Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Αποστολή κυττάρων στο διάστημα


Ο Yassen Abbas, ένας νεαρός ασκούμενος πτυχιούχος της ESA για τη ζωή, Φυσική Επιστήμη και Ζωή, Υποστήριξη Εργαστηρίου, εξηγεί το έργο του, όπου σχεδιάζει ένα πείραμα για το βαθύ διάστημα που θα διερευνήσει την ευαισθησία των ζωντανών κυττάρων σε κοσμική ακτινοβολία.

Οι σημερινοί αστροναύτες σε τροχιά κοντά στη Γη, προστατεύονται από την περισσότερη διαστημική ακτινοβολία λόγο της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας και το μαγνητικό πεδίο του.

Όμως, πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα στο διάστημα, αυξάνεται η έκθεση στην ακτινοβολία των πληρωμάτων, τόσο από την ηλιακή όσο και την κοσμική ακτινοβολία.
Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη γύρω από το 1% των πυρήνων της κοσμικής ακτινοβολίας στο μέγεθος ενός ατόμου σιδήρου ή περισσότερο - γνωστά ως «σωματίδια υψηλής-ιονίζουσας, υψηλής ενέργειας» ή HZE για συντομία - η οποία μπορεί να τεμαχίσει ακριβώς στη μέση το DNA.
Η πιο σοβαρή κατηγορία της ζημιάς ονομάζεται «διπλό σκέλος ρήγματος», που οδηγεί σε απώλεια της γενετικής πληροφορίας και προκαλώντας ενδεχομένως καρκίνο.

Ωστόσο, τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν τα "διπλά ρήγματα σκελών", και το πείραμα - προορίζεται ως "επιβάτης" σε μια μελλοντική βαθιά διαστημική αποστολή, ή αλλιώς σε ένα ειδικό cubesat - θα εφαρμόσει δείκτες φθορισμού σε κύτταρα οστεοσαρκώματος - ένα είδος καρκίνου των οστών - επιλέχθηκε λόγο των χαρακτηριστικών ταχείας ανάπτυξης του.
Όσο περισσότερα κύτταρα ανά δείγμα, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα παρατήρησης ενός συμβάντος ακτινοβολίας.
Το προτεινόμενο πείραμα, θα περιλαμβάνει μια κάμερα για να παρακολουθεί την πρόοδο της διαδικασίας επιδιόρθωσης, επιστρέφοντας εικόνες στο έδαφος, σε πραγματικό χρόνο.To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ