Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Ένας ασυνήθιστος κρύος εξωπλανήτης
Ονομάζεται … OGLE-2013-BLG-0341LBb

Εν τω μεταξύ ο Gliese 581d, ο πρώτος φιλόξενος πλανήτης που είχε βρεθεί, τελικά δεν υπήρξε ποτέ!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Gliese 581d , ο οποίος τελικά μάλλον δεν υπάρχει


Όλο και περισσότερο περιπλέκεται το αίνιγμα των εξωπλανητών, καθώς στις νέες ανακαλύψεις ολοένα πιο αξιοπερίεργων σωμάτων, έρχεται πλέον να προστεθεί και η αφαίρεση κάποιων, που κάποτε βρέθηκαν, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ.
Έτσι, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε ένας βραχώδης κρύος εξωπλανήτης, η πρωτοτυπία του οποίου είναι ότι, αν και βρίσκεται σε ένα σύστημα με δύο κοντινά μεταξύ τους άστρα-ήλιους, περιφέρεται όπως η Γη μόνο γύρω από το ένα άστρο.
Ταυτόχρονα όμως, έγινε γνωστό ότι ο πρώτος εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί το 2007 και είχε θεωρηθεί κατάλληλος για ζωή, ο Gliese 581d, πιθανότατα δεν υπάρχει,όπως εξίσου ανύπαρκτος είναι και ο γειτονικός Gliese 581g.
Ο νέος εξωπλανήτης, έχει μάζα περίπου διπλάσια από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 3.000 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη. Τα δύο άστρα του είναι ερυθροί νάνοι πολύ πιο αχνοί από τον δικό μας Ήλιο.Ο εξωπλανήτης είναι πολύ κρύος, επειδή, αν και βρίσκεται πιο κοντά στο μητρικό άστρο του σε σχέση με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δέχεται λιγότερη θερμότητα, καθώς το άστρο του είναι 400 φορές λιγότερο λαμπρό από τον Ήλιο. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εξωπλανήτη είναι γύρω στους μείον 213 βαθμούς Κελσίου (πιο κρύος και από τον παγωμένο δορυφόρο Ευρώπη του Δία), ενώ δεν έχει υγρό νερό, ούτε θεωρείται φιλόξενος για ζωή.Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Άντριου Γκουλντ του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» , εκτιμούν ότι τέτοιοι βραχώδεις κόσμοι είναι αρκετά κοινοί σε διπλά αστρικά συστήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά συστήματα με τρεις ήλιους και μερικά μάλιστα που μπορεί να έχουν έως επτά ήλιους. Το πώς θα είναι να ζει κανείς σε έναν πλανήτη με επτά ήλιους, είναι ασφαλώς μια εμπειρία αδιανόητη για έναν κάτοικο της Γης.
Μια ξεχωριστή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Πολ Ρόμπερτσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκανε τη σχετική δημοσίευση επίσης στο «Science», συμπέρανε ότι οι Gliese 581d και 581g δεν είναι τελικά εξωπλανήτες, αλλά οι επιστήμονες που τους ανακάλυψαν, είχαν παραπλανηθεί από ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του μητρικού άστρου τους, λόγω της έντονης μαγνητικής δραστηριότητας του τελευταίου. Ο Gliese 581 είναι ένας ερυθρός νάνος σε απόσταση μόνο 20 ετών φωτός από τη Γη.

O εξωπλανήτης με το περίεργο όνομα OGLE-2013-BLG-0341LBb, απέχει 3000 έτη φωτός από τη Γη (Καλλιτεχνική αεπικόνιση: Alan Friedman)

Δεν αποκλείεται, έτσι, και άλλοι εξωπλανήτες, των οποίων έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη, να μην είναι επίσης αυταπάτες. Μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη άνω των 1.700 πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ χιλιάδες άλλοι περιμένουν την σχετική επιβεβαίωση με πρόσθετες παρατηρήσεις.
Ο Πολ Ρόμπερτσον, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του: «θα βρίσκουμε περισσότερους νέους πλανήτες σε σχέση με αυτούς που θα χάνουμε». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αστρονόμοι θα πρέπει πλέον να είναι πιο επιφυλακτικοί, προτού ανακοινώσουν την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη.


Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει ένα νέο πλανήτη που ανακαλύφθηκε (μακριά δεξιά) σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι (δεξιά) ενός δυαδικού συστήματος αστέρων. Η ανακάλυψη, με συνεργασία των διεθνών ερευνητικών ομάδων και με επικεφαλής ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, επεκτείνει τις έννοιες των αστρονόμων πού ψάξουν για πλανήτες στο γαλαξία μας.


Εντοπίστηκε ένας παγωμένος βραχώδης πλανήτης σε δυαδικό σύστημα
Ο νέος εξωπλανήτης θυμίζει πολύ τον εικονιζόμενο Hoth, τον παγωμένο πλανήτη στο επεισόδιο V του Πολέμου των Αστρων (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται).Οχάιο 
Ενας ακόμη εξωπλανήτης προστίθεται στην σχετική λίστα που αριθμεί πλέον περισσότερους από 1700 ενώ επίσης το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει υποδείξει την ύπαρξη άλλων περίπου τριών χιλιάδων που αναμένουν τον εντοπισμό τους και την επίσημη αναγνώριση τους. Πρόκειται για ένα πλανήτη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει εξαιρετικό κοσμολογικό ενδιαφέρον.
Η τροχιά του
Ο νέος εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.000 ετών φωτός από εμάς, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, και έλαβε την κωδική ονομασία OGLE-2013-BLG-0341LBb. Ο πλανήτης αυτός είναι βραχώδης και υπολογίζεται ότι είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Βρίσκεται σε ένα δυαδικό σύστημα δύο ερυθρών νάνων και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτόν είναι ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το ένα άστρο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν είναι εφικτή η παρουσία ενός βραχώδους πλανήτη με σταθερή τροχιά γύρω από το ένα μόνο άστρο ενός δυαδικού συστήματος.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε σειρά προηγουμένων που ανατρέπουν πλήρως τα καθιερωμένα μοντέλα σχηματισμού και εξέλιξης πλανητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις κρατούσες θεωρίες και να συγκεντρώνουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς δημιουργίας πλανητών.

Παγωμένος
Αν και ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση πιο κοντινή από εκείνη της Γης με τον Ηλιο εντούτοις πρόκειται για ένα απόλυτα παγωμένο κόσμο. Αυτό γιατί το μητρικό του άστρο είναι 400 φορές λιγότερο λαμπρό από τον Ηλιο και έτσι σε αυτόν φτάνει ελάχιστη θερμότητα. Τον πλανήτη ανακάλυψε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οχάιο οι οποίοι υπολόγισαν ότι η θερμοκρασία σε αυτόν είναι περίπου -210 βαθμοί Κελσίου. Επιπλέον ο πλανήτης δεν φαίνεται ότι διαθέτει νερό σε υγρή μορφή οπότε κρίνεται ως απολύτως αφιλόξενος για την ζωή.
Ομως με δεδομένο ότι τα δυαδικά αστρικά συστήματα είναι πολύ κοινά στον γαλαξία μας αλλά και στο Σύμπαν γενικότερα το γεγονός ότι μπορούν (όπως αποδεικνύεται) να σχηματίζονται γύρω τους βραχώδεις πλανήτες αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες να υπάρχουν πλανήτες με συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». 


ΠΗΓΗ: physicsgg.me , tovima.gr , phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ