Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

NGC 4651: Ο γαλαξίας Ομπρέλα
2 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightR Jay Gabany (Blackbird Observatories) 
Collaboration / Συνεργασία::
 C.Foster (Australian Astronomical Obs.), H.Lux (U. Nottingham, Oxford), 

Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 4651 είναι μόλις 62 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, προς το καλά καλλωπισμένο βόρειο αστερισμό Κόμη της Βερενίκης. 
Σχετικά με το μέγεθος του Γαλαξία μας, το νησί στο σύμπαν φαίνεται να έχει αμυδρό σχήμα δομής ομπρέλας που φαίνεται να επεκτείνεται (αριστερά) περίπου 100 χιλιάδες έτη φωτός πέρα από το φωτεινό γαλαξιακό δίσκο. 
Η γιγαντιαία κοσμική ομπρέλα, είναι πλέον γνωστό ότι αποτελείται από παλιρροιακά ρεύματα άστρου - εκτεταμένα μονοπάτια των άστρων απογυμνώνεται από την βαρύτητα από ένα μικρότερο γαλαξία-δορυφόρο. 
Ο μικρός γαλαξίας τελικά σπαράσσεται σε επανειλημμένες συναντήσεις που σαρώνουν πέρα δώθε τις εκκεντρικές τροχιές μέσω του NGC 4651.
Στην πραγματικότητα, το ένθετο της εικόνας εστιάζει στο απομεινάρι πυρήνα του μικρότερου γαλαξία, που επισημαίνεται σε μια εκτεταμένη εξερεύνηση του συστήματος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα μεγάλα τηλεσκόπια Subaru και Keck στο Μάουνα Κέα (το Όρος). 
Έργο που ξεκίνησε από μια αξιόλογη συνεργασία ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων για την απεικόνιση αμυδρών δομών γύρω από τους φωτεινούς γαλαξίες δείχνοντας ότι ακόμα και σε κοντινούς γαλαξίες, τα παλιρροιακά ρεύματα άστρου είναι κοινοί δείκτες αυτών των γαλαξιακών συγχωνεύσεων. 
Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται από τα μοντέλα του σχηματισμού των γαλαξιών που ισχύουν και για το δικό μας Γαλαξία.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ