Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Ένα περίεργο σουπερνοβα στον NGC 2441

Credit: ESA/Hubble & NASA
Απόδειξη: Nick Rose
Αυτός ο φωτεινός σπειροειδής γαλαξίας που είναι γνωστός ως NGC 2441, βρίσκεται στο βόρειο αστερισμό της Καμηλοπάρδαλις
Ωστόσο, ο NGC 2441 δεν είναι το μόνο θέμα της νέας αυτής εικόνας από το Hubble· ο γαλαξίας περιέχει ένα ενδιαφέρον σουπερνόβα που ονομάζεται SN1995E, ορατό ως μια μικρή κουκκίδα στο κατά προσέγγιση κέντρο αυτής της εικόνας.

Το σουπερνόβα SN1995E, που ανακαλύφθηκε το 1995, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα σουπερνόβα τύπου Ia
Αυτό το είδος των σουπερνόβα, βρίσκεται σε δυαδικά συστήματα, όπου ένα αστέρι - ένας λευκός νάνος - παρασύρει την ύλη από την τροχιά του συντρόφου του μέχρι να γίνει ασταθής, και εκρήγνυται βίαια. 
Οι λευκοί νάνοι άστρα, γίνονται όλοι ασύμμετροι όταν φτάσουν την ίδια μάζα, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αποτελούν σουπερνόβα με την ίδια εγγενή φωτεινότητα. 
Εξαιτίας αυτού, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα κεριά για την μέτρηση των αποστάσεων στο Σύμπαν.Ένα περίεργο σουπερνόβα στο Το NGC 2441 (επισημασμένη εικόνα)
Credit: ESA/Hubble & NASA
Απόδειξη: Nick Rose
Σχολιασμένη προβολή του σουπερνοβα SN1995E στον NGC 2441.


Αλλά το SN1995E μπορεί να είναι χρήσιμο με έναν άλλο τρόπο. 
Οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις του σουπερνόβα, έχουν δείξει ότι μπορεί να εμφανίσει ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως μία ελαφριά ηχώ, όπου το φως είναι διάσπαρτο και εκτρέπεται από τη σκόνη κατά μήκος της γραμμής της όρασης, καθιστώντας την "ηχώ" να φαίνεται προς τα έξω από την πηγή. 
Το 2006, το Hubble παρατήρησε το SN1995E καθώς "ξεθώριαζε" με έναν τρόπο που υποδείκνυε ότι το φως του είχε διασκορπιστεί από ένα ευρύτερο σφαιρικό κέλυφος σκόνης. 
Αυτή η ηχώ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τόσο τα περιβάλλοντα γύρω από τα κοσμικά αντικείμενα όπως τα σουπερνόβα, καθώς και τα χαρακτηριστικά των προγονικών τους άστρων. 
Αν το SN1995E έχει πράγματι μια ελαφριά ηχώ, θα ανήκει σε ένα πολύ ελίτ "κλαμπ"· έχει μόνο δύο άλλα τύπου Ia σουπερνόβα που έχουν βρεθεί να εμφανίζουν ελαφριά ηχώ (SN1991T και SN1998bu).

Τον NGC 2441, τον είδε για πρώτη φορά ο Wilhelm Tempel το 1882, Γερμανός αστρονόμος με έντονο βλέμμα για κομήτες. 
Συνολικά, ο Tempel παρατήρησε και τεκμηρίωσε περίπου 21 κομήτες, πολλοί από αυτούς φέρουν το όνομά του.

Μια έκδοση αυτής της εικόνας εντάχθηκε στους Κρυμμένους Θησαυρούς εικόνας του Χαμπλ ανταγωνισμού επεξεργασίας από τον αγωνιζόμενο Nick Rose.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ