Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Τεράστια Ηλιακή κηλίδα AR2192Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου στρέφεται προς τη Γη. 
Σήμερα το πρωί, όταν ο αστρονόμος Karzaman Ahmad του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Μαλαισίας, Λανγκάουι, κοίταξε μέσα από το προσοφθάλμιο του ηλιακού τηλεσκοπίου του, δήλωσε για την AR 2192, είναι ένα "τέρας" και έλαβε τη φωτογραφία:Λήφθηκε από τον Karzaman Ahmed στις 21, Οκτ. 2014 @ Λανγκάουι Εθνικό Παρατηρητήριο, ΜΑΛΑΙΣΙΑΑυτό το μεγαθήριο ενεργής περιοχής, είναι 125 χιλιάδες χιλιόμετρα σε πλάτος, σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ο πλανήτης Δίας. 
Αυτές οι διαστάσεις είναι ένας εύκολος στόχος για το κατώφλι των ηλιακών τηλεσκοπίων.

Πριν από λίγες ημέρες, η AR2192 εξαπέλυσε μια κατηγορία-X1 ηλιακής έκλαμψης. 
Από τότε η ηλιακή κηλίδα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος και ανέπτυξε ένα, ολοένα και πιο ασταθές «β-γ-δ» μαγνητικό πεδίο.

Φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου προτού να εμφανιστεί μια άλλη ισχυρή έκρηξη. 
Οι μετεωρολόγοι του NOAA, εκτιμούν στο 60% την πιθανότητα εκλάμψεων κατηγορίας-Μ και μια πιθανότητα 20% εκλάμψεων-X στις 21 Οκτωβρίου.Στην εικόνα του Ήλιου από το Solar Dynamics Observatory βλέπουμε την μεγαλύτερη κηλίδα (AR12192) του ηλιακού κύκλου 24, σε σύγκριση με το μέγεθος της Γης και του Δία

Οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη φωτόσφαιρα. Προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παρεμποδίζει τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας από το εσωτερικό του Ήλιου, δημιουργώντας έτσι περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία.

Μια άποψη της AR12192 από 16 έως 22 Οκτωβρίου 2014Παρότι μία ηλιακή κηλίδα έχει θερμοκρασία ως και 5000 βαθμών K, η αντίθεση με το περιβάλλον υλικό των 5800 K την καθιστά εύκολα ορατή ως σκοτεινή κηλίδα, καθώς η ένταση ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα θερμό σώμα είναι ανάλογη του Τ4.
Αν μία ηλιακή κηλίδα μπορούσε να παρατηρηθεί απομονωμένη από την περιβάλλουσα φωτόσφαιρα, θα ήταν φωτεινότερη από το νήμα ενός αναμμένου λαμπτήρα πυρακτώσεως.

Μια ηλιακή κηλίδα διαστέλλεται και συστέλλεται καθώς εξελίσσεται στην ηλιακή επιφάνεια. Η ομάδα ηλιακών κηλίδων AR12192 αυξήθηκε σε μέγεθος και πολυπλοκότητα και έγινε η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου (SC24).

credit: NASA/SDO/Philippe Tosi/spaceweather.com

Philippe Tosi της Νιμ, Γαλλία, έλαβε αυτή τη φωτογραφία της AR12192 στις 18 Οκτωβρίου, 2014 πίστωσης: Philippe Tosi την κοινοποίησε στο spaceweather.com

Αναφέρει: Λεπτομέρειες: Celestron C11 + γυάλινο φίλτρο πλήρους διαφράγματος & skynyx 2-2 κάμερα.


Επιλογή εικόνων για μεγέθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ