Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Η Αθηνά θα μελετήσει το ζεστό και ενεργητικό Σύμπαν
Copyright ESA/AOES Medialab
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός ενεργού γαλαξία.
Εντύπωση καλλιτέχνη, ενός γαλαξία που κυκλοφορεί υλικό μέσω δύο ισχυρών πιδάκων (φαίνεται σε κόκκινο / πορτοκαλί), καθώς και μέσω των εκροών ευρείας γωνίας (εμφανίζονται σε γκρι / μπλε). Και οι δύο πίδακες και εκροές οδηγούνται από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία. Οι μαύρες τρύπες, οι οποίες παραμονεύουν απαρατήρητες στα κέντρα σχεδόν όλων των γαλαξιών, θεωρούνται ως ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση του σχηματισμού των γαλαξιών και την εξέλιξη τους.Η ESA έχει επιλέξει την Αθήνα για το προηγμένο τηλεσκόπιο αστροφυσικής υψηλής ενέργειας ως δεύτερη «μεγάλη κατηγορία», αποστολή της επιστήμης.

Το παρατηρητήριο θα μελετήσει το ζεστό και ενεργητικό Σύμπαν και θα λαμβάνει την «L2» σε Κοσμική Εικόνα 2015-25 σχέδιο της ESA, με την εκτόξευση να προβλέπεται το 2028.

Με το συνδυασμό ενός μεγάλου ακτίνων-Χ τηλεσκοπίου, με προηγμένα-τελευταίας τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, η Αθήνα θα αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα της αστροφυσικής, όπως τα εξής: πώς και γιατί η συνηθισμένη ύλη συγκεντρώνεται σε γαλαξίες και γαλαξιακά σμήνη που βλέπουμε σήμερα; 
Πώς οι μαύρες τρύπες μεγαλώνουν και επηρεάζουν το περιβάλλον τους;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες κρύβονται στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών και ότι διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην διαμόρφωση και την εξέλιξή τους.

Για να διερευνήσουν τη σύνδεση αυτή, η Αθήνα θα παρατηρήσει εκπομπή ακτίνων-Χ από πολύ καυτό υλικό λίγο πριν το "καταπιεί" μια μαύρη τρύπα, θα μετρήσει τις παραμορφώσεις λόγω βαρύτητας της κάμψη του φωτός και της χρονοκαθυστέρησης των επιπτώσεων σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. 
Η Αθήνα θα είναι επίσης σε θέση να καθορίσει την περιστροφή της ίδιας της μαύρης τρύπας.

Τα ισχυρά μέσα της Αθήνας, θα επιτρέψουν επίσης πρωτοφανείς μελέτες ενός ευρέος φάσματος αστρονομικών φαινομένων. 
Αυτές, περιλαμβάνουν μακρινές εκρήξεις ακτίνων-γ, το θερμό αέριο που βρέθηκε στο διάστημα γύρω από τα σμήνη των γαλαξιών, τη μαγνητική αλληλεπίδραση μεταξύ εξωπλανητών και από το άστρο τους, το σέλας του Δία και οι κομήτες στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ