟ στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων σε συνδυασμό με τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια αποκαλύπτει συνεχώς νέα δεδομένα για το παρελθόν αλλά και το παρόν του ηλιακού μας συστήματος. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες προσπαθούν να ανασυνθέσουν την εξέλιξη της διαστημικής μας γειτονιάς. Δύο νέες μελέτες έρχονται να ταράξουν τα νερά της επιστημονικής κοινότητας για όσα πιστεύουμε για το ηλιακό μας σύστημα.

Φως από τον Κύκνο Α
24 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πιστωτικά Εικόνας: ακτίνων-Χ: ΝΑΣΑ/ CXC / SAO., Οπτικά: ΝΑΣΑ / STScI., Ραδιόφωνο: NSF / NRAO / AUI / VLA

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου (4)
1986
το διαστημόπλοιο «Ταξιδιώτης 2» περνά σε μικρή απόσταση από τον πλανήτη Ουρανό και στέλνει καταπληκτικές φωτογραφίες.
Το διαστημικό σκάφος Ταξιδιώτης 2

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Ιανουαρίου 2015 (2)

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, βρείτε τη συστάδα αστεριών Πλειάδες στο ψηλότερο σημείο της στον ουρανό. 

Νέα έρευνα αναδημιουργεί τον σχηματισμό πλανήτη, εξαιρετικά μεγάλων Γαιών και γιγαντιαίων πλανητών στο εργαστήριοΑναπαράχθηκαν στο εργαστήριο οι συνθήκες κατά τη γένεση των πλανητών
Εξαιρετικά μεγάλες Γαίες και γιγαντιαίοι πλανήτες «γεννήθηκαν» στο εργαστήριο με τη χρήση λέιζερ - και οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση εξωγήινης ζωής


LLE / E. Κουάλουκ
Η έρευνα έγινε εφικτή από τη στιγμή που οι ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν στο εργαστήριο στισοβίτη, μια μορφή οξειδίου του πυριτίου υψηλής πυκνότητας, το οποίο συνήθως υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε κρατήρες από τη σύγκρουση μετεωριτών.
  • Ερευνητές λένε ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση  της εξωγήινης ζωή
  • Επιτρέπει στους ερευνητές να προβλέψουν το πώς οι πλανήτες θα εξελιχθούν κατά την πάροδο του χρόνου 

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Εικόνες από τον ΔΔΣ (3)
Ο κομήτης «Αγάπη και χαρά» από το διάστημα!

Μήπως ο Κοπέρνικος σύλησε τον Αρίσταρχο;


Δεν υπάρχει επιστημονικό σύγγραμμα που, όταν αναφέρεται στην ιστορία της επιστήμης, να μην μιλάει με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για το έργο του Κοπέρνικου. Είναι αυτός που υποστήριξε το ηλιοκεντρικό σύστημα, τη μεγάλη επανάσταση από την οποία ξεκίνησε η σημερινή Επιστήμη. Ακολούθησαν οι Κέπλερ, Γαλιλαίος, Νεύτων και στη συνέχεια όλη η σειρά των γιγάντων, που οδήγησαν στα σημερινά θαύματα της Επιστήμης.

Οι πρώτες 100.000.000 εικόνες του ΗΔΠ της ΝΑΣΑ σε τροχιά


Το φίλτρο AIA, απεικονίζει αυτήν την έκρηξη στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, αποκαλύπτοντας ότι τα αέρια της είχαν ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, από μερικές δεκάδες χιλιάδες Κέλβιν σε τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια Κέλβιν (9 εκ Κελσίου).


Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ Ηλιακό Δυναμικ;o Παρατηρητήριο (Μικρό ΗΔΠ)

Ο κομήτης Λοβτζόι μαζί με τις Πλειάδες


Αναφέρει: 

Αυτή ήταν μια δοκιμή και δεν είμαι ικανοποιημένος.
Ένα μωσαϊκό από 18 λήψεις ραμμένες.
Ο κομήτης Λοβτζόι με τις Πλειάδες.
Κάθε υποπλαίσιο είναι μία μόνο λήψη των 30 δευτερολέπτων, ΙΣΟ 3200, με Σονυ Α7, Χάιπερσταρ 14 "(675 χιλιοστά / F1.9), ραμμένες με ΛΦΡ3ΜΠ, επεξεργασμένα με ΠιξΙνσάιτ1.8, Τενερίφη υψόμετρο 1.200 μ.


Το-Νιου-Σας

Πηγή: Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Δύση σελήνης από τον ΔΔΣ (βίντεο)Δύση Σελήνης κατά τη διάρκεια υψηλής-βήτα γωνίας πριν από λίγο καιρό. 
Η σελήνη συμπιέζεται, γίνεται κόκκινη, και εξαφανίζεται-εντυπωσιακό.


Το- Νιου-Σας

Πηγή: Βάιν

Εξαιρετικά σκοτεινός, ξηρός και πλούσιος σε οργανικές ουσίες: προβολή του 67Ρ /Τ-Γ από το ΒίρτιςΤο Ροζετα βρήκε τα δομικά υλικά του κομήτη 67/P

Νέες εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
Πίστωση: SA / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Η φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζέτα, έλαβε αυτό το τεσσάρων εικόνων μωσαϊκό από απόσταση 17,6 μίλια (28,4 χλμ) από το κέντρο του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 16 Ιανουαρίου του 2015.
Νέα εντυπωσιακά ευρήματα εντόπισε το Ροζετα στον κομήτη που εξερευνά εδώ και μήνεςΤο ευρωπαϊκό σκάφος Ροζετα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/P και τον μελετά ανακάλυψε νέα σημαντικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα εντόπισε κάποιες κοιλότητες, ρήγματα και άλλους σχηματισμούς στον κομήτη δομές που σύμφωνα με τους επιστήμονες που τους μελέτησαν περιέχουν τα «δομικά υλικά» του κομήτη. 

Ζωντανή ηχώ μετεωριτώνΌταν ένας μετεωρίτης εισέρχεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, διεγείρει τα μόρια του αέρα, παράγοντας μία ράβδωση φωτός και αφήνει ένα ίχνος ιονισμού (ένα επίμηκες παραβολοειδές) πίσω από αυτό δεκάδες χιλιόμετρα σε μήκος. 

Οι επιστήμονες επιβράδυναν την ταχύτητα του φωτός
Ερευνητές κατάφεραν να αλλάξουν το σχήμα των φωτονίων μειώνοντας την ταχύτητα τους
Στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές τα φωτόνια φτάνουν στο τέρμα της διαδρομής σε διαφορετικούς χρόνους
Σκωτσέζοι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το φως να ταξιδέψει πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός. Το πέτυχαν αυτό, αλλάζοντας το σχήμα των φωτονίων, με συνέπεια αυτά να επιβραδυνθούν. Το πρωτοποριακό πείραμα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη του φωτός.

Θεωρητικά, ο γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι ένα «γαλαξιακό μεταφορικό σύστημα»Υπάρχει σκουληκότρυπα στο κέντρο του Γαλαξία;Ομάδα ειδικών θεωρεί πιθανή την ύπαρξη μιας κοσμικής σήραγγας που θα μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε γρήγορα στο Σύμπαν
Πίστωση: Νταβίντε και Πάολο Σαλούτσι
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και τις θεωρίες, o γαλαξία μας θα μπορούσε να είναι μία  τεράστια «σκουληκότρυπα».Αστροφυσικοί της Διεθνούς Σχολής Προηγμένων Μελετών στη Τριέστη της Ιταλίας σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Χρονικά της Φυσικής» υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό στο κέντρο του Γαλαξία να υπάρχει μια… σκουληκότρυπα.

Ο Γαλαξίας διαθέτει ένα «κρυμμένο σκελετό»
Εντοπίστηκαν δομές που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελούν τα κοσμικά... οστά του
Βρίσκουν σιγά σιγά τον σκελετό του Γαλαξία«Κόκαλα» είναι οι έλικες σκόνης και αερίου που προεξέχουν μεταξύ των σπειροειδών βραχιόνων του γαλαξία

Μέχρι στιγμής ένα κόκαλο, με το παρατσούκλι Νέσσυ, έχει αναγνωριστεί από το φως του

Τώρα, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ισχυρίζεται ότι έχει βρει έξι ισχυρούς υποψήφιους για γαλαξιακά οστά, τα οποία μπορούν να συνθέτουν το σκελετό του Γαλαξία

Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις επιπλέον διαστάσεις
Η παραπάνω γελοιογραφία πρέπει να κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (;) και σατίριζε τις φυσικές θεωρίες που υποστήριζαν ότι ο κόσμος μας έχει περισσότερες από τις 4 γνωστές μας διαστάσεις (3 χωρικές + χρόνος).

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου (1)
23 Ιανουαρίου 2004
Μπαίνει σε πολική τροχιά του Άρη ο πρώτος διαπλανητικός δορυφόρος της ΕΣΑ “Άρης Εξπρές”.
Εικόνα γραφικού υπολογιστή του "Άρη Εξπρές"Εισέρχεται σε πολική τροχιά του Άρη ο πρώτος διαπλανητικός δορυφόρος της ΕΣΑ «Μαρς Εξπρές» και επιβεβαιώνει ότι το κάλυμμα πάγου το νοτίου πόλου του πλανήτη, αποτελείται από μίγμα νερού και παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα. 

Αστρονομικά φαινόμενα 23 Ιανουαρίου 2015 (2)

Τρεις σκιές στον Δία, ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί μέχρι το 2032! 

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Μεταξύ Ουρανού και Γης
Σελήνη-Ερμής-Αφροδίτη, κομήτης Λοβτζόι, Σέλας, Δίας (με δορυφόρους) και ο αστεροειδής 2004 BL86 (11 εικόνες)


Ημισέληνος και η Αφροδίτη


Από τον Μπράιαν Χάνκοκ

Παρατήρηση του κομήτη - 16 Ιανουαρίου 2015Πιστώσεις: ESA / Ροζέτα / NABKAM - CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες μωσαϊκού που περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2015, από τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζετα (ΝΑΒΚΑΜ). Η περιστροφή και η μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και χαρακτηριστικά έντασης, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού λήψης αλληλουχίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους καρέ πριν εκτελέσετε οποιεσδήποτε λεπτομερείς συγκρίσεις ή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. (περισσότερα)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε οκτώ νέες αποστολές για το 2015


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε οκτώ νέες διαστημικές αποστολές για το 2015, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη Ρωσία για την εξερεύνηση της Σελήνης. 
Αναφορά Σάρα Κερ.


Σχετικά: Προορισμός: Σελήνη


Το-Νιου-Σας

Το «Αφροδίτη Εξπρές» έλαβε στιγμιότυπο μιας δίνης στροβιλισμού
Πνευματικά δικαιώματα ESA / ΒΙΡΤΙΣ/ INAF-IASF / Παρατ. Παρισι-Λέσια/ Παν. Οξφόρδη

Μυστηριώδεις καταιγίδες στο «πρόσωπο» του Ουρανού
(Εικόνα: Καλιφόρνια Σύλλογος για την Έρευνα στην Αστρονομία / SPL)
Κυκλοθυμικός Ουρανός

Σκόνη στον πυθμένα του ωκεανού αποκαλύπτει αρχαίο σουπερνόβαΟι ωκεανοί της Γης αποκαλύπτουν «μυστικά» των σουπερνόβα


ΑΝΟΥ/ Στιούαρτ Χάι
O Άντον Γουόλνερ, καθηγητής στην Ερευνητική Σχολή Φυσικής και μηχανικής στο Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΠΑ..


Αναλύσαμε 10 εκατοστών πάχους δείγμα από το κάτω μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού
Θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί η ποσότητα των βαρέων στοιχείων

Εκτόξευση προς τον Λοβτζόι
22 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: Λιν Χιλμπορν

Πως η κυκλοειδής καμπύλη περιγράφει την εξέλιξη του σύμπαντοςΣτο Acta Eruditorium τον Ιούνιο του 1696 (ίσως το πρώτο επιστημονικό περιοδικό) εμφανίστηκε ένα σημείωμα από τον διάσημο Ελβετό επιστήμονα Johann Bernoulli με τίτλο «Ένα νέο πρόβλημα που οι μαθηματικοί καλούνται να επιλύσουν», που το διατύπωνε ως εξής:


Έστω δυο δεδομένα σημεία Α και Γ σε ένα κατακόρυφο επίπεδο.

Να βρεθεί η καμπύλη την οποία πρέπει να διαγράψει ένα υλικό σημείο σημείο που κινείται στη διαδρομή ΑΓ υπό την επίδραση του βάρους του, έτσι ώστε, ξεκινώντας από το Α, να φτάσει στο Γ στον ελάχιστο χρόνο.

Χρηματοδότηση ενός δισ. για την ΣπέιςΧ από Γκουγκλ και Φιντέλιτι
ΡΟΙΤΕΡΣ/ ΜΑΡΙΟ ΑΝΖΟΥΟΝΙ
«Η ΣπειςΧ σχεδιάζει, κατασκευάζει και εκτοξεύει τους πιο προηγμένους πυραύλους και διαστημόπλοια στον κόσμο. Αυτή η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη στους τομείς των διαστημικών μεταφορών, της επαναχρησιμοποίησης και της κατασκευής δορυφόρων» σύμφωνα με την εταιρία.Την απόκτηση χρηματοδότησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από δύο νέους επενδυτές, τη Google και τη Fidelity ανακοίνωσε η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, ΣπειςΧ.

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου (5)
1906
Γεννιέται ο Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας. (Ένα παιδί μετράει τ' άστρα). (Θαν. 22/1/1977)
Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977)
(η φωτογραφία είναι από το opencalendar.gr


Αστρονομικά φαινόμενα 22 Ιανουαρίου 2015 (2)
Είναι ακόμα Ιανουάριος, αλλά ήδη η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, ορόσημο του ουρανού της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι στην ετήσια ανάβασή της στον ουρανό της νύχτας. 

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Δείτε που βρίσκεται ο «Ταξιδιώτης» 1 και 2
Διαστρική αποστολή.

Ο εξερευνητής «Ευκαιρία» έλαβε μια μαγευτική προβολή από την κορυφή "Ακρωτήριο Δοκιμασίας"
Πίστωση: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Κορνέλ Πανεπιστήμιο / Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Χρωματισμός από τον Στιούαρτ Άτκινσον.

Νεφέλωμα Μέδουσας, κομήτης Λοβτζόι, Σέλας (14 εικόνες)
Από τον Άμπε Σβαρτς

Ο κομήτης Λοβτζόι με σπειροειδή ουράΟ κομήτης Λοβτζόι απόψε (20/01) με μια πολύ ενδιαφέρουσα σπειροειδή ουρά. 
Με Σονυ Α7, ΙΣΟ 3200, Χάιπερσταρ 14 ", EQ8 βάση, ραμμένες εικόνες από δύο επάλληλα πλαίσια, κάθε 4 χ 40 δευτερόλεπτα, χωρίς φίλτρο, χωρίς βαθμονόμηση, επεξεργασία με DxO10 και ΠιξΙνσάιτ 1.8, Τενερίφη υψόμετρο 1.200 μ, 2015_01_20 21:30 ώρα UT.Το-Νιου-Σας

Πηγή: Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Προορισμός: Σελήνη

Αυτή η ταινία 8 λεπτών παρέχει μια επισκόπηση της εξερεύνησης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Σελήνης, από το σεληνιακό κατακλυσμό στο όραμα της ΕΣΑ, για το πως θα μπορούσε να είναι η εξερεύνηση της Σελήνης.

Νήματα σκόνης του NGC 4217
Πιστωτικά: ESA / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: Ρ. Σχόουφς

Στιγμιότυπο από κοσμική έκρηξη ραδιοκυμάτων σε πραγματικό χρόνοΜυστηριώδης κοσμική έκρηξη ραδιοκυμάτων λαμβάνεται σε πραγματικό χρόνοΣουινμπερν Παραγωγές Αστρονομίας 
Αυτή είναι μια σχηματική απεικόνιση του ΟΕΒΕΚΑ (CSIRO) στο ραδιοτηλεσκόπιο Παρκς που λαμβάνει το πολωμένο σήμα από τη νέα «γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη».
Οι εκρήξεις ραδιοκυμάτων διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ πρωτο-ανακαλύφθηκαν μόλις το 2007 και μάλιστα κατά τύχη, μέσω της ανάλυσης δεδομένων από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία.Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σουίνμπερν στη Μελβούρνη ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στο να ταυτοποιήσουν το αστροφυσικό φαινόμενο που βρίσκεται πίσω από τις μυστηριώδεις απότομες εκπομπές ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων στο σύμπαν.

Οι πόλεις στη Γη αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι γαλαξίες: Επιστήμονες αποκαλύπτουν εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπου και φύσης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα μεταξύ του τρόπου που οι άνθρωποι χτίζουν πόλεις στη Γη και το πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται στο διάστημα. Στη φωτογραφία στα αριστερά είναι η Αμβέρσα, καθώς και στα δεξιά είναι ο γαλαξίας NGC 3310

Η πολύπλοκη ουρά ιόντων του κομήτη Λοβτζόι

21 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας & Πνευματικά Δικαιώματα: Βέλιμιρ Πόποφ και Εμίλ Ιβάνοφ (Παρατηρητήριο ΙΡΙΔΑ)

«Μηδενική Ρομποτική» 2014: Δεύτερη θέση για τη συμμαχία της Ελληνικής ομάδας
Πνευματική ιδιοκτησία της ΝΑΣΑ
Οι Σφαίρες στον ΣταθμόΑντλώντας έμπνευση από την αποστολή Ροζετα της ΕΣΑ και την επερχόμενη αποστολή της ΝΑΣΑ ΟΡΙΣΙΣ-Ρεξ, δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στους φιναλίστ των «Μηδενική Ρομποτική» η αποστολή να προσομοιώσουν την απεικόνιση ενός εικονικού αστεροειδή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου (2)
21 Ιανουαρίου 1819
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζων Άνταμς.


Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζων Άνταμς, (1819 – 1892), που πιστοποίησε με υπολογισμούς την ύπαρξη του πλανήτη Ποσειδώνα ανεξάρτητα από το Γάλλο Λεβεριέ και πριν ακόμη παρατηρηθεί στον ουρανό με τηλεσκόπιο.

Αστρονομικά φαινόμενα 21 Ιανουαρίου 2015 (2)


Κοιτάξτε χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα.
Η ημισέληνος σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Κομήτης Λοβτζόι, Δίας, Νεφέλωμα Κεφαλής του Αλόγου και ΙριδισμόςΟ Δίας και ο δορυφόρος του, Γανυμήδης


Από τον Εφρεν Μοράλες ΡιβέραΟι πρώτες 100.000.000 εικόνες του ΗΔΠ της ΝΑΣΑ σε τροχιά
Πίστωση: ΝΑΣΑ Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο (Μικρό ΗΔΠ)

Παρατήρηση του κομήτη - 12 Ιανουαρίου 2015
Ο κομήτης στις 12 Ιανουαρίου 2015 - ΝαβΚαμ
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες μωσαϊκού που περιλαμβάνει τις εικόνες που λήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου 2015, από τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζετα (ΝΑΒΚΑΜ). Η περιστροφή και η μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και έντασης χαρακτηριστικών, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού λήψης της αλληλουχίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους πλαίσια πριν εκτελέσετε οποιεσδήποτε λεπτομερείς σύγκρισης ή την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. (περισσότερα)

Νέες εικόνες του πλανήτη νάνου Δήμητρα λήφθηκαν από τον διαστημικό ανιχνευτή «Αυγή» της ΝΑΣΑΟι πρώτες κοντινές εικόνες της ΔήμητραςΤο Νταουν πλησιάζει
Ο πλανήτης νάνος αποκαλύπτεται καθώς το σκάφος Νταουν τον πλησιάζει για να τον εξερευνήσει
ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / UCLA / MPS / DLR / IDA
Η πρώτη φωτογραφία που έλαβε το διαστημικό σκάφος "Αυγή", ενώ ήταν 383 χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Δήμητρα.

Φεισμπουκ

Τουιτερ