Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Ο παλιός κομήτης
Copyright Image courtesy K. ChuryumovΉταν πριν από 45 χρόνια, όταν οι αστρονόμοι Klim Churyumov και Svetlana Gerasimenko, ένας από τους ερευνητές, ασυναίσθητα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια κυνηγιού ενός κομήτη-στο Παρατηρητήριο Άλμα-Άτα , στο Καζακστάν, ανακάλυψε το παράξενο, πλούσιο σε πάγο αντικείμενο - που στη συνέχεια ονομάστηκε κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο - που τώρα είναι υπό στενή παρακολούθηση από το διαστημικό σκάφος Ροζέτα της ESA.

Τον Νοέμβριο του 2014, η ελπίδα ότι τα μυστικά θα αποκαλυφθούν όταν το Φίλαε του Ροζέτα, επιχειρήσει την πρώτη ομαλή προσεδάφιση στον πυρήνα ενός κομήτη.

Αυτές οι δύο εικόνες, λήφθηκαν με ένα ευρυγώνιο τηλεσκόπιο Schmidt, εκτέθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωριστά κατά τη διάρκεια της ιστορικής αποστολής. 
Το ζεύγος των φωτογραφικών πλακών, λήφθηκε από τον Klim Churyumov στις 21 Σεπτεμβρίου 1969, παρουσιάζει ένα ασαφές αντικείμενο (υποδεικνύεται από τα βέλη) της μετατόπισης της θέσης ελαφρώς στο νυχτερινό ουρανό.

Ο κομήτης εμφανίζεται δυσδιάκριτος, επειδή η στερεή "καρδιά" του, περιβάλλεται από ένα κώμα αερίου και σκόνης, το υλικό που εκτινάχθηκε στο διάστημα καθώς ο πλούσιος σε πάγο πυρήνας, θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πριν από την εποχή των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, η απεικόνιση αστρονομικών αντικειμένων ήταν μια αργή, επίπονη διαδικασία που περιελάμβανε μακρές εκθέσεις του ίδιου τμήματος του ουρανού σε γυάλινες πλάκες που καλύπτονταν με μία φωτοευαίσθητη απαλή και εύθραυστη επιφάνεια.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι κομήτες δεν μπορεί πλέον να θεωρούνται απλώς "βρώμικες χιονόμπαλες". 
Οι ιδέες σχετικά με την προέλευση και τη φύση τους, έχουν μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα - τα οποία πιστεύεται, ότι το Ροζέτα και το Φίλαε, προσεδάφισης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην εύρεση της απάντησης.
Η Svetlana Gerasimenko και ο Klim Churyumov, συν-εξερευνητές του κομήτη 67Ρ, απεικονίζονται το 1975 με το 40-εκατοστών αστροφράφο Zeiss στο Ντουσάνμπε, Τατζικιστάν. Χορηγία εικόνας από Κ Churyumov.To-New-Sas

Πηγή: esa.int , sci.esa.int , blogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ