Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

AR 2192: Γίγαντας στον Ήλιο
24 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Όπως (με ασφάλεια!) παρακολουθήσατε την πρόοδο της χθεσινής μερική ηλιακής έκλειψης, ίσως εντοπίσατε επίσης μια γιγαντιαία ομάδα ηλιακών κηλίδων.
Λήφθηκε σε αυτή την έντονη τηλεσκοπική εικόνα από τις 22 Οκτωβρίου, το σύμπλεγμα AR 2192 είναι όμορφο να το βλέπουμε, μία εκτεταμένη ηλιακή ενεργή περιοχή συγκρίσιμη σε μέγεθος με τη διάμετρο του Δία.
Όπως και άλλες μικρότερες ομάδες ηλιακών κηλίδων, η AR 2192 τώρα διασχίζει τη πλευρά του Ήλιου με το "πρόσωπο" προς τη Γη, και εμφανίζεται σκοτεινή στο ορατό φως, διότι είναι πιο ψυχρή από την περιβάλλουσα επιφάνεια.
Παρόλα αυτά, η ενέργεια που αποθηκεύεται στα συνεστραμμένα μαγνητικά πεδία της περιοχής, είναι τεράστια και έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές εκρήξεις, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίας -X ηλιακές εκλάμψεις αυτή την εβδομάδα.
Οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME,) που σχετίζονται με τις εκλάμψεις, δεν έχουν επηρεάσει τον πλανήτη Γη, μέχρι στιγμής.
Η πρόβλεψη για περαιτέρω δράση από την AR 2192 εξακολουθεί να είναι σημαντική όμως, καθώς ταλαντεύονται σε ολόκληρο το κέντρο του ηλιακού δίσκου, πολύ πιθανό οι CME να κατευθυνοθούν  προς τη Γη.To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ