Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Νέο είδος σκόνης ανακάλυψαν στην Αρειανή ατμόσφαιρα


Μια ομάδα Γάλλων και Ρώσων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων τρεις ειδικοί από τη Μόσχα, Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας, έχει ανακαλύψει μία νέα ιδιομορφία στην Αρειανή ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες είχαν αναλύσει τα δορυφορικά δεδομένα που αποκτήθηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια της σκόνης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μπορεί να είναι δύο τύπων. Το επιστημονικό άρθρο το οποίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας λεπτομερώς, έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Ίκαρος.


Οι Ρώσοι χρηματοδότες της έρευνας, Anna Fedorova, Alexander Ροντέν και ο Oleg Korablev, οι ειδικοί του MIPT και SRI (ΙΚΙ) RAS. 
Αυτοί οι επιστήμονες και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού και το Latmos, ερευνητικό εργαστήριο, έχουν πραγματοποιήσει ταυτόχρονη ανάλυση της υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας της ατμοσφαιρικής εξαφάνισης από το SPICAM, το φασματόμετρο στο ταμπλό του τροχιακού σταθμού Mars Express.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα σωματίδια της σκόνης στην ατμόσφαιρα του Άρη δεν είναι ομοιογενή, αλλά μπορούν να ομαδοποιηθούν με δύο τρόπους. 
Ο πρώτος - ο χονδρόκοκκος - αντιπροσωπεύεται από δύο κόκκους πάγου Η2Ο με τη μέση ακτίνα του 1,2 μm, και ελαφρώς μικρότερα σωματίδια σκόνης (R = 0,7 μm).

Ο δεύτερος τρόπος, είναι μια λεπτότερης παρτίδα, είναι ένα αερόλυμα το οποίο αποτελείται από πολύ μικρότερα σωματίδια με ακτίνα 0,04 - 0,07 μm.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ