Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Μυστηριώδες «μαγικό νησί» εμφανίζεται στον Τιτάνα του Κρόνου

Ενα τεράστιο αντικείμενο εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σε μια θάλασσα του δορυφόρου
Στην θάλασσα Ligeia Mare του Τιτάνα έκανε την εμφάνιση του το μυστηριώδες αντικείμενο
Ο κύκλος του μεθανίου στον Τιτάνα είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με του υδρολογικού κύκλου της Γης και το μόνο άλλο γνωστό, ότι περιλαμβάνει σταθερά συστήματα επιφανειακών υγρών, όπως αυτή η βόρεια πολική θάλασσα «Ligeia Mare». Η αποστολή Cassini έχει χαρακτηρίσει την επιφάνεια της υγρής απογραφής του Τιτάνα και τη Ligeia Mare, είναι πλέον γνωστό ότι έχουν μικτή σύνθεση μεθανίου, αιθανίου και διαλυμένο άζωτο. Η θάλασσα φαίνεται ήρεμη παντού στους 90 Κέλβιν (-183.15ºC) στον βόρειο πολικό χειμώνα, αλλά στις 10, Ιουλίου 2013, ανακαλύφθηκαν παροδικά χαρακτηριστικά. Τα δυναμικά φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν με αυξημένη συχνότητα και ένταση το 2017 στο βόρειο ηλιοστάσιο το καλοκαίρι, και θα δώσει στο Cassini την ευκαιρία να αρχίσει να χαρακτηρίζει τη φύση των ενεργειακών διαδικασιών σε αυτές τις ξένες θάλασσες. Αυτή η εικόνα έχει τροποποιηθεί για την αισθητική και παρουσιάζεται σε ψευδές χρώμα.Νέα Υόρκη 
Ενα μεγάλο μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «μαγικό νησί», εμφανίστηκε από το πουθενά και εξίσου ξαφνικά εξαφανίστηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη θάλασσα υδρογονανθράκων του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου. Οι αστρονόμοι απορούν και αναρωτιούνται για το τι μπορεί να είναι αυτό το πράγμα. Κάποιοι έχουν ρίξει στο τραπέζι ορισμένες ιδέες χωρίς ακόμη να υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να οδηγεί τους επιστήμονες προς κάποια κατεύθυνση για την ταυτότητα του αντικειμένου.

Η θάλασσα και το νησί
Το… μαγικό νησί εντοπίστηκε στην θάλασσα Ligeia Mare του Τιτάνα, που έχει έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθος περίπου 150 μέτρων. Η θάλασσα φαινόταν απολύτως ήρεμη, ώσπου αιφνιδίως το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004, φωτογράφισε ένα φωτεινό αντικείμενο, το οποίο όμως δεν φαινόταν πια στις εικόνες ραντάρ που «τράβηξε» μετά μερικές μέρες το σκάφος στο ίδιο σημείο.
Το αντικείμενο αυτό είχε μήκος περίπου 20 χλμ και πλάτος δέκα χλμ. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δημιουργία του μπορεί να οφείλεται σε κύματα που προκλήθηκαν από δυνατούς περιοδικούς ανέμους οι οποίοι μετά σταμάτησαν Μια δεύτερη εκδοχή είναι το αντικείμενο αυτό να ήταν μεγάλες φουσκάλες αερίων που αναδύθηκαν στην επιφάνεια από κάποιο ηφαίστειο στο βυθό. Αλλες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι κάνουν λόγο για στερεά υλικά που αρχικά επέπλεαν και μετά βυθίστηκαν ή σε παγόβουνο από μεθάνιο και αιθάνιο, που αποκόπηκε από την ακτή.
«Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι τα υγρά στο βόρειο ημισφαίριο του Τιτάνα δεν είναι απλώς στάσιμα και αμετάβλητα, αλλά μάλλον λαμβάνουν χώρα αλλαγές σε αυτά. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς προκάλεσε την εμφάνιση αυτού του ‘μαγικού νησιού', όμως θα θέλαμε να το μελετήσουμε περισσότερο, αν και δεν πιστεύουμε ότι όντως πρόκειται για νησί» δήλωσε ο πλανητικός επιστήμων Τζέησον Χογκάρτνερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της αμερικανο-γαλλικής επιστημονικής ομάδας που έκανε τη ανακάλυψη και μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Στην πάνω εικόνα εικονίζεται η θάλασσα του Τιτάνα πριν κάνει την εμφάνιση του το... νησί. Στην κάτω εικόνα μέσα στον κύκλο βρίσκεται το μυστηριώδες αντικείμενο που έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε

Περιοχή παροδικών χαρακτηριστικών πριν ανακαλυφθεί. Τα παροδικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε από το σύστημα Ραντάρ του Cassini στις 26 Απριλίου 2007. Έχει τροποποιηθεί για την αισθητική και παρουσιάζεται σε ψευδές χρώμα.
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Παροδικά χαρακτηριστικά στη Ligeia Mare, μέσα στον κόκκινο κύκλο. Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε από το σύστημα Ραντάρ του Cassini στις 10 Ιουλίου 2013. Έχει τροποποιηθεί για την αισθητική και παρουσιάζεται σε ψευδές χρώμα.Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/University of Arizona/Cornell
Περιοχή παροδικών χαρακτηριστικών μετά την ανακάλυψη. Τα παροδικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε από το Cassini VIMS στις 26 Ιουλίου 2013. Έχει τροποποιηθεί για την αισθητική και παρουσιάζεται σε ψευδές χρώμα.Ο «υγρός» δορυφόρος
Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα εκτός της Γης, όπου έχουν βρεθεί υγρά (αλλά όχι νερό) στην επιφάνειά του. Οι λίμνες και οι θαλασσές του αποτελούνται από κρύους υγρούς υδρογονάνθρακες (με θερμοκρασία έως μείον 180 βαθμούς Κελσίου), όπως αιθάνιο, μεθάνιο και προπάνιο. Εκτιμάται ότι ο δορυφόρος διαθέτει εκατοντάδες φορές περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου και άλλων υδρογονανθράκων σε σχέση με τη Γη.
Ο Τιτάν είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα με σύννεφα και με μια ατμόσφαιρα πυκνή και ομιχλώδη, ενώ η βαρύτητά του είναι τόσο μικρή, που ένας άνθρωπος θα μπορούσε εύκολα να πετάξει στον αέρα, αν είχε φτερά. Η επιφάνεια είναι γεμάτη από «αμμόλοφους» όπως της Γης, μόνο που η «άμμος» είναι στην πραγματικότητα υδρογονάνθρακες. Επιπλέον, ο Τιτάν έχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα, με δυνατούς ανέμους και βροχές υδρογονανθράκων.
Οι επιστήμονες πολύ θα ήθελαν να ρίξουν μια βάρκα ή ένα υποβρύχιο στα ασυνήθιστα «νερά» του Τιτάνα για να τα εξερευνήσουν. Η NASA κατά καιρούς εξετάζει την τολμηρή ιδέα, όμως το κόστος της αποστολής θα είναι πολύ μεγάλο, γι αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει δώσει προτεραιότητα στην εξερεύνηση του Αρη.
ΠΗΓΗ: tovima.gr , phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ