Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Η σκοτεινή ύλη είναι μισή απ' ότι πιστεύαμε, λένε οι επιστήμονες


Credit: ESO/L. Calçada
Καλλιτεχνική απεικόνιση από το Γαλαξία μας και φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης του (εμφανίζεται σε μπλε χρώμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αόρατο).

Μια νέα μέτρηση της σκοτεινής ύλης στον Γαλαξία μας έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει μισή ποσότητα της μυστηριώδους ουσίας, απ' ότι πιστευόταν παλαιότερα.

Αυστραλοί αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που αναπτύχθηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια για να ανακαλύψουν ότι το βάρος της σκοτεινής ύλης στον Γαλαξία μας είναι 800.000.000.000 δις (ή 8 x 1011) φορές τη μάζα του Ήλιου.

Διερευνάτε η άκρη του Γαλαξία, εξετάζοντας προσεκτικά, για πρώτη φορά, στις παρυφές του γαλαξία περίπου 5 εκατομμύρια δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Ο αστροφυσικός Δρ Prajwal Kafle, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στον κόμβο του Διεθνούς Κέντρου για την Ράδιο-Αστρονομία Ερευνών, δήλωσε έχουμε γνωστό εδώ και καιρό ότι το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος είναι κρυφό.

"Αστέρια, σκόνη, εσείς και εγώ, όλα τα πράγματα που βλέπουμε, είναι μόνο περίπου το 4 τοις εκατό του συνόλου του Σύμπαντος", είπε.

"Περίπου το 25 τοις εκατό είναι σκοτεινή ύλη και το υπόλοιπο είναι σκοτεινή ενέργεια."Credit: Prof Chris Power and Dr Rick Newton, ICRAR. Music by Reuben Christman
Αυτή η κινούμενη εικόνα δείχνει μια προσομοίωση υπερυπολογιστή ενός γαλαξία σαν τον Γαλαξία μας και το αόρατο φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης του. Εμείς μεγεθύνουμε στο γαλαξία και να δείτε τους κόμβους της σκοτεινής ύλης, όπου θα περίμενε κανείς να δει πολλούς δορυφορικούς γαλαξίες, αλλά δεν υπάρχουν στο πραγματικό Σύμπαν. Αυτό είναι το πρόβλημα για το οποίο λείπουν οι δορυφόροι.«Όταν χρησιμοποιείτε η μέτρηση μας για τη μάζα της σκοτεινής ύλης, η θεωρία προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις δορυφόροι γαλαξίες εκεί έξω, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε·. Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου και ο νάνος γαλαξίας Τοξότης»

Από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο αστροφυσικός Καθηγητής Geraint Lewis, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το πρόβλημα του δορυφόρου που λείπει  ήταν «ένα αγκάθι από κοσμολογικής πλευράς για σχεδόν 15 χρόνια."

"Η δουλειά του Dr Kafle έχει δείξει ότι μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα όσο ο καθένας σκέφτεται, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν", είπε.To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ