Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Επιτυχία, το Cassini περνάει από τον Τιτάνα, συλλέγει πληροφορίες για τις μυστηριώδεις λίμνες
Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of IdahoΗ αποστολή Cassini της NASA πέρασε από τον Τιτάνα νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ολοκληρώνοντας με επιτυχία έναν πολύπλοκο ελιγμό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος.

Ξεκινώντας γύρω στα μεσάνυχτα, μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών οδήγησαν το διαστημικό σκάφος σε μια τροχιά που τους επέτρεψε  την αναπήδηση ενός ραδιοσήματος από την επιφάνεια του Τιτάνα προς τη Γη, όπου έγινε δεκτό από μια χερσαία σειρά τηλεσκοπίων 1 εκατομμύρια μίλια (1.610.000 χλμ.) μακριά.

"Ουσιαστικά χρησιμοποιήσαμε τον Τιτάνα ως έναν καθρέφτη," είπε ο Essam Marouf του San Jose Πολιτειακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Cassini. 
"Και η φύση της ηχούς μπορεί να μας "πει" σχετικά με τη φύση της επιφάνειας του Τιτάνα, αν είναι υγρή ή στερεή, και τις φυσικές ιδιότητες του υλικού."

Το φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα μετά το φεγγάρι του Δία, Γανυμήδη, και κατά κάποιο τρόπο είναι ένα από τα πιο όμοια σώματα με τη Γη-που έχουμε συναντήσει. 
Όπως η Γη, έχει μια παχιά ατμόσφαιρα, και αυτός είναι ο μόνος άλλος κόσμος που γνωρίζουμε ότι έχει ένα σύστημα υγρών λιμνών και θαλασσών στην επιφάνειά του.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Γη, η επιφάνειά του είναι πάρα πολύ κρύα για να διατηρήσει το υγρό νερό.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι περίφημες λίμνες και θάλασσες του Τιτάνα είναι από υγρό μεθάνιο ή αιθάνιο, αλλά ο Marouf εξηγεί ότι τα εν λόγω συμπεράσματα βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι το μεθάνιο και το αιθάνιο "αναλαμβάνουν" την υγρή κατάσταση των συνθηκών στον Τιτάνα, μάλλον από την άμεση παρατήρηση.

«Δεν υπάρχει πραγματικά άμεση μέτρηση που να μας δείχνει τι είναι ακριβώς», είπε. 
«Εάν τα δεδομένα από το πρωί είναι αρκετά καλά, θα μας δείξουν τι πραγματικά είναι αυτά τα υγρά.»


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ