Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Βίαιη προέλευση γαλαξιών δίσκου διερευνάται από το ALMAΝέες παρατηρήσεις εξηγούν γιατί ο γαλαξίας μας-σαν τους υπόλοιπους γαλαξίες είναι τόσο κοινοί στο σύμπαν

Κατανομή του μοριακού αερίου σε 30 συγχωνεύσεις γαλαξιών
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/SMA/CARMA/IRAM/J. Ueda et al.
Κάθε ένα από τα πολύχρωμα αντικείμενα σε αυτή την εικόνα απεικονίζει μια από τις 30 συγχωνεύσεις γαλαξιών. Τα περιγράμματα στους μεμονωμένους γαλαξίες δείχνουν την ισχύ του σήματος από το μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ το χρώμα αντιπροσωπεύει την κίνηση του αερίου. Το αέριο που κινείται μακριά από μας φαίνεται με κόκκινο, ενώ το μπλε χρώμα δείχνει το αέριο που μας πλησιάζει. Τα περιγράμματα μαζί με τη μετάβαση από κόκκινο σε μπλε δείχνουν έναν αέριου δίσκο που περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία.


Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι συγχωνεύσεις γαλαξιών συνήθως είναι αποτέλεσμα του σχηματισμού των ελλειπτικών γαλαξιών. 
Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποιούν το ALMA και μια σειρά από άλλα ραδιοτηλεσκόπια και έχουν βρει άμεση απόδειξη ότι η συγχώνευση γαλαξιών μπορεί, αντίθετα από τους γαλαξίες δίσκου, να είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοινό γεγονός. 
Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί σπειροειδείς γαλαξίες, όπως και ο δικός μας στο Σύμπαν.Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Junko Ueda, μια Ιαπωνική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης, έκανε την παρατήρηση έκπληξη για τους περισσότερους γαλαξίες σύγκρουσης στο κοντινό Σύμπαν - στο πλαίσιο των 40 - 600.000.000 ετών φωτός από τη Γη - έχει ως αποτέλεσμα το λεγόμενο δίσκο των γαλαξιών. 
Οι γαλαξίες δίσκου - συμπεριλαμβανομένων των σπειροειδών γαλαξιών, όπως τον Γαλαξία μας και οι φακοειδείς γαλαξίες - οι οποίοι ορίζονται σε σχήμα "τηγανίτας", από περιοχές σκόνης και αερίου, και είναι διακριτοί στην κατηγορία των ελλειπτικών γαλαξιών.

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστές από το 1970 προέβλεψαν ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των δύο συγκρίσιμων γαλαξιών δίσκου θα οδηγήσουν σε έναν ελλειπτικό γαλαξία. 
Οι προσομοιώσεις προβλέπουν ότι οι περισσότεροι γαλαξίες σήμερα είναι ελλειπτικοί, συγκρούονται με τις παρατηρήσεις ότι πάνω από το 70% των γαλαξιών είναι στην πραγματικότητα γαλαξίες δίσκου. 
Ωστόσο, πιο πρόσφατες προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να σχηματίσουν γαλαξίες δίσκου.

Για τον προσδιορισμό των τελικών σχημάτων των γαλαξιών μετά από παρατηρήσεις συγχωνεύσεων, η ομάδα μελέτησε τη διανομή του αερίου σε 37 γαλαξίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συγχώνευσης τους. 
Το Ατακάμα Μεγάλης Σειράς / Υπο-Χιλιοστών Συστοιχίας (ALMA) και πολλά άλλα ραδιοτηλεσκόπια, χρησιμοποιήθηκαν για να παρατηρήσουν τις εκπομπές από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ενός δείκτη μοριακού αερίου.

Η έρευνα της ομάδας είναι η μεγαλύτερη μελέτη του μοριακού αερίου στους γαλαξίες μέχρι σήμερα και παρέχει μοναδική εικόνα για το πώς ο Γαλαξίας μας θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί. 
Η μελέτη τους έδειξε ότι το σύνολο σχεδόν των συγχωνεύσεων δείχνουν τις περιοχές των μοριακών αερίων σε σχήμα "τηγανίτας", και ως εκ τούτου είναι γαλαξίες δίσκου στην παραγωγή. 
Η Ueda εξηγεί: «Για πρώτη φορά υπάρχουν παρατηρητικά στοιχεία για τη συγχώνευση γαλαξιών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γαλαξίες δίσκου. 
Αυτό είναι ένα μεγάλο και απροσδόκητο βήμα προς την κατανόηση του μυστηρίου της γέννησης των γαλαξιών δίσκου.»

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψουμε. 
Η Ueda πρόσθεσε: «Πρέπει να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στο σχηματισμό των αστέρων σε αυτούς τους δίσκους του αερίου. 
Επιπλέον, θα πρέπει να κοιτάξουμε μακρύτερα από το πιο μακρινό Σύμπαν. 
Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των γαλαξιών στο πιο μακρινό Σύμπαν έχει επίσης δίσκους. 
Εμείς, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι επίσης υπεύθυνες για αυτά, ή αν αυτά διαμορφώνονται από ψυχρό αέριο βαθμιαίας πτώσης στο γαλαξία. 
Ίσως έχουμε βρει έναν γενικό μηχανισμό που ισχύει σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.»


Συγχώνευση μεταξύ δύο γαλαξιών (καλλιτεχνική απεικόνιση)


Loading player...
Credit: NAOJ
Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει τη συγχώνευση δύο γαλαξιών που οδηγεί στο σχηματισμό ενός γαλαξία δίσκου. Μετά τη συγχώνευση, το σχήμα των γαλαξιών έχει διαταραχθεί από την αμοιβαία βαρυτική αλληλεπίδραση και το αποτέλεσμα τους είναι ένας γαλαξίας με μια δομή δίσκου.


Η ταινία δείχνει τη σύγκρουση δύο γαλαξιών δίσκου, αλλά η πραγματική μορφή των γαλαξιών πριν από τη σύγκρουση σε αυτή τη μελέτη δεν είναι γνωστή.Οι βαρυτικές δυνάμεις αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης για να σχηματίσουν ένα δίσκο. Κόκκινο = αέριο που κινείται μακριά από τη Γη, Μπλε = αέρο που πλησιάζει τη Γη.Μετάφραση: To-New-Sas

Πήγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ