Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου 1964
31 Ιουλίου 1964. 
Το αμερικανικό διαστημικό σκάϕφος «Ρέιντζερ – 7»ϕφθάνει στη Σελήνη και στέλνει πολλές ϕφωτογραφίες της επιφάνειάς της.


Το αμερικανικό διαστημικό σκάϕος «Ρέιντζερ – 7» (“Ranger - 7”), φτάνει στη Σελήνη και στέλνει πολλές ϕφωτογραφίες της επιφάνειάς της. Εκτοξεύτηκε, στις 28.7.1964 με απόλυτη επιτυχία, αϕού δε προσεδαϕίστηκε ομαλά στον κρατήρα «Γκέρικε» της Σελήνης 68,5 ώρες μετά την εκτόξευσή του, στις 31.7.1964, μετέδωσε 4.316 πολύ καθαρές ϕωτογραϕίες της επιϕάνειας της Σελήνης, κατά τα τελευταία 15 λεπτά της πτήσεώς του. 

Η τελευταία ϕωτογραϕία πάρθηκε από απόσταση μόλις 300 μ. από την επιϕάνεια της Σελήνης.  
Η σειρά «Ρέιντζερ», μη επανδρωμένων διαστημικών οχημάτων των ΗΠΑ, είχε σκοπό τη μελέτη του σεληνιακού εδάϕους για την κατάκτηση της Σελήνης. 
Το βάρος των «Ρέιντζερ» ήταν περίπου 300 κιλά, το ύψος τους 2,5 μ. και εκτοξεύτηκαν με τον διπλό πύραυλο «Άτλας – Εϊτζίνα». 
Η εκτόξευση έγινε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιϕόρνιας για λογαριασμό της NASA. Επικεϕαλής ήταν ο καθηγητής Ουίλιαμ Πίκερινγκ, ένας από τους δημιουργούς του πρώτου αμερικανικού δορυϕόρου «Εξπλόρερ – 1», μαζί με το Φον Μπράουν και τον Βαν Άλλεν.

Η πρώτη εικόνα του φεγγαριού που λαμβάνεται από ένα διαστημόπλοιο των ΗΠΑ
Image Credit: NASA
Το Ranger 7 έλαβε αυτή την εικόνα, η πρώτη εικόνα της σελήνης από το διαστημόπλοιο των ΗΠΑ, στις 31 Ιουλίου, 1964 στις 13:09 UT (09:09 π.μ. EDT), περίπου 17 λεπτά πριν από την κρούση με τη σεληνιακή επιφάνεια. Η περιοχή που φωτογραφήθηκε, επικεντρώνεται σε 13 N, 10Δ και καλύπτει περίπου 360 χλμ. από πάνω προς τα κάτω. Ο μεγάλος κρατήρας στο κέντρο δεξιά είναι διαμέτρου 108 χιλιόμετρα, Alphonsus. Πάνω είναι ο Πτολεμαίος και κάτω από αυτόν ο Arzachel. Το τέλος, βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία. Ο Mare Nubium είναι στο κέντρο και αριστερά. Βόρεια είναι περίπου 11:00 στο κέντρο του πλαισίου. Η περιοχή που προσέκρουσε το Ranger 7 είναι εκτός του πλαισίου, στα αριστερά στην άνω αριστερή γωνία.

Η σειρά διαστημικών σκαφών Ranger, είχαν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να λάβουν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας από το φεγγάρι και να τις διαβιβάσει πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο. Οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονική μελέτη, καθώς και την επιλογή των χώρων προσγείωσης για τις αποστολές Apollo στο φεγγάρι. Το Ranger 7, ήταν η πρώτη αποστολή της σειράς Ranger που ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Διαβίβασε 4.308 εικόνες υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 λεπτών της πτήσης, η τελική εικόνα έχει ανάλυση 0,5 μέτρα / εικονοστοιχείοpixel.

Το Ranger 7 ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1964 και έφθασε στο φεγγάρι στις 31 Ιουλίου, 1964.Πηγή: astronomos.gr , youtube.com , nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ