Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Τι φωτίζει το σύμπαν;
Credit: Andrew Pontzen/Fabio Governato
Μοντέλο υπολογιστή δείχνει ένα σενάριο για το πώς μεταδίδεται το φως μέσω του πρώιμου σύμπαντος σε μεγάλη κλίμακα (πάνω από 50 εκατομμύρια έτη φωτός). Οι αστρονόμοι θα μάθουν σύντομα αν ή όχι αυτά τα είδη των υπολογιστικών μοντέλων δώσουν μια ακριβή απεικόνιση του φωτός στο πραγματικό σύμπαν.
Νέα έρευνα από το UCL (Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου), δείχνει ότι θα αποκαλυφθεί σύντομα η καταγωγή του υπεριώδους φωτός που 'λούζει' το σύμπαν, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς χτίστηκαν οι γαλαξίες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Astrophysical Journal Letters από κοσμολόγους του UCL, Dr Andrew Pontzen και Dr Hiranya Peiris (και τα δύο, UCL Φυσικής & Αστρονομίας), μαζί με τους συνεργάτες του Princeton και Πανεπιστήμια της Βαρκελώνης, δείχνει πώς οι προσεχείς αστρονομικές έρευνες θα αποκαλύψουν τι φωτίζεται το σύμπαν.

Δεδομένου ότι τα κβάζαρ που μελετώνται είναι δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ενεργούν ως κάψουλα του χρόνου: κοιτάζοντας το φως, μας δείχνει πως έμοιαζε το σύμπαν στο μακρινό παρελθόν. 
Ο χάρτης που προκύπτει, θα αποκαλύψει που βρισκόταν το ουδέτερο υδρογόνο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς το σύμπαν δημιουργούσε σθεναρά τους γαλαξίες του.

Τα τρέχοντα δείγματα των κβάζαρ, δεν είναι αρκετά μεγάλα για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαφορών μεταξύ των δύο σεναρίων., ωστόσο, μια σειρά από έρευνες που έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν την απάντηση.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ