Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Περαστικός κομήτης προσφέρει υπερθέαμα στον ουρανό του Άρη
Επισκέπτης από το νέφος του Όορτ
(Φωτογραφία:  NASA/ESA/STScI )
Στην εικόνα, ο κομήτης Siding Spring όπως απαθανατίστηκε το Μάρτιο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το βίντεο της NASA εξηγεί Ουάσινγκτον

Ένα μεγάλο μέρος του διαστημικού στόλου της NASA, καθώς και δύο ρομπότ που εξερευνούν την επιφάνεια του Άρη, παρακολουθούν έναν κομήτη που έγινε υπερθέαμα στον ουρανό του Άρη, πλησιάζοντας δέκα φορές πιο κοντά από οποιοδήποτε πέρασμα κομήτη έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.


Η διαστημική χιονόμπαλα C/2013 A1, περισσότερο γνωστή ως Siding Spring, έφτασε σε απόσταση μόλις 140.000 χιλιομέτρων από τον Άρη στις 20.27 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Ήταν μια εξαιρετικά μικρή απόσταση σε αστρονομικούς όρους, υπερδιπλάσια από την απόσταση Γης-Σελήνης.


Ο Siding Spring δεν είχε φανεί ποτέ στο παρελθόν και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο, σφαιρικό σύννεφο από κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα, το οποίο ξεκινά πέρα από τις τροχιές του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα και έχει διάμετρο σχεδόν ένα έτος φωτός.

Τα σώματα αυτού του νέφους πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για τη γέννηση της Γης.


«Ο Siding Sping πιθανότατα τινάχτηκε προς το εσωτερικό του Ηλιακού Συστήματος από κάποιο άστρο που πέρασε κοντά στο Νέφος του Όορτ» αναφέρει ο Κάρι Λίσε του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ.

«Φανταστείτε λοιπόν έναν κομήτη που άρχισε το ταξίδι του στις απαρχές της ανθρωπότητας και τώρα μας πλησιάζει» λέει.

Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Siding Sping δέχεται τη ζέστη της λιακάδας και εκπέμπει σωματίδια υδρατμών και σκόνης που σχηματίζουν μια μακριά κόμη.

Τρεις δορυφόροι της NASA που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Άρη (MRO, Mars Odyssey, MAVEN) καθώς και ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Express βρίσκονται σε ιδανική θέση για να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο.

Περίπου 90 λεπτά μετά τη στιγμή του κοντινού περάσματος τα σκάφη θα καταφύγουν στην πίσω πλευρά του πλανήτη για να προστατευτούν από τυχόν σωματίδια που εκτοξεύονται από τον κομήτη με μεγάλη ταχύτητα.


Στο έδαφος του Άρη, τα ρομπότ Opportunity και Curiosity θα μεταδώσουν εικόνες του κομήτη και θα προσπαθήσουν να καταγράψουν σωματίδια της κόμης που εισέρχονται στην αρειανή ατμόσφαιρα ως διάττοντες αστέρες.

Ο ίδιος ο Siding Spring έχει αποκτήσει στο μακρύ ταξίδι του την εντυπωσιακή ταχύτητα των 50 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Συγκριτικά, ο μικρός αστεροειδής που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2013, και τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους, είχε ταχύτητα γύρω στα 15 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Εικόνες από το πέρασμα του Siding Spring αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τη NASA τις επόμενες ώρες και μέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Στιγμιότυπο από την ζωντανή μετάδοση εδώ: virtualtelescope.eu (στη μεγάλη εικόνα κάτω, Ζωντανή Αστρονομική Εικόνα από το Εικονικό Τηλεσκόπιο)

Ένας κομήτης στον ουρανό του Άρη
Ο κομήτης C/2013 A1 ή Siding Spring, πλησίασε σε απόσταση 140.000 χιλιομέτρων τον πλανήτη Άρη – μια πάρα πολύ μικρή απόσταση σε αστρονομικούς όρους.

Ο κομήτης που εμφανίζεται για πρώτη φορά προέρχεται από το Νέφος του Όορτ και έχει αποκτήσει μια ταχύτητα γύρω στα 50 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.


Τρεις δορυφόροι της NASA που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, MRO, Mars Odyssey και MAVEN, αλλά και ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Express θα φωτογραφήσουν το πέρασμα του κομήτη.


Περίπου 90 λεπτά μετά τη στιγμή του κοντινού περάσματος τα σκάφη θα καταφύγουν στην πίσω πλευρά του πλανήτη για να προστατευτούν από τα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον κομήτη με μεγάλη ταχύτητα.
Από την επιφάνεια του Άρη, τα ρόβερ Opportunity και Curiosity θα επιχειρήσουν επίσης να καταγράψουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Αναμένονται εντυπωσιακές εικόνες … Εδώ το βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση του Slooh.com: new.livestream.com (κάτω δεξιά στο βίντεο, μην ξεχάσετε να επιλέξετε υψηλή ανάλυση (HD) θα το βρείτε επιλέγοντας το εικονίδιο του σήματος με τις γραμμές.


ΣχετικάΟ κομήτης Σιντινγκ Σπρινγκ σε προσέγγιση με τον Αρη , Ζωντανή μετάδοση της προσέγγισης του κομήτη C/2013 A1 Siding Spring με τον Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014

Πηγή: news.in.gr , virtualtelescope.eu , physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ