Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Μια περικομμένη «μουτζούρα» κατά μήκος του ουρανού
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Luca Limatola
Ο γαλαξίας μειώνεται δραματικά σε όλο το πλαίσιο αυτής της εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA όπου είναι ελαφρώς στρεβλωμένος ο νάνος γαλαξίας γνωστός ως UGC 1281. 
Βλέποντας εδώ, από γωνιακή προοπτική, αυτός ο γαλαξίας βρίσκεται περίπου 18 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Τριγώνου.

Ο φωτεινός σύντροφος στο κάτω αριστερό μέρος του UGC 1281, είναι ο μικρός γαλαξίας PGC 6700, επισήμως γνωστός ως 2MASX J01493473 + 3.234.464. 
Άλλοι αστέρες που ανήκουν στο δικό μας γαλαξία, και πιο μακρινούς γαλαξίες μπορεί να δει κανείς διάσπαρτους σε όλο τον ουρανό.

Στην πάνω πλευρά από τον UGC 1281, έχουμε ένα τέλειο υποψήφιο για μελέτες σχετικά με το πώς το αέριο διανέμεται μέσα στη γαλαξιακή άλω(φωτοστέφανο) - οι περίπου σφαιρικές περιοχές του διάχυτου αερίου που εκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο ενός γαλαξία.
Οι αστρονόμοι έχουν μελετήσει αυτό το γαλαξία για να δουν πώς το αέριο εκτείνεται κάθετα έξω από το κεντρικό επίπεδο του, και διαπίστωσαν ότι είναι ένας μάλλον τυπικός νάνος γαλαξίας.
Ωστόσο, αυτό έχει μια ελαφρώς διαστρεβλωμένη μορφή στα εξωτερικά άκρα του, και σχηματίζει αστέρια με ένα ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό.To-New-Sas

Πηγή: HUBBLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ