Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γιγαντιαία ηλιακή έκλαμψη
Copyright ESA/NASA


Οι απόκριες του 2003 θα ζουν για πάντα στα χρονικά της ηλιακής ιστορίας. 
Σε διάστημα δύο εβδομάδων με επίκεντρο γύρω από την "τρομακτική" γιορτή, οι ηλιακοί φυσικοί επόπτευσαν την πιο παρατεταμένη περίοδο της ηλιακής δραστηριότητας, δεδομένου ότι οι δορυφόροι βγήκαν στους ουρανούς.


Το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO) ήταν σε συνεχή παρακολούθηση. 
Το υπεριώδες τηλεσκόπιο έλαβε την κορύφωση της δραστηριότητας στις 4 Νοεμβρίου του 2003, δείχνει φουσκάλες ηλιακής έκλαμψης που εκρήγνυται από την ενεργή περιοχή 10486 στις 19:29 GMT. 
Οι ηλιακές εκλάμψεις, είναι σχεδόν στιγμιαία απελευθέρωση της ενέργειας που προκαλείται από ένα βρόχο του μαγνητισμού σε μια πιο σταθερή διαμόρφωση.

Σε αυτή τη διαδικασία, η ενέργεια των μέχρι χιλίων δισεκατομμυρίων φορές της Χιροσίμα σε μέγεθος ατομικών βομβών μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε λίγα λεπτά. 
Αυτή η απελευθέρωση φαίνεται εδώ. 
Η οριζόντια λευκή γραμμή είναι όταν η κάμερα έχει "τυφλωθεί" από την φωτεινότητα της έκλαμψης.

Τα πράγματα ξεκίνησαν όταν μια γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα, πλήρως δέκα φορές τη διάμετρο της Γης, ανυψώθηκε σε θέα σε όλο το δυτικό άκρο του Ήλιου στα τέλη Οκτωβρίου. 
Ακολούθησε μια άλλη, εξίσου μεγάλη, επιτόπια και μαζί κινήθηκαν πέρα από το πρόσωπο της παραγωγής εκλάμψεων του Ήλιου σχεδόν σε καθημερινή βάση. 
Αυτή η εικόνα δείχνει χωρίστρα τη δεύτερη θέση του.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ταξινομούνται ανάλογα με την ενέργεια που απελευθερώνουν σε μήκη κύματος ακτίνων-Χ. 
Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες: C, M και Χ, οι οποίες διακρίνονται περαιτέρω σε 10 υποκατηγορίες. 
Οι εκλάμψεις M1 είναι δέκα φορές πιο ισχυρές από ό, τι οι C1, και οι εκλάμψεις X1 είναι δέκα φορές πιο ισχυρές από ό, τι οι εκλάμψεις M1, ή 100 φορές πιο ισχυρές από ό, τι οι C1.

Αυτή η έκλαμψη του 2003 ήταν τόσο ισχυρή που λήφθηκε στη δεξιά πλευρά μέσα από το κορυφή της σειράς κατηγορίας-X, που δίνεται συνήθως ως X10. 
Η ανάλυση έδειξε ότι είναι χρονισμένη σε μία X28, καθιστώντας τη 28 φορές πιο ισχυρή από ό, τι μια X1.

Ένα δισεκατομμύριο τόνοι ή τόσο από την ηλιακή ατμόσφαιρα κινούνται στο διάστημα με ταχύτητα 2.300 χλμ./ δευτ. - ένας συγκλονιστικός αριθμός 8.200.000 χλμ/ώρα.

Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ