Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Η NASA αναφέρει την πρώτη «ματιά» της αποστολής MAVEN από τον Άρη
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
(Courtesy University of Colorado; NASA)
Τρεις εμφανίσεις της ατμόσφαιρας που διαφεύγει, λήφθηκε από το MAVEN, Απεικόνιση Υπεριώδους Φασματογράφου. Παρατηρώντας όλα τα "προϊόντα" νερού και διοξειδίου του άνθρακα κατανομής, η απομακρυσμένη ομάδα τηλεπισκόπησης του MAVEN μπορεί να χαρακτηρίσει τις διαδικασίες που οδηγούν την ατμοσφαιρική απώλεια στον Άρη. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη από το πρώιμο κλίμα σαν την Γης, στο ψυχρό και ξηρό κλίμα όπου είναι σήμερα.
Το διαστημικό σκάφος MAVEN, προσέφερε στους επιστήμονες την πρώτη ματιά μιας θύελλας των ενεργητικών ηλιακών σωματιδίων στον Άρη, που παράγουν πρωτοφανείς υπεριώδεις εικόνες της ασήμαντης ποσότητας οξυγόνου, υδρογόνου, και της κορόνας του άνθρακα γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, και έδωσε μια πλήρη χαρτογράφηση του εξαιρετικά μεταβλητού όζοντος στην ατμόσφαιρα της υποκείμενης κορόνας.

Το διαστημικό σκάφος, που τέθηκε σε τροχιά στον Άρη στις 21 Σεπτεμβρίου, τώρα χαμηλώνει την τροχιά του και τον έλεγχο των μέσων του. 
Το MAVEN ξεκίνησε για τον Άρη τον Νοέμβριο του 2013, για να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο για το πώς ο κόκκινος πλανήτης έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του.

"Όλα τα μέσα δείχνουν την ποιότητα των δεδομένων που είναι καλύτερη από ό, τι αναμενόταν σε αυτό το πρώιμο στάδιο της αποστολής", δήλωσε ο Bruce Jakosky, κύριος ερευνητής του MAVEN. 
"Όλα τα μέσα έχουν πλέον ενεργοποιηθεί, αν και δεν έχει ακόμα ελεγχθεί πλήρως-και λειτουργούν ονομαστικά. 
Φαίνεται να είναι εύκολο και απλό διαστημόπλοιο για να πετάξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 
Φαίνεται πραγματικά σαν να διευθυνόμαστε για μια συναρπαστική αποστολή της επιστήμης."

Τα ηλιακά ενεργητικά σωματίδια (SEPs) είναι ρεύματα σωματιδίων υψηλής ταχύτητας που εκτινάσσονται από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ηλιακής δραστηριότητας, όπως οι εκλάμψεις ή εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME,). 
Γύρω από τη Γη, οι καταιγίδες (SEP) μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα στους δορυφόρους. 
Και στον Άρη, που πιστεύεται ότι είναι ένας πιθανός μηχανισμός για την οδήγηση της ατμοσφαιρικής απώλειας.

Μια ηλιακή έκλαμψη στις 26 Σεπτέμβρη παρήγαγε μια CME (coronal mass ejection/στεφανιαία μαζική εκτίναξη) που παρατηρήθηκε από τους δορυφόρους της NASA και στις δύο πλευρές του ήλιου. 
Τα μοντέλα των υπολογιστών της διάδοσης της CME, που προέβλεψε τη διαταραχή και τις συνοδευτικές καταιγίδες SEPs που έφτασαν στον Άρη στις 29 Σεπτεμβρίου. 
Το  Ηλιακό Ενεργητικό Μέσο Σωματιδίων του MAVEN, ήταν σε θέση να παρατηρήσει την έναρξη του γεγονότος εκείνη την ημέρα.

Η IUVS (Imaging Ultraviolet Spectrograph / Απεικόνιση Υπεριώδους Φασματογράφου), δημιούργησε επίσης έναν χάρτη του ατμοσφαιρικού όζοντος στον Αρη με ανίχνευση της απορρόφησης του υπεριώδους ηλιακού φωτός από το μόριο.

Θα υπάρχουν περίπου δύο εβδομάδες επιπλέον εργαστηριακών δοκιμών των οργάνων πριν ξεκινήσει το MAVEN την κύρια αποστολή της επιστήμης. 
Αυτό περιλαμβάνει ένα τέλος για τον τερματισμό της δοκιμής για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ του Κιουριοσιτι ρόβερ της NASA στην επιφάνεια του Άρη και της Γης, χρησιμοποιώντας την αποστολή MAVEN, Ηλέκτρα τηλεπικοινωνιών αναμετάδοσης. 
Η αποστολή έχει ως στόχο να ξεκινήσει την πλήρη συλλογή της επιστήμης στις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου.To-New-Sas

Πηγή: lasp.colorado.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ