Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Το σύμπαν των παρατηρήσεων μας / Χειμώνας-Άνοιξη 2015


Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015-Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015


ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

Χειμώνας-Άνοιξη 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Β’ κύκλος σεμιναρίων Αστροφυσικής-ΑστρονομίαςΖούμε σε έναν υπέροχο πλανήτη. Πανδαισία χρωμάτων και ήχων, μια φύση θεϊκή. Ένας μαγευτικός έναστρος ουρανός. Οι πλανήτες με τους δορυφόρους τους, οι λαμπροί αστέρες, η μεσοαστρική ύλη, τα αστρικά σμήνη, οι γαλαξίες, τα σμήνη των γαλαξιών και ανάμεσά τους σχεδόν το απόλυτο «κενό». Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα υπέροχο Σύμπαν. 

Ζωντανή κάλυψη: εκτόξευση του πυραύλου «Δέλτα 2»Εκτόξευση του ΥΕΕΠ (Υγρασία του Εδάφους Ενεργό Παθητικό) στο Δέλτα-2 από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Βάντενμπεργκ AFB SLC-2Δύση


Ζωντανά εδώ: 


Νέες προβολές του αστεροειδή 2004 BL86


Αυτή η ταινία του αστεροειδή 2004 BL86 και του μικρού φεγγαριού του, δημιουργήθηκε από δεδομένα ραντάρ που λήφθηκαν από την κεραία του Δικτύου Βαθέως Διαστήματος της ΝΑΣΑ στο Γκόλντστοουν, Καλ, και της Σειράς Τηλεσκοπίων στη Δυτική Βιρτζίνια, καθώς ο αστεροειδής περνούσε τη Γη.

Κίτρινες μπάλες στο W3331 Ιανουαρίου
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πιστωτικές εικόνας: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ

Ραδιενεργές φυσαλίδες μπορεί να έχουν δημιουργήσει οπές στην καρδιά σουπερνόβα


Ραδιενεργές φυσαλίδες τρύπησαν την καρδιά ενός σουπερνόβα


Ριπές ραδιενεργού νικελίου άφησαν γιγάντιες κοιλότητες στο υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / CXC / SAO
To υπόλειμμα του σουπερνόβα λάμπει ακόμα λόγω της ενέργειας του ωστικού κύματος της έκρηξηςΚέμπριτζ, Μασαχουσέτη 

Ριπές ραδιενεργού νικελίου άφησαν γιγάντιες κοιλότητες στο υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α, ενός σουπερνόβα που εξερράγη πριν από 340 χρόνια. 

ΕΣΑ Ευρωπαϊκές Ειδήσεις: «Ευκλείδης», το ΣΕΡΝ και η ...σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος


Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι όλα όσα βλέπουμε γύρω μας από τον πλανήτη Γη μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του σύμπαντος.

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου (6)
1958,
εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο "Εξπλόρερ 1", τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες.
Φωτογραφία του Εξερευνητή 1

Αστρονομικά φαινόμενα 31 Ιανουαρίου 2015 (2)
Η φωτογραφία είναι της ΝΑΣΑ/ΕΣΑ/A. Σάιμον (GSFC)Ο Δίας φτάνει σε αντίθεση την επόμενη εβδομάδα, με μέγιστη λαμπρότητα -2,6 και μέγιστη διάμετρο δίσκου 45” που φαίνεται καλύτερα με τηλεσκόπιο. 

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Βρόχος ηλιακού πλάσματος - 30 Ιανουαρίου 2015

Το-Νιου-Σας

Νεφέλωμα - Κομήτης Λοβτζόι - Αστεροειδής 2004ΒΛ86 - Σμήνη - Σέλας
Από τον Μπράιαν Άλαν

Ο κομήτης Λοβτζόι
Πίστωση: Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Αυτή η εικόνα είναι μια στοίβα από 50 υποπλαίσια, 18 δευτερόλεπτα το κάθε ένα. 68% φωτισμένο φεγγάρι.

Σε διαφορετικές αναλύσεις: Φλίκερ


Το-Νιου-Σας

Πηγή: Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Η ΝΑΣΑ εκτόξευσε τον πύραυλο που θα μελετήσει το Σέλας (4K εξαιρετικά υψηλή ανάλυση)
Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο ΘησείοΠού θα έβρισκες τους επιστήμονες να παρατηρούν το σύμπαν στην αρχαιότητα αλλά και σήμερα; Πώς μαθαίναμε την ώρα τον περασμένο αιώνα; 
Και τι σχέση μπορεί να έχουν με αυτά οι αρχιτέκτονες Χάνσεν και Τσίλερ; 
Το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο Θησείο μας υποδέχεται με ενδιαφέρουσες απαντήσεις και άπαιχτη θέα από την πόλη μέχρι τ' άστρα...


Η δρ Αστροφυσικής Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού μάς ξεναγεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο ΘησείοΚάτω από το χειμωνιάτικο ήλιο δεν έχω καλύτερη βόλτα από μια αργόσυρτη διαδρομή στην τριπλέτα των λόφων δυτικά της Ακρόπολης. 

"Mεταξύ Ουρανού και Γης": έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Πίστωση Βίντεο: © Θεοφάνης Ματσόπουλος 2015
Μουσική από το σχέδιο -μηδέν (http://zero-project.gr/)«Mεταξύ Ουρανού και Γης»,
Εγκαίνια της έκθεσης Αστροφωτογραφίας του
Φάνη Ν.Ματσόπουλου

Ζώντας με τα αστέρια: Πώς το ανθρώπινο σώμα είναι συνδεδεμένο με τους κύκλους ζωής της Γης, τους πλανήτες και τα αστέρια


Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστρόσκονη: Πώς οι διαστημικές εκρήξεις δημιούργησαν εμάς και τον κόσμο μας

Η αστροφυσική και η ιατρική παθολογία εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά. Όμως σύμφωνα με τον αστροφυσικό Κάρελ Σρίβερ, το σώμα μας αποτελείται από αστερόσκονη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να κατανοήσουμε τη βιολογία του.Ο αστροφυσικός Κάρελ Σρίβερ, από το Εργαστήριο Αστροφυσικής Λόκχιντ Μάρτιν και η σύζυγός του, Αιρις Σρίβερ καθηγήτρια παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο νέο βιβλίο: «Ζώντας με τα αστέρια: Πώς το ανθρώπινο σώμα είναι συνδεδεμένο με τους κύκλους ζωής της Γης, τους πλανήτες, και τα αστέρια»

Το Χαμπλ κατασκοπεύει έναν «βροχοειδή» γαλαξία«Χρυσή θηλιά» άστρων!


Το Χαμπλ εντόπισε εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο από την σύγκρουση δύο γαλαξιών
Πίστωση: (ΝΑΣΑ / ΕΣΑ)
H εντυπωσιακή «χρυσή θηλιά» άστρων.
Αυτή η φωτογραφία από το  διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ του NGC 7714, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή θέα της χαρακτηριστικής δομής του γαλαξία σαν δακτύλιος καπνού. Η χρυσή θηλιά δημιουργήθηκε από άστρα σαν τον ήλιο που έχουν απομακρυνθεί βαθιά στο διάστημα, μακριά από το κέντρο του γαλαξία. Ο γαλαξίας βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων.

Όταν μια μαύρη τρύπα τεμαχίζει ένα αστέρι, μια φωτεινή έκλαμψη αφηγείται την ιστορίαΜαύρη τρύπα δυσκολεύεται να καταπιεί ένα άστρο


Ενα άστρο προσπαθεί να αντισταθεί στην τρομερή έλξη της και παραμορφώνεται στο λεγόμενο «φαινόμενο σπαγγέτι»
 (Πηγή: Τζέιμς Γκίλικον, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ)
Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι το άστρο πρέπει να παραμορφώνεται καθώς κινείται γύρω από τη μαύρη τρύπαΌστιν, Τέξας 

Μια μαύρη τρύπα που κρύβεται στην καρδιά ενός μακρινού γαλαξία αποφάσισε να μετατρέψει ένα άτυχο άστρο σε σπαγγέτι. Φαίνεται όμως ότι κόντεψε να πνιγεί με το δείπνο.

Ορισμένοι δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες ξεκίνησαν ως αέριοι, κόσμοι σαν τον ΠοσειδώναΜπορεί ο Ποσειδώνας να γίνει κατοικήσιμος;


Νέα θεωρία αναφέρει ότι πλανήτες αερίων μπορούν να μεταλλαχθούν σε βραχώδεις
Πίστωση: (Ροντρίγκο Λάγκερ / ΝΑΣΑ)
Αν ο Ποσειδώνας είχε μικρότερο μέγεθος πιθανώς να γινόταν ένας ακόμη κατοικήσιμος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. 
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία για ένα μέχρι σήμερα άγνωστο φαινόμενο ανέπτυξαν δύο αστρονόμοι στις ΗΠΑ. 

Μπορεί ένα νέο προτεινόμενο σωματίδιο να βοηθήσει για την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης;


Νέο υποψήφιο «συστατικό» της σκοτεινής ύλης

To προτεινόμενο στοιχειώδες σωματίδιο χ διαθέτει πολύ μικρή μάζα (100 eV/c2) και δεν αλληλεπιδρά με το φως, άρα δεν γίνεται αντιληπτό από τα αστρονομικά μέσα. 
Όμως, αλληλεπιδρά ισχυρά με τη συμβατική ύλη (σ ≈ 5 · 10−29 m2) σε σχέση με άλλα υποψήφια σωματίδια σκοτεινής ύλης, οπότε δεν μπορεί να διεισδύσει στη γήινη ατμόσφαιρα και γι αυτό δεν ανιχνεύεται ούτε από τους επίγειους ανιχνευτές σκοτεινής ύλης.


ΣΑΤΕΡΣΤΟΚ
Παρόλο που η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 85% της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν, μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί ώστε να εξακριβωθεί από ποιο είδος σωματιδίων αποτελείται.Ένα νέο υποθετικό στοιχειώδες σωματίδιο προτείνουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, με μια καινούρια θεωρία σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης.

Μεγάλη επιστήμη, ενδιαφέρουσες ζωέςΣύντομες βιογραφίες των Μαξ Πλανκ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έρνεστ Ράδερφορντ, Νιλς Μπορ, Άρθουρ Κόμπτον, Λούις ντε Μπρούλια, Έρβιν Σρέντιγκερ, Μαξ Μπορν, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Γούλφγκανγκ Πάουλι, Πόουλ Ντίρακ και Ενρίκο Φέρμι

Περιγραφή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή τους, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης προσφέρουν ως δώρο στους αναγνώστες τους ένα «βιβλιαράκι» που ο συγγραφέας του το έκανε δώρο στον εαυτό του πρώτ’ απ’ όλα.

Η δημοσίευση του φιλοσόφου Δημόκριτου στην επιθεώρηση «Επιστολές Φυσικής»


Πως ο Αβδηρίτης φιλόσοφος 2300 και πλέον χρόνια από τον θάνατό του κατόρθωσε να κάνει δημοσίευση σε ένα έγκυρο (με κριτές) περιοδικό σύγχρονης φυσικής; Και επιπλέον η δημοσίευσή του να γίνεται αναφορά σε πολλές εργασίες άλλων φυσικών; (όπως η παρακάτω)

Ετοιμο να απογειωθεί το ευρωπαϊκό διαστημικό ταξί
Η πρώτη δοκιμή του νέου σκάφους θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου
Σε λίγες μέρες θα κάνει την πρώτη του διαδρομή το ευρωπαϊκό διαστημικό ταξίΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΣΑ) ανακοίνωσε ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του σκάφους IXV, του πρώτου «διαστημικού ταξί» της Ευρώπης. 

Βίντεο: Θεωρίες της Μεγάλης Ενοποίησης και Θεωρίες των Πάντων


Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε ότι αυτό που ήθελε να μάθει ήταν «οι σκέψεις του Θεού», το οποίο είναι μια αλληγορία για τους τελευταίους και πιο βασικούς κανόνες του σύμπαντος. 

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου (2)
1991
πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Τζον Μπάρντιν, που τιμήθηκε δύο φορές με το Νόμπελ Φυσικής (1956, 1972).


Ο Τζον Μπαρντίν (23 Μαΐου 1908 – 30 Ιανουαρίου 1991) ήταν Αμερικανός φυσικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής: το 1956 για το τρανζίστορ (μαζί με τους Σόκλεϋ και Μπράταιην) και το 1972 για τη θεωρία της υπεραγωγιμότητας (μαζί με τους Κούπερ και Σρίφερ, γι' αυτό και ονομάσθηκε Θεωρία BCS, από τα αρχικά τους).

Αστρονομικά φαινόμενα 30 Ιανουαρίου 2015 (4)

Η λαμπρή σελήνη φέγγει πάνω από τον Ωρίωνα αυτό το βράδυ, κοντά στο ζ του Ταύρου, το αμυδρότερο από τα δύο αστέρια που σχηματίζουν τις άκρες από τα μακριά κέρατα του Ταύρου.

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Παρατήρηση του κομήτη - 21 Ιανουαρίου 2015Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες μωσαϊκού, αποτελείται από εικόνες που λήφθηκαν στις 21 Ιανουαρίου 2015, από τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζέτα (ΝΑΒΚΑΜ). Η περιστροφή και η μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και χαρακτηριστικά έντασης, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού λήψης ακολουθίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους πλαίσια πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε λεπτομερή σύγκριση ή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. Συγκεκριμένα, για αυτό το σύνολο της εικόνας, το χαρακτηριστικό κοντά στο κέντρο του ψηφιδωτού είναι ένας συμβιβασμός των δύο κορυφαίων πλαισίων. (περισσότερα)

Ο κομήτης Λοβτζόι

Πολύ υγρασία (99%), μαζί με ένα φεγγάρι φωτεινότητας 68% και κάποια αμυδρά υψηλά σύννεφα, δεν είναι στην πραγματικότητα οι ιδανικές συνθήκες για αστροφωτογράφησης.
Γι 'αυτό προσπάθησα να κάνω το καλύτερό μου: με πολύ σύντομες εκθέσεις (2,5 δευτ.) και εξαιρετικά υψηλό ΙΣΟ (12800) ήμουν σε θέση να λάβω "κάτι".
Ίσως να το απολαύσετε, παρά την μάλλον κακή ποιότητα εικόνας.
Για διαφορετικές ανάλυσεις, επιλέξτε - εδώ -


Το-Νιου-Σας

Πηγή: Φλίκερ - Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Τοξοειδής Ηλιακή προεξοχή - 29 Ιανουαρίου 2015
Το-Νιου-Σας

Ζώντας στον Ερμή θα είναι δύσκολο (πληροφορίες γραφικού)
Πίστωση: Καρλ Τέιτ

Τριπλή διέλευση στον Δία, κινούμενα πλαίσια και εικόνες - Αστεροειδής 2004 BL86 - Σέλας - Σελήνη - Μετεωρίτης - κομήτης Λοβτζόι (26)
Από τον Αλδο Σ Κλάιμαν

Ηλιακές κηλίδες | 22-28 Ιανουαρίου 2015

Το-Νιου-Σας

Βραχίονες που ποτέ δεν κουράζονται: Η ρομποτική σε διαστημικές αποστολές

Παρακολουθήστε σε επανάληψη το χανγκάουτ με τον αστροναύτη της ΕΣΑ Τιμ Πικ και  τον επιστήμονα του έργου του Ροζέτα, Δρ. Ματ Τέιλορ, καθώς συζητούν για τη ρομποτική σε διαστημικές αποστολές.

Ο Πλούτωνας και το Ηλιακό Σύστημα: Χανγκάουτ με τη ΝΑΣΑ και ΔΥΡΑ Εκμάθηση Μέσων Ενημέρωσης
Το επόμενο έτος για τον Πλούτωνα και το Ηλιακό Σύστημα

Πτήση χθες το βράδυ πάνω από τη χιονοθύελλα Ήρα


Η χιονοθύελλα Ήρα, πλήττει τη βορειοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, Νέα Αγγλία


Το-Νιου-Σας

5,25 εκατ. δολάρια σε ομάδες του διαγωνισμού Γκουγκλ Σεληνιακό Βραβείο Χ
lunar.xprize.org
Τα βραβεία έχουν σαν στόχο να δώσουν ένα κίνητρο στις ομάδες να συνεχίσουν την ανάπτυξη και του υπόλοιπου εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για να πετύχουν τον τελικό τους σκοπό.Κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την πρώτη ιδιωτική αποστολή ενός μη επανδρωμένου σκάφους στη Σελήνη, ο διαγωνισμός Γκουγκλ Σεληνιακό Βρβείο Χ απένειμε χρηματικά έπαθλα 5,25 εκατ. δολάρια σε πέντε από τις συμμετέχουσες ομάδες, επιβραβεύοντάς τις έτσι για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν πετύχει μέχρι στιγμή.

Στενή προσέγγιση με το Μ44


29 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: Κάρλο Ντελλαρόλ, Αντρέα Ντεμάρτσι

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου (1)
29 Ιανουαρίου 1971
Εκτοξεύεται εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας ο πύραυλος «Σκάιλαρκ - 17» (Κορυδαλλός (πτηνό)).


Εκτοξεύεται εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας ο πύραυλος «Σκάιλαρκ - 17» (Κορυδαλλός (πτηνό)), που αποτελούσε νέο μοντέλο της σειράς αυτής και είχε διάμετρο 91,5 εκατοστόμετρα. Σκοπός του ήταν η μελέτη του στέμματος του Ήλιου. 

Αστρονομικά φαινόμενα 29 Ιανουαρίου 2015 (3)


Η σελήνη λάμπει κοντά στον Αλντεβαράν, στο σμήνος των Υάδων, νωρίς το βράδυ (όπως φαίνεται παραπάνω).

Ο πολικός δακτύλιος του Αρπ 230
Πιστωτική: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: χρήστης του Φλίκερ Ντετ58

Ο κομήτης σε κοντινά πλάνα (14)
Ρωγμή επέκτασης στην περιοχή Ανουκέτ


Υψηλής ανάλυσης εικόνες από το διαστημικό σκάφος Ροζετα της ΕΣΑ, αποκαλύπτουν μια απίστευτη σειρά από χαρακτηριστικά της επιφάνειας επί του κομήτη

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Εκτόξευση πυραύλων με επιτυχία από την Αλάσκα
Πίστωση εικόνας: ΝΑΣΑ / Τζέιμι Αντκινς
Εικόνα από χροεγγραφή των πυραύλων της ΝΑΣΑ Οριολ IV με καθώς το σέλας χορεύει πάνω από την Αλάσκα. 
Και τα τέσσερα στάδια του πυραύλου είναι ορατά σε αυτή την εικόνα.

Το γεμάτο κρατήρες φεγγάρι του Δία, η Καλλιστώ
Πνευματική ιδιοκτησία της ΝΑΣΑ  / JPL / DLR
Το γεμάτο κρατήρες φεγγάρι του Δία, η Καλλιστώ


Το σημαδεμένο αντικείμενο που απεικονίζεται εδώ είναι η Καλλιστώ, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. 
Αυτή η εικόνα λήφθηκε τον Μάιο 2001 από το διαστημικό σκάφος Γαλιλαίο της ΝΑΣΑ, το οποίο μελέτησε τον Δία και τα φεγγάρια του από το 1995 μέχρι το 2003.

Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (357.439) - 2004 BL86: αξέχαστη εμπειρία και γεγονός«Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής 2004 BL86 σε στενή συνάντηση: διαδικτυακή σύνδεση παρατήρησης" - 26 Γενάρη 2015
Ζωντανή μετάδοση για το γεγονός που δείχνει τον δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή 2004 BL86. 
Τροφοδοτήθηκε από το Έργο "Εικονικό Τηλεσκόπιο"

«Ταχύτητα του φωτός»


Κάντε ένα ταξίδι στο ζωολογικό κήπο των.. φωτονίων.


Το-Νιου-Σας

Ο κομήτης 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο ρίχνει το «παλτό» σκόνης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών


Το ΚΟΣΙΜΑ παρακολουθεί τον κομήτη που καλύπτεται από σκόνη


Αφράτοι κόκκοι σκόνης
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / MPS για ομάδα ΚΟΣΙΜΑ MPS / CSNSM / UNIBW / TUORLA / IWF / IAS / ESA /
BUW / MPE / LPC2E / LCM / FMI / UTU / LISA / UofC / VH & S
Παρουσιάζοντας τον θρυμματισμένο κόκκο σκόνης Ελόι (α) και το κατεστραμμένο κόκκο σκόνης Αρβίντ (β), δύο παραδείγματα κόκκων που βοηθούν τους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά της σκόνης του 67Ρ / ΤΓ. 
Για τους δύο κόκκους, η εικόνα εμφανίζεται δύο φορές σε δύο διαφορετικές συνθήκες φωτισμού: η κορυφαία εικόνα φωτίζεται από τα δεξιά, το κάτω μέρος της εικόνας από τα αριστερά. 
Η φωτεινότητα προσαρμόζεται για να τονίσει τις σκιές, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος του κόκκου σκόνης. 
Ως εκ τούτου, ο Ελόι φτάνει περίπου 0,1 χιλ. πάνω από την πλάκα στόχου., ο Αρβίντ περίπου 0,06 χιλ. 
Οι δύο μικροί κόκκοι στο δεξί άκρο της εικόνας (β), δεν αποτελούν μέρος του κατεστραμμένου συμπλέγματος. (περισσότερα)

Αρχαίο σύστημα αστέρων αποκαλύπτει πλανήτες στο μέγεθος της Γης που σχηματίστηκαν κοντά στο ξεκίνημα του σύμπαντοςΟι μαθουσάλες του Γαλαξία


Εντοπίστηκαν πλανήτες ηλικίας 11,2 δισ. ετών που είναι οι αρχαιότεροι στον γαλαξία μας
Πίστωση: Τιάγκο Καμπάντε / Πίτερ Ντιβάιν
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πανάρχαιου πλανητικού συστήματος
Αυτή είναι η αντίληψη ενός καλλιτέχνη για τον Κέπλερ-444. Οι πλανήτες εντοπίστηκαν από την εξασθένιση που εμφανίζεται όταν διέρχονται από το δίσκο του μητρικό τους άστρου, όπως φαίνεται σε αυτήν την αντίληψη.Το παλαιότερο πλανητικό σύστημα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Βρέθηκαν «κίτρινες μπάλες» στο Γαλαξία μας


Οι «κίτρινες μπάλες» των άστρων

Εντοπίστε τη μπάλα! Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αναφέρουν μυστηριώδεις «κίτρινες μπάλες» σε εικόνες διαστημικού τηλεσκοπίου - και η ΝΑΣΑ αποκαλύπτει ότι είναι ένας πρωτοποριακός «χαμένος κρίκος» στο σχηματισμό αστέρωνΑνακαλύφθηκε άγνωστος «κρίκος» στον σχηματισμό τους
Πιστωτική: (ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ)
Εντοπίστηκαν «κίτρινες μπάλες» οι οποίες μετασχηματίζονται σε άστρα.


Πολιτειακοί επιστήμονες οδήγησαν τους αστρονόμους στα μυστήρια αντικείμενα στο διάστημα


Εθελοντές σάρωσαν δεκάδες χιλιάδες εικόνες με τη χρήση του διαδικτυακού προγράμματος του Γαλαξία

Οι χρήστες άρχισαν να συζητάνε για τις κίτρινες μπάλες που βλέπουμε στις εικόνες του γαλαξία


Οι αστρονόμοι το ερεύνησαν - και βρήκαν ότι είναι ένας νέος τρόπος για να εντοπίσουμε τα αστέρια που σχηματίζονται

Νέο σχέδιο διαστημικού τηλεσκοπίου θα μπορούσε να απεικονίσει αντικείμενα σε πολύ υψηλότερη ανάλυση από το Χαμπλ


«Αραγκό-πεδίο»: Εικόνες 1.000 φορές καλύτερες από ό,τι το ΧαμπλΝΑΣΑ.ΓΚΟΒ
Το «Αραγκό-πεδίο» θα βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 25.000 μιλίων (40.250 χλμ.), κάτι που θα σημαίνει ότι θα φαίνεται ακίνητο από το έδαφος.
Μια νέα έννοια τηλεσκοπίου σε τροχιά που αναπτύχθηκε στο ΠΚ-Μπούλντερ θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να απεικονίζουν αντικείμενα στο διάστημα ή στη Γη σε εκατοντάδες φορές καλύτερη ανάλυση από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.


Ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ θα ενημερώσουν στελέχη της ΝΑΣΑ σύντομα σχετικά με το σχέδιο του «Αραγκο-πεδίο»: ενός επαναστατικού διαστημικού τηλεοσκοπίου το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει εικόνες μέχρι και 1.000 φορές ευκρινέστερες από ό,τι το διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Δοκιμαστική πτήση ενός διαστημικού «ιστιοφόρου»Η Πλανητική Κοινωνία
Το «Φωτεινό Ιστιοφόρο» αποτελείται από τέσσερα όμοια τριγωνικά ιστία, τοποθετημένα σε κεραίες τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα ένα τετράγωνο πανί όταν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη.  Όταν ακούει κανείς για διαστημικό «ιστιοφόρο», το μυαλό του πάει πιθανότατα σε εικόνες από περιπέτειες «διαστημική όπερα» ή ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως το «Ο πλανήτης των θησαυρών».

Χρονοεγγραφή του κομήτη Λοβτζόι - 23/01/2015

Πίστωση: Δρ. Χέλμουτ Φριτζ Χέμεριχ

Ο κομήτης Λοβτζόι σε χειμωνιάτικο ουρανό28 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πιστωτικές Εικόνα και BY-NC-2 Άδεια: Χουάν Κάρλος Κασάντο (ΟΚΤΝ, Γη και αστέρια)

To σύμπαν και ο νόμος του Μπενφορντ
(νεώτερη ενημέρωση 7-12-2014)

To 1881 o αστρονόμος και μαθηματικός Σάιμον Νιούκομπ έκανε μια αξιοσημείωτη παρατήρηση σε σχέση με τα λογαριθμικά βιβλία (τότε δεν υπήρχαν υπολογιστές ή αριθμομηχανές και οι τιμές των λογαρίθμων υπολογίζονταν χρησιμοποιώντας τους πίνακες τιμών που ήταν καταγεγραμμένες σε ειδικά βιβλία).
Παρατήρησε ότι οι πρώτες σελίδες τους ήταν περισσότερες φθαρμένες σε σχέση με τις τελευταίες. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα σημαντικά ψηφία των αριθμών των διαφόρων φυσικών δεδομένων δεν κατανέμονται ισοπίθανα, αλλά ευνοούνται οι μικρότεροι αριθμοί.

Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο χαρακτήρας των φυσικών νόμων… και η μελέτη των διαφορικών εξισώσεων
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Είναι Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Έχει διατελέσει Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου των Συρακουσών ΗΠΑ (1985-1987), του Ινστιτούτου Κουράντ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1988-1992), και του Πανεπιστημίου Πρίνστον (1992-2001). Έχει τιμηθεί με το βραβείο του ιδρύματος MacArthur(1993), το βραβείο Böcher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας (1999), και το βραβείο Shaw για τα Μαθηματικά (2011). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασμένη προσαρμογή της ομιλίας του Δημήτρη Χριστοδούλου στην τελετή κατά την οποία του απενεμήθη (από κοινού με τον μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά) το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2006, σε αναγνώριση του πρωτοποριακού έργου του και την καθοριστική συμβολή του στην προαγωγή του επιστημονικού του κλάδου.ΠΗΓΗ: Περιοδικό Επιστημονική Αμερικανική , Ελληνική έκδοση, Οκτώβριος 2006, σελίδες 20-22

Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου (4)
1902
ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το ινστιτούτο "Κάρνεγκι", με στόχο τη συστηματική έρευνα στους τομείς της βιολογίας και της αστρονομίας.

Αστρονομικά φαινόμενα 28 Ιανουαρίου 2015 (2)

Πριν το λυκαυγές, μπορείτε να δείτε τον Κρόνο στο νοτιοανατολικό ουρανό. 

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Εντυπωσιακές αστραπέςΠίστωση: ΕΣΑ / ΝΑΣΑ


Αστραπή φωτίζει την περιοχή που "χτυπά" πάνω στη Γη, αλλά η λάμψη μπορεί να φανεί από το διάστημα, επίσης.

Ο αστεροειδής που προσπέρασε τη Γη έχει το δικό του φεγγάριΕικόνες ραντάρ αποκαλύπτουν ότι ο βράχος συνοδευόταν από έναν μικρό δορυφόρο σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου

Ιανουάριος 2015: Θεματικός μήνας Κομητών


Ο Ιανουάριος είναι ο θεματικός μήνας για τους κομήτες! 

Σε αυτή τη σειρά ομιλιών θα μελετήσουμε τους κομήτες και τις τροχιές τους μέσα στο ηλιακό σύστημα και θα πραγματοποιήσουμε μια εισαγωγή στην αστροφωτογραφία και την παρατήρηση των κομητών. 

2015 NIAC: Συνέδριο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής (Ζωντανά)NIAC:NΑΣΑ Καινοτόμων Προηγμένων Εννοιών

Το πρόγραμμα, ΝΑΣΑ, Καινοτόμων Προηγμένων Εννοιών (NIAC), καλλιεργεί οράματα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις μελλοντικές αποστολές της ΝΑΣΑ με τη δημιουργία των ανακαλύψεων - ριζικά καλύτερα ή εντελώς νέες έννοιες αεροδιαστημικής - ενώ η ενασχόληση εφευρετών και επιχειρηματιών της Αμερικής ως εταίροι στο ταξίδι.


Το-Νιου-Σας

Ηλιακή δραστηριότητα - Ιανουάριος 2015
Το-Νιου-Σας

Παρατήρηση του κομήτη - 18 Ιανουαρίου 2015Πίστωση: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες μωσαϊκού που περιλαμβάνει τις εικόνες που λήφθηκαν στις 18 Ιανουαρίου 2015, από τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζετα (ΝΑΒΚΑΜ). Η περιστροφή και μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και χαρακτηριστικά έντασης, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού λήψης ακολουθίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους πλαίσια πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε λεπτομερή σύγκριση ή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. (περισσότερα)

Ο κομήτης Λοβτζόι C / 2014 Q2 9 Ιανουαρίου 2015


164 υποπλαίσια 45 δευτερόλεπτα το καθένα, λήφθηκαν από τις 20:00 έως και 23 Π.Ω. στην Τενερίφη, 1.200 μ υψόμετρο. 

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΑκΔ (Παράρτημα Σαλαμίνας)


Αγαπητά Μέλη και Αγαπητοί Φίλοι της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ( Παράρτημα Σαλαμίνας ). Σας επισυνάπτω την Πρόσκληση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και θα χαρώ πολύ να παρευρεθείτε  όλοι.

Το πέρασμα του αστεροειδή 2004 BL86 κοντά στη Γη. (6)

Φεισμπουκ

Τουιτερ