Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Σπύρος Π. Ζερβός, ένας υπέροχος άνθρωποςΣτις 23 Ιανουαρίου 2015, ο μαθηματικός Σπύρος Ζερβός έφυγε από τη ζωή. Τον Σπύρο Ζερβό θα θυμούνται για πάντα με αγάπη οι φυσικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον είχαν καθηγητή στα μαθήματα «Απειροστικός Λογισμός και «Μιγαδικές συναρτήσεις».
Ο Σπύρος Π. Ζερβός ήταν αριστούχος διδάκτωρ ντ' Ετατ (1960) του Πανεπιστημίου του Παρισιού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1961 (με εξαίρεση τα χρόνια 1968 – 1974, κατά τα οποία υπήρξε ο μόνος καθηγητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής που απολύθηκε από την χούντα και ο μοναδικός Έλληνας πανεπιστημιακός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του «Ρήγα Φεραίου» στα 1968).


Ο Σπύρος Ζερβός σε νεώτερη ηλικία


Το ερευνητικό του έργο, εκτεινόταν σε διαφόρους κλάδους των Καθαρών Μαθηματικών και στην Ιστορία και Φιλοσοφία τους.

Διάλεξη Μάνου Δανέζη 2014 - 1

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 στο αμφιθέατρο Τοπογράφων «Αλ Τσιούμης» στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διάλεξη και συζήτηση του επίκ. καθηγητή Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνου Δανέζη με θέμα: Ένα σύμπαν ψευδαισθήσεων -- η ψευδαίσθηση της «λογικής συγκρότησης» του Δυτικού Πολιτισμού. 

Προοπτική του Λίβερπουλ: τα εκκρεμή ζητήματα μας με το σύμπαν


«Αναζητώντας ρωγμές στο υπάρχον μοντέλο της φυσικής»Με δεδομένη την επιτυχία του Καθιερωμένου Προτύπου, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρεια τη συμπεριφορά των στοιχειωδών σωματιδίων που συγκροτούν την ύλη και τις τρεις από τις βασικότερες θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις στη φύση, από ποιες «ρωγμές» σε αυτό το μοντέλο θα προκύψουν οι νέες επαναστατικές ανακαλύψεις στη φυσική;

Ανουκέτ έναντι Ανουμπίς - Παρατήρηση του κομήτη 31 Ιανουαρίου 2015Ο κομήτης στις 31 Ιανουαρίου 2015 - ΝαβΚαμ
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Τέσσερις εικόνες μωσαϊκού που περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2015, από τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζέτα (ΝΑΒΚΑΜ). 
Η περιστροφή και η μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και χαρακτηριστικά έντασης, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού διαδικασία λήψης ακολουθίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους πλαίσια πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε λεπτομερή σύγκριση ή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. (περισσότερα)

Η όχι και τόσο σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού: Βίντεο δείχνει τις φάσεις της σελήνης σε νέο φως


Φάση Σελήνης και λίκνιση, από την άλλη πλευρά
«Φως» στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού ρίχνει η ΝΑΣΑΧωρίς να επηρεάζει τη γοητεία του αγνώστου, η NASA αποφάσισε να ρίξει "φως" στην άγνωστη πλευρά του Φεγγαριού.
Η ΝΑΣΑ έχει κυκλοφορήσει ένα εντυπωσιακό βίντεο της αθέατης πλευρά της σελήνης - κάποτε γνωστή ως η «σκοτεινή πλευρά» - με τη Γη να πλησιάζει στο παρασκήνιο. Το βίντεο δείχνει το φεγγάρι σε περίοδο 29,5 ημέρες φάσεωνΕπειδή είναι παλιρροιακά κλειδωμένη στη Γη, υπάρχει μια πλευρά της σελήνης που δεν τη βλέπουμε ποτέ

Η κινούμενη εικόνα ρίχνει μια ματιά στο φεγγάρι από την οπτική γωνία της αθέατης πλευρά της

Στο βάθος, φαίνεται η Γη να εμφανίζεται να κινείται σε σχήμα οκτώ


Μια άλλη γωνία δείχνει τη Γη διαφαινόμενη πίσω από αυτό που μοιάζει με ένα πλήρες φεγγάρι

Μαθητές στο «κυνήγι» του μποζονίου Χιγκς


Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (ΣΕΡΝ) έγιναν για δύο ώρες μαθητές της Β' και Γ' Γυμνασίου και της Β' Λυκείου, από σχολεία του Νομού Κιλκίς. Ως άλλοι μικροί εξερευνητές, επιδόθηκαν στο συναρπαστικό «κυνήγι» του μποζονίου Χιγκς,του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού».

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και καινοτομεί
Η Πλάνετεκ ανήκει στις μόλις 14 επιχειρήσεις που έγιναν δεκτές ανάμεσα σε 185 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ΣΜΕ- Μέσο της Ε.Ε., γνωστό και ως «Ευρωπαϊκός "Σύνδεσμος Πρωταθλητών" Καινοτομίας». Μέσω της διαστημικής συσκευής της ελληνικής εταιρείας διασφαλίζεται ότι δορυφόροι θα έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες.Μπορεί η εποχή της οικονομίας του υδρογόνου, αλλά και ο δρόμος για καλύτερες δορυφορικές εφαρμογές, να περνάει και από την Ελλάδα; Φαίνεται πως ναι, αφού αυτό υπόσχονται οι καινοτομίες δύο ελληνικών εταιρειών, της Πλάνετεκ Ελλάδα  από την Αθήνα και της Ελβίο από την Πάτρα, οι οποίες εντάχθηκαν στο επενδυτικό πρόγραμμα ΧΟΡΙΖΟΝ 2020 ΣΜΕ - Μέσο της Ε.Ε.

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται


Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Για μαθητές Δημοτικού

Την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τα αινίγματα που προσπαθούν να λύσουν οι φυσικοί, αλλά και τις μεθόδους που αξιοποιούν γι’ αυτόν τον λόγο, δίνει στους μαθητές Δημοτικού η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, μέσα από την εκδήλωση που θα διοργανώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Πρωτοπλανητικός δίσκος στον Ωρίωνα - Σέλας - Κομήτης Λοβτζόι - Δίας και Γανυμήδης - Ήλιος


Πρωτοπλανητικός δίσκος στον Ωρίωνα


Από τον Ραλφ Βαντενμπεργκ

Οι νέοι δορυφόροι Γαλιλαίο έφτασαν στην τοποθεσία εκτόξευσης
Πνευματικά δικαιώματα ΕΣΑ - Πόουλ Μίλερ
Οι δορυφόροι Γαλιλαίο ξεφορτώθηκαν (περισσότερα)
Δύο άλλοι δορυφόροι Γαλιλαίο άγγιξαν το έδαφος της Γαλλικής Γουϊάνας έτοιμοι να πάρουν τη θέση τους στον Ευρωπαϊκό αστερισμό δορυφορικής πλοήγησης.

Το σέλας σε.. βόλους


7 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση Εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: Μπάμπακ Τάφρεσι (ΟΚΤΝ)

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου (4)1984,
οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, Μπρους ΜακΚάντλες και Ρόμπερτ Στιούαρτ κάνουν τον πρώτο διαστημικό περίπατο.
Ο Μπρους ΜακΚάντλες δείχνει ότι η Επανδρωμένη μονάδα χειρισμού, επιπλέει στο διάστημα πάνω από ένα κομάτι συννεφιασμένης Γης.

Αστρονομικά φαινόμενα 7 Φεβρουαρίου 2015 (2)Τα βράδια του Φεβρουαρίου σας προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. 

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο ουρανός απόψε: Φεβρουάριος 2015


Αστερισμοί, αντικείμενα του βαθέως ουρανού, 
Πλανήτες και ΓεγονόταΟ ουρανός απόψε: Φεβρουάριος 2015

Ο οδηγός σας για τους αστερισμούς, αντικείμενα του βαθέως ουρανού, πλανήτες και
γεγονότα.

9η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 2015

Στη συνάντηση των Δ.Σ. των ελληνικών συλλόγων αστρονομίας που έγινε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στις 15 Νοεμβρίου αποφασίστηκε πως την 9η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα διοργανώσει το παράρτημα Κοζάνης της εταιρείας αστρονομίας και διαστήματος.

Πανσέληνος από τον ΔΔΣ - 5 Φεβρουαρίου 2015
Το-Νιου-Σας

Ταξίδι στο κέντρο του Γαλαξία - Σύντομη παρουσίαση από τον πλήρη θόλο του πλανητάριουΗ αφίσα της ταινίας.
Πίστωση: ΕΣΟ

Απατηλά μικρόςΠίστωση Εικόνας:  ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Διαστημικό Επιστημονικό Ινστιτούτο

Στο τιμόνι της Ακαδημίας Αθηνών ο θεωρητικός Φυσικός Δ.Νανόπουλος (βίντεο)
Το σκάφος «Αυγή» λαμβάνει όλο και πιο κοντινές εικόνες της ΔήμητραςΗ Δήμητρα αποκαλύπτεται


Εντυπωσιακό βίντεο κινούμενων εικόνων από νέες κοντινές λήψεις του πλανήτη νάνου
Το σκάφος "Αυγή" βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τη ΔήμητραΣυνάντηση με το «Αστέρι Θανάτου»: οι καλύτερες εικόνες του νάνου πλανήτη Δήμητρα μέχρι τώρα από το διαστημοσκάφος "Αυγή" που αποκαλύπτουν το εξωγήινο σημάδι του.

Το Πλανκ αποκαλύπτει πως τα πρώτα άστρα γεννήθηκαν αργά
Πνευματικά δικαιώματα ΕΣΑ και Συνεργασία Πλανκ
Η πόλωση του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων (περισσότερα)Νέοι χάρτες από τον δορυφόρο Πλανκ της ΕΣΑ αποκαλύπτουν το 'πολωμένο' φως από το νεαρό Σύμπαν σε ολόκληρο τον ουρανό, αποκαλύπτοντας ότι τα πρώτα άστρα σχηματίστηκαν πολύ αργότερα από οτι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Το τηλεσκόπιο Πλανκ δίνει νέα σήμανση χρόνου για τα πρώτα αστέρια


Τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος έλαμψαν 560 εκ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη


Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΣΑ) από το 2009 έως το 2013.

«Κοσμικός επαναϊονισμός»
Αυτή είναι μια απεικόνιση της πόλωσης του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, όπως ανιχνεύεται από τον δορυφόρο Πλανκ της ΕΣΑ πάνω από το σύνολο του ουρανού.


Τα πρώτα άστρα εμφανίστηκαν στο σύμπαν περίπου 560 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του με τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ), 140 εκατομμύρια χρόνια αργότερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. 

Συνέντευξη του Μάνου Δανέζη στον Άρη Δημοκίδη
''Ό,τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας αποτελεί ένα Πλέγμα- μηδέ της ανθρώπινης ύπαρξης εξαιρουμένης''

Ο αστροφυσικός Δρ. Μάνος Δανέζης αγάπησε πραγματικά το Σύμπαν και μιλά γι' αυτό στο ΛΑΪΦΟ.ΓΡ
"Στο Σύμπαν δεν έχουν νόημα έννοιες όπως το εδώ το εκεί το τώρα και το χθες. Στο Σύμπαν όλα είναι ΕΝΑ."

Γύρω από την περιοχή Ατέν - Παρατήρηση του κομήτη 26 Ιανουαρίου 2015Ο κομήτης στις 26 Ιανουαρίου 2015 – ΝαβΚαμ
Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Μοντάζ τεσσάρων εικόνων του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο λήφθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015, από την φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζέτα (ΝΑΒΚΑΜ). (περισσότερα)

Δίας (διέλευση δορυφόρων) - Σέλας - Σελήνη - Ήλιος - Κομήτης ΛοβτζόιΔίας και Τριπλή διέλευση δορυφόρων


Από τον Ρικάρντο Βιέρα

Εικόνες, βίντεο από τον ΔΔΣ - 4-5 Φεβρουαρίου 2015 (5)
Η ανατολή του ηλίου αγγίζει το σέλας. 
Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι άγγελοι να τραγουδούν " (αναφέρει)

Τριπλή σύζευξη φεγγαριών στον Δία6 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση Εικόνας: ΝΑΣΑ, ΕΣΑ και η Ομάδα Κληρονομιάς του Χαμπλ (STScI / AURA)

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου (3)1804,
πεθαίνει ο Τζόζεφ Πρίστλεϊ, κληρικός, πολιτικός επιστήμονας και χημικός, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανακάλυψη του οξυγόνου. (Γεν. 13/3/1733)


Πρίστλεϊ Τζόζεφ

Ο Ιωσήφ Πρίστλεϊ, Άγγλος χημικός, φιλόσοφος και θεολόγος, γεννήθηκε το 1733 στο Φίλντχεντ του Λιντς και πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1804 στο Νορθάμπερλαντ της Πενσιλβανίας των Η.Π.Αμερικής.

Αστρονομικά φαινόμενα 6 Φεβρουαρίου 2015 (3)


Ο Δίας είναι σε αντίθεση απόψε, απέναντι από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη. 

Το Χαμπλ παρατηρεί την σπάνια σύζευξη φεγγαριών
Το Χαμπλ έλαβε σπάνια τριπλή σύζευξη φεγγαριών
Δίας - 24 Ιανουαρίου, 2015
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ, ΕΣΑ και η Ομάδα Κληρονομιάς του Χαμπλ (STScI / AURA)
Η εικόνα από το Χαμπλ στα αριστερά (σημειωνένται στο επάνω αριστερό μέρος, επισημαίνεται κάτω αριστερά) δείχνει την έναρξη του γεγονότος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, 2015. Από αριστερά προς τα δεξιά τα φεγγάρια: Καλλιστώ και Ιώ είναι πάνω από τις κορυφές των νεφών του Δία. Οι σκιά από την Ευρώπη (δεν φαίνεται στην εικόνα), Καλλιστώ, Ιώ από αριστερά προς τα δεξιά.
Οι εικόνες λήφθηκαν με κάμερα ευρέως πεδίου 3 του Χαμπλ στο ορατό φως. (περισσότερα για την εικόνα)

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Δραστηριότητα του Ήλιου αρχές Φεβρουαρίου 2015 (3)

Η Ελληνίδα που θαύμασε ο Στίβεν ΧόκινγκΟ επιστήμονας θα τη δεχόταν στο γραφείο του για να τη γνωρίσει

Η Τζένη Λειβαδάρου αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» το μυστικό της επιτυχίας της να προκαλέσει το ενδιαφέρον του διάσημου φυσικού, αλλά και να κάνει το διδακτορικό της στο Κέιμπριτζ παρά τα περιορισμένα οικονομικά της


Η φοιτήτρια Τζένη Λειβαδάρου κατά τη συνάντησή της με τον διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου


Η νεαρή πολιτική μηχανικός που μεγάλωσε στο Χαϊδάρι και είναι απόφοιτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει ήδη ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στο Κέιμπριτζ. Φέτος έγινε δεκτή στο βρετανικό πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, για διδακτορικό στην πράσινη τεχνολογία με χρήση υδροδυναμικής (ρευστοδυναμική στην πράσινη τεχνολογία). 
Η πρώτη έκπληξη για εκείνην ήταν το μήνυμα που δέχθηκε από τη βοηθό του Στίβεν Χόκινγκ.

Το Ροζέτα βουτάει για μια κοντινή συνάντηση με τον κομήτηΠνευματικά δικαιώματα ΕΣΑ/ Γ.. Κάρεου
Η κοντινότερη προσέγγιση του Ροζέτα
Η σχετική θέση του Ροζέτα με τον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο κατά τη στιγμή της πλησιέστερη προσέγγισης στις 14 Φεβρουαρίου 2015, όταν το διαστημικό σκάφος ήταν μόλις 6 χιλιόμετρα πάνω από μεγάλο λοβό του κομήτη. (πηγή)


Ο διαστημικός βολιστήρας της ΕΣΑ, Ροζέτα, ετοιμάζεται για μια στενή προσέγγιση στον κομήτη του στις 14 Φεβρουαρίου, περνώντας μόλις 6 χλμ από την επιφάνεια του.

Χορεύοντας στην άκρη

Πίστωση: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: Τζος Μπάρινγκτον

Το διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ επιστρέφει νέες εικόνες του Πλούτωνα καθ 'οδόν προς την ιστορική συνάντηση


Δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του, τα πρώτα κοντινά του Πλούτωνα


Η αποστολή "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ μετέδωσε τις πιο κοντινές εικόνες του πλανήτη-νάνου που έχουν ληφθεί ως σήμερα.
Πίστωση: (ΝΑΣΑ /Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας)
Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας, ένα από τα πέντε φεγγάρια του.Πασαντίνα, Καλιφόρνια 

«Ο πατέρας μου θα είχε ενθουσιαστεί» λέει η κόρη του Κλάιντ Τόμπω, ο οποίος ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930. 

Οι επιστήμονες προβλέπουν πλανήτες σαν τη Γη γύρω από τα περισσότερα αστέρια


Εκατοντάδες δισ. «αδέλφια» της Γης στον Γαλαξία


Νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες ότι ο Γαλαξίας μας είναι γεμάτος κατοικήσιμους πλανήτες
Πιστωτικά: ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ / Έιμς
Πλανητικοί επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη στο γαλαξία μας που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή.Πλανητικοί επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη στο γαλαξία μας που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή, με την εφαρμογή μιας 200 ετών ιδέας για τους χιλιάδες εξω-πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Οι δύο όψεις του ΆρηΟ «διπρόσωπος» Αρης αποκαλύπτεται

Νέες μελέτες εξηγούν τις μεγάλες διαφορές που έχουν μεταξύ τους το νότιο και το βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη
(Πιστώσεις: ΜΟΛΑ επιστημονική ομάδα)
Ο Άρης έχει δύο διαφορετικά ημισφαίρια, σχήμα: οι πεδινές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και τα ηφαιστειακά υψίπεδα (κίτρινες με κόκκινες περιοχές) στο νότιο ημισφαίριο.
Ομάδα επιστημόνων στην Ελβετία ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία για τα δύο πρόσωπα του πλανήτη Αρη. 
Τα δύο ημισφαίρια του Κόκκινου Πλανήτη είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. 
Το βόρειο ημισφαίριο αποτελείται από επίπεδες πεδινές περιοχές χωρίς ηφαιστειογενή δραστηριότητα.

Επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση υπόσχονται οι πυρηνικοί κινητήρες
ΝΑΣΑ / MSFC / Έμετ Γκίβεν
Ένα πλεονέκτημα των κινητήρων με πυρηνική ενέργεια είναι πως, με την προσθαφαίρεση υποσυστημάτων, προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στις προδιαγραφές οποιασδήποτε διαστημικής πτήσης.Το επόμενο «κεφάλαιο» κατάκτησης του διαστήματος, το οποίο προβλέπει πιο μακρινούς στόχους για εξερεύνηση, είναι ξεκάθαρο πως θα χρειασθεί νέες ιδέες και τεχνολογίες για τη γρήγορη μετάβαση σε αυτούς τους προορισμούς.

M104: Ο Γαλαξίας Σομπρέρο


5 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Για να μεγεθύνετε την εικόνα, δεξί κλικ στην εικόνα ή σύρετέ την δίπλα στην υπάρχουσα καρτέλας σας
Δεδομένα εικόνας: ΝΑΣΑ, ΕΣΟ, NAOJ, Τζιοβάνι Παγλιολι - Επεξεργασία: Ρ. Κολομπάρι

Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου (6)
2005
ομάδα αστρονόμων ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος. Ονομάστηκε Έρις και είναι 27% μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.
Ανακαλύφθηκε από Μπράουν, Τρουχίλο και ΡαντίνοβιτςΈρις (επίσημη ονομασία 136199 Έρις), είναι η ονομασία του πέμπτου κατά σειρά πλανήτη νάνου (μετά τον Πλούτωνα, την Δήμητρα, τον Μακεμάκε και την Χαουμέια) στο ηλιακό μας σύστημα και το ένατο μεγαλύτερο γνωστό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος. Είναι ένας από τους πλανήτες νάνους των μετα-Ποσειδώνιων σωμάτων που λέγονται ΑΔΔ. 
Η προσωρινή ονομασία της Έριδος ήταν 2003 UB313.

Αστρονομικά φαινόμενα 5 Φεβρουαρίου 2015 (2)


Κοιτάξτε στα δυτικά – νοτιοδυτικά, με το βραδινό λυκόφως, και θα δείτε την Αφροδίτη και τον Άρη να μειώνουν την μεταξύ τους απόσταση στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Σελήνη - Δίας - Κομήτης Λοβτζόι
Από τον Λούις Σουάροτο

«Ωρίων»: Προβολή και συζήτηση για το φως - Τετάρτη 4/2 - 20:30


Σας προσκαλούμε στην επόμενη εκδήλωση του συλλόγου μας που θα γίνει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 20:30. 

Απογευματινά σεμινάρια αστρονομίας για τους λάτρεις του ουρανού

Το πρωϊνό Σχολείο Αστρονομίας συμπλήρωσε 5 ενδιαφέρουσες εβδομάδες μαθημάτων, καλύπτοντας εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το Ηλιακό μας Σύστημα, τους Πλανήτες/Κομήτες/Αστεροειδείς, νεοανακαλυφθέντες Πλανήτες σε άλλα Ηλιακά Συστήματα και την Αναζήτηση Ζωής στο Σύμπαν.

Νεφέλωμα ΈλικαςΠίστωση: Φριτζ Χέλμουτ Χέμεριχ

Πρόγνωση Ηλιακής καταιγίδας 04/02/2015

Ο Ήλιος φαίνεται να κλιμακώνει την δραστηριότητα έκλαμψης αυτή την εβδομάδα με δύο περιοχές που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. 

Υπερυπολογιστής της ΝΑΣΑ βοηθά στο κυνήγι για εξω-ηλιακά φεγγάρια
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός υποθετικού φεγγαριού σαν τη Γη γύρω από έναν εξωπλανήτη σαν τον Κρόνο.

Δύση Σελήνης - Σέλας - Ήλιος
Από τον Τζον Άσλεϊ

Εδραιώνεται η συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Ισραήλ υπό το συντονισμό της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του "Κοράλια".

Το Πλανητάριο γιορτάζει το Διεθνές Έτος Φωτός 2015


Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, συμμετέχοντας ενεργά στους εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Φωτός, παρουσιάζει στις 9 Φεβρουαρίου 2015 την νέα ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος». 

Αστέρια, «Ξωτικά», Σύννεφα, Σέλας4 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πιστωτικές εικόνας και Πνευματικά Δικαιώματα: Μάικ Χόλινγκσχεντ (Ακραία Αστάθεια)

Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου (1)
4 Φεβρουαρίου 1906
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Κλυντ Τόμπω
Ο Κλάιντ Τομπώ, φαίνεται εδώ το 1931, ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930, ενώ εργάζόταν στο Αστεροσκοπείο Λόουελ

Αστρονομικά φαινόμενα 4 Φεβρουαρίου 2015 (4)


Απόψε, ο Δίας είναι πάνω από την σελήνη. 

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Αρίσταρχος: ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης στον Χελμό


Το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης

Μαύρες τρύπες - μυστήρια του σύμπαντος


«Καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας» σε υψηλή ευκρίνεια - 
Το σημείο χωρίς επιστροφή Χώρος και Χρόνος
Το-Νιου-Σας

Είναι επίσημο: Είμαστε στην πορεία για την Ευρώπη!


Ο πρόεδρος ζητά 18.5 δις δολάρια για τη ΝΑΣΑ το 2016, μια αύξηση των $ 519.000.000


ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ
Ιδέα Πτήσης Αποστολής στην Ευρώπη
Ένα ηλιακό διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει από την Ευρώπη πολλές φορές για να επιτύχει παρόμοια επιστροφή από μία τροχιακή αποστολή, αλλά να αποφύγει την παρατεταμένη έκθεση σε πιο "σκληρό" περιβάλλον ακτινοβολίας γύρω από το φεγγάρι.

Κόσμος Βαγγέλης, ο γύρος του σύμπαντος σε ΥΕ

Μουσική από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου όπου προστέθηκε στην εξαιρετική τηλεοπτική σειρά με τον Καρλ Σαγκάν "Κόσμος".
Το βίντεο περιλαμβάνει εικόνες Υψ. Ευκ. και υλοποιήσεις υπολογιστών για πλανήτες, μαύρες τρύπες, σούπερ-νόβα και γαλαξίες - τότε μας μεταφέρει πίσω στο θαυματουργό "σπίτι" μας.


Το-Νιου-Σας

Πηγή: Τζον T

Ακαδημία Αστροναυτών
Η Ακαδημία Αστροναυτών είναι μια μοναδική σειρά για τους λάτρεις του διαστήματος στην Ευρώπη. 

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Έρχεται η οριστική απάντησηΤου 2013


Είναι ο άνθρωπος μόνος του στο σύμπαν; 
Στο υπαρξιακό...

Περισσότερη αλλαγή στην περιοχή Χάπυ; - Παρατήρηση του κομήτη 22 Ιανουαρίου 2015Πιστώσεις: ΕΣΑ / Ροζέτα / ΝΑΒΚΑΜ - CC BY-SA IGO 3.0
Μωσαϊκό τεσσάρων εικόνων, αποτελείται από εικόνες που λήφθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2015, από την φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζετα (ΝΑΒΚΑΜ). Η περιστροφή και μετακίνηση του κομήτη κατά την ακολουθία απεικόνισης, καθιστούν δύσκολο στο να δημιουργηθεί ένα ακριβές μωσαϊκό, και μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστημικά παράσιτα και χαρακτηριστικά έντασης, ως αποτέλεσμα του μωσαϊκού λήψης αλληλουχίας, έτσι ώστε πάντα να γίνεται αναφορά στα επιμέρους πλαίσια πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε λεπτομερή σύγκριση ή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με οποιαδήποτε παράξενη δομή ή χαμηλής έντασης εκτεταμένη εκπομπή. (περισσότερα)

Φεισμπουκ

Τουιτερ