Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Η Ζώνη της Ταραντούλας

12 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Marco LorenziΤο Νεφέλωμα Ταράντουλα είναι περισσότερο από 1.000 έτη φωτός σε διάμετρο, μια γιγαντιαία περιοχή σχηματισμού άστρων στο εσωτερικό του γειτονικού μας γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC). 
Αυτό κοσμικό αραχνοειδές, βρίσκεται επάνω αριστερά σε αυτό το βάθος και την πολύχρωμη τηλεσκοπική θέα που γίνεται μέσω φίλτρων ευρείας ζώνης και στενής ζώνης. 
Η εικόνα εκτείνεται σε σχεδόν 2 μοίρες (4 πλήρη φεγγάρια) στον ουρανό και καλύπτει ένα μέρος του Μαγγελάνου πάνω από 8.000 έτη φωτός.
Εντός της Ταραντούλας (NGC 2070), η έντονη ακτινοβολία, αστρικού ανέμου και κρούσεις σουπερνόβα στο κεντρικό νεαρό σύμπλεγμα των μεγάλων άστρων, καταλογογραφημένο ως R136, θα ενεργοποιήσει τη νεφελωειδή λάμψη και το σχήμα των αραχνοειδών νημάτων. 
Γύρω από την Ταράντουλα, υπάρχουν βίαιες περιοχές σχηματισμού άστρων με μικρά σμήνη, νήματα, και σύννεφα σε σχήματα φούσκας. 
Στην πραγματικότητα, το πλαίσιο περιλαμβάνει την περιοχή της κοντινότερης έκρηξης σουπερνόβα στη σύγχρονη εποχή, του SN 1987A, ακριβώς πάνω από το κέντρο
Το πλούσιο οπτικό πεδίο βρίσκεται στο νότιο αστερισμό του Δοράδος (Dorado).


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ