Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

«Επιθανάτιος ρόγχος» της πεταλούδας
Copyright NASA/ESA/Hubble SM4 ERO Team
Πολλά ουράνια αντικείμενα είναι όμορφα - στροβιλιζόμενοι σπειροειδείς γαλαξίες ή λαμπερά σμήνη άστρων είναι αξιοσημείωτα παραδείγματα. 
Αλλά μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές που δημιουργήθηκαν κατά τον επιθανάτιο ρόγχο της ενδιάμεσης μάζας άστρων, είναι τα μεγάλα νέφη υπέρθερμου αερίου που αποβάλλονται στο διάστημα. 
Αυτές οι "νεκρές αναπνοές", διαμορφώνουν τα πλανητικά νεφελώματα όπως το NGC 6302, που λήφθηκε σε αυτήν την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA.

Γνωστό ίσως πιο κατάλληλα ως έντομο ή πεταλούδα Νεφέλωμα, το συγκρότημα αυτού του νεφελώματος, βρίσκεται περίπου 3.800 έτη φωτός μακριά από εμάς μέσα στο Γαλαξία μας. Σχηματίστηκε όταν ένα αστέρι περίπου πέντε φορές τη μάζα του Ήλιου μας, έγινε ένας κόκκινος γίγαντας, εκτινάσσοντας τα εξωτερικά στρώματά του, και έγινε έντονα καυτό. 
Το διακριτικό σχήμα του, το κατατάσσει ως ένα διπολικό νεφέλωμα, όπου η γρήγορη κίνηση του αερίου μπορεί να διαφύγει πιο εύκολα από τους πόλους του αστεριού που πεθαίνει από ό, τι γύρω από τον ισημερινό του. 
Αυτό δημιουργεί λοβούς δομής που θυμίζουν κλεψύδρα ή, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση, μια γιγαντιαία κοσμική πεταλούδα.

Ενώ αυτή η εικόνα είναι όμορφη από μόνη της, ο συνδυασμός των χρωμάτων μας "λέει" πραγματικά πολλά για τις φυσικές συνθήκες στο εσωτερικό του νεφελώματος.

Οι κόκκινες άκρες των φτερών της πεταλούδας, αντιπροσωπεύουν περιοχές που εκπέμπουν φως από το στοιχείο αζώτου, λόγω των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών εκεί. 
Αντιθέτως, οι άσπροι "παφλασμοί" πιο κοντά στο κεντρικό ακριβές φως του νεφελώματος που εκπέμπεται από το στοιχείο θείου, χαρακτηρίζει τις περιοχές της υψηλότερης θερμοκρασίας και συγκρουόμενων αερίων κοντά στο κεντρικό αστέρι.

Αυτό το καυτό αέριο, αποβλήθηκε από το αστέρι και συγκρούστηκε με πιο αργά κινούμενα αέρια στην πορεία του, δημιουργώντας κυματιστά κρουστικά κύματα μέσω του νεφελώματος. 
Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου κρουστικού κύματος, μπορεί να φανεί στην καλά καθορισμένη λευκή άμορφη μάζα προς την δεξιά κορυφή της εικόνας.

Άλλα χρώματα προσδιορίζουν τις εκπομπές αερίων, από το οξυγόνο, το ήλιο και το υδρογόνο. 
Οι παρατηρήσεις που αποτελούν αυτό το σύνθετο εικόνας, λήφθηκαν σε οπτικό και υπεριώδες φως στις 27 Ιουλίου 2009, με την Ευρέως Πεδίου Κάμερα 3 του Χαμπλ. 
Οι κύριοι ερευνητές του προγράμματος παρατήρησης είναι οι, K. Noll, H. Bond και Β Balick.


Αυτή η εικόνα είχε αρχικά κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2009 στην ιστοσελίδα του Χαμπλ της NASA.


To-New-Sas

Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ