Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Μυστηριώδες σήμα ακτίνων-Χ ιντριγκάρει τους αστρονόμους

Εικόνες ακτίνων-Χ του γαλαξιακού σμήνους Περσέα
(Credit: Chandra: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul, et al.; XMM: ESA)

(Credit: Chandra: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul, et al.; XMM: ESA)


Chandra + XMM πλήρους πεδίου


Συλλογή από το XMM των γαλαξιακών σμηνών

Μια συλλογή εικόνων από το XMM-Newton, από 73 σμήνη γαλαξιών, που παρουσιάζουν την εκπομπή ακτίνων-Χ από το θερμό αέριο. Τα φάσματα ακτίνων-Χ αυτών των 73 σμηνών γαλαξιών "στοιβάζονται" (προστίθενται ο ένας στον άλλο), αποκαλύπτοντας μια μυστηριώδη γραμμή εκπομπής.


  • Ένα μυστηριώδες σήμα έχει φανεί σε δεδομένα ακτίνων-Χ από μια μελέτη πάνω από 70 σμήνη γαλαξιών με το Chandra και το XMM-Newton.
  • Αυτό το σημείο της έντασης σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος ακτίνων-Χ φωτός, έχει αρκετά ενδιαφέρουσες εξηγήσεις.
  • Περισσότερα στοιχεία και έρευνα θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν τόσο την ύπαρξη του σήματος και τη φύση.
  • Αυτή η εικόνα δείχνει μια νέα προβολή του συμπλέγματος του Περσέα, ένα από τα σμήνη των γαλαξιών που περιλαμβάνονται στη νέα μελέτη.

Μια νέα μελέτη από το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα, φαίνεται σε αυτή την εικόνα, χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο Chandra ακτίνων-Χ της NASA και 73 άλλες ομάδες με το XMM-Newton της ESA, αποκάλυψε ένα μυστηριώδες σήμα ακτίνων-Χ στα δεδομένα. 
Αυτό το σήμα αντιπροσωπεύει τα σημεία των δεδομένων σε κύκλο στο ένθετο, το οποίο είναι μια γραφική παράσταση της έντασης των ακτίνων-Χ σαν μία συνάρτηση των ακτίνων-Χ της ενέργειας. 
Το σήμα επίσης παρατηρήθηκε σε πάνω από 70 άλλα σμήνη γαλαξιών, χρησιμοποιώντας το XMM-Newton. 
Η εικονιζόμενη γραμμή εκπομπής ακτίνων-Χ - που είναι, ένα σήμα της έντασης σε μια πολύ συγκεκριμένη ενέργεια, στην περίπτωση αυτή, με επίκεντρο περίπου 3,56 κιλό-ηλεκτρονιοβόλτ (keV) - απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σήματος και τη φύση, όπως περιγράφεται στο τελευταίο δελτίο τύπου από το Chandra.

Μια ενδιαφέρουσα πιθανή εξήγηση αυτής της γραμμής εκπομπής ακτίνων-Χ, είναι ότι παράγεται από τη διάσπαση των άγονων νετρίνων, ένα είδος σωματιδίου που έχει προταθεί ως υποψήφιο για την σκοτεινή ύλη. 
Ενώ κατέχει συναρπαστικές δυνατότητες, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν με πρόσθετα στοιχεία για να αποκλειστούν άλλες εξηγήσεις και να καθορίσει κατά πόσον είναι εύλογο ότι έχει παρατηρηθεί η σκοτεινή ύλη.

(Credit: NASA/CXC/A. Hobart)
Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το παρατηρητήριο Chandra ακτίνων-X της NASA και το XMM-Newton της ESA για να μελετήσει μια μεγάλη ομάδα από σμήνη γαλαξιών με εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τα σμήνη των γαλαξιών είναι τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο Σύμπαν, συγκρατούνται από τη βαρύτητα, και έτσι μπορεί να αποκαλύψουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το Σύμπαν. Αυτή, η πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία περιελάμβανε τον γνωστό Περσέα και 72 άλλους, έχει αποκαλύψει ένα μυστηριώδες σήμα ακτίνων-Χ. Κέντρισε το ενδιαφέρον των αστρονόμων μια "ακίδα" της έντασης σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός ακτίνων-Χ στα δεδομένα, εξαιτίας μιας προτεινόμενης εξήγησης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα υποθετικό σωματίδιο που ονομάζεται στείρο νετρίνο, μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι υπεύθυνο για αυτή την "ακίδα" της έντασης. Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι το στείρο νετρίνο θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για τη σκοτεινή ύλη, κάτι που αποτελεί περίπου το 85% του Σύμπαντος αλλά δεν εκπέμπει ή απορροφά το φως. Ενώ είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το εύρημα, οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να το επιβεβαιώσουν, αν αυτό το μυστηριώδες σήμα των ακτίνων-Χ είναι πραγματικά, η υπογραφή του στείρου νετρίνου. Θα κρατήσουν τη συλλογή δεδομένων και κοιτάζοντας άλλα σμήνη γαλαξιών για να βεβαιωθούν ότι το είδαν αλλού. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να εξετάσουμε τις θεωρίες τους για να δούμε πού αλλού η φυσική μπορεί χρειαστεί.


Περισσότερα: chandra.harvard.edu


Μετάφραση: To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ