Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου 200721 Οκτωβρίου 2007. 
Επανήλθε στη Γη το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ – ΤΜΑ – 10».


Επανήλθε στη Γη το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ – ΤΜΑ – 10» ("Soyuz TMA – 10"), το οποίο είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 9.4.2007 και είχε φέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 3μελές 15ο πλήρωμά του. 

Αρχηγός της αποστολής ήταν ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν και δύο άλλα μέλη, εκ των οποίων ο ένας, ο Τσαρλς Σόμονς (ή Σιμόνι) ήταν αμερικανός επιχειρηματίας. Συμμετείχε δε στην αποστολή ως τουρίστας. Γι' αυτό δεν κάθισε παρά 12 ημέρες στο Σταθμό και ύστερα επέστρεψε στη Γη με το ίδιο «Σογιούζ», το οποίο μετέφερε και τους παλιούς αστροναύτες του Σταθμού, που αντικαταστάθηκαν. 
Ο Σιμόνι ήταν επιστήμονας πληροφορικής που έκανε περιουσία στη Microsoft, ως συνιδρυτής των διασήμων λογισμικών Word και Excel και συνεργάτης του ιδρυτή του ομίλου Μπιλ Γκέιτς. Για το ταξίδι του αυτό, που διήρκεσε 10 ημέρες, κατέβαλε στους Ρώσους 25 εκατομμύρια δολάρια.
Εξάλλου ο Έλληνας Γιουρτσίχιν, ανάμεσα στις άλλες απασχολήσεις του, ύψωσε και την κυπριακή σημαία στο διάστημα. Το νέο πλήρωμα έμεινε στο Σταθμό επί 6 μήνες και ύστερα με άλλο όχημα επανήλθε στη Γη.

Πηγή: astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ