Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Παγετός καλύπτει την λεκάνη Ελλάς στον Άρη
Credit: ESA/DLR/FU Berlin
Ελλάς Χάος, στο νότιο κεντρικό τμήμα της γιγαντιαίας λεκάνης Ελλάς, εκτείνεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια-νότια και για περίπου 500 χιλιόμετρα σε μια κατεύθυνση ανατολής-δύσης.

Χάρη σε ένα διάλειμμα του σκονισμένου «καιρού» πάνω από τη γιγαντιαία Λεκάνη Ελλάς στις αρχές του τρέχοντος έτους, της ESA το Mars Express ήταν σε θέση να κοιτάξει κάτω στην επτά χιλιομέτρων βάθους λεκάνη και πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της περιοχή Ελλάς Χάος.

Η Λεκάνη Ελλάς, βρίσκεται στα νότια υψίπεδα του Άρη και είναι μία από τις μεγαλύτερες λεκάνες επιπτώσεων του ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 2.300 χιλιόμετρα. 
Θεωρείται ότι έχει σχηματιστεί περίπου 3,8 έως 4.1 δις χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια βαρύ βομβαρδισμού στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι εσωτερικοί πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος σε μια δυνατή βροχή από αστεροειδείς και κομήτες.Credit: ESA/DLR/FU Berlin
Κοντινό πλάνο ενός λάκκου που μοιάζει με αυλάκι με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά, μέσω της περιοχής Ελλάς Χάος στο έδαφος της τεράστιας Λεκάνης Ελλάς στο νότιο ημισφαίριο του Άρη.Η λεκάνη Ελλάς Χάος σε πλαίσιο


Copyright ESA/DLR/FU Berlin
Τοπογραφία λεκάνης Ελλάς-Χάος

Copyright SA/DLR/FU Berlin
Η λεκάνη Ελλάς-Χάος σε τρισδιάστατη προβολή

Παρίσι 
Χάρη σε ένα διάλειμμα καθαρής ατμόσφαιρας πάνω από τη λεκάνη της Ελλάδας του Άρη, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Express μπόρεσε να κοιτάξει κάτω σε αυτό τη γιγάντια κοιλότητα βάθους επτά χιλιομέτρων.

Η Λεκάνη Ελλάδας βρίσκεται στα υψίπεδα του νοτίου ημισφαιρίου του Άρη και είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος ορατός κρατήρας του Ηλιακού Συστήματος, με διάμετρο 2.300 χιλιόμετρα.

Δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση


Σχηματίστηκε πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια του λεγόμενου Όψιμου Μεγάλου Βομβαρδισμού, όταν οι πλανήτες του εσώτερου Ηλιακού Συστήματος δεχόταν μια βροχή αστεροειδών και κομητών.

Από το σχηματισμό της στα πρώτα στάδια της ζωής του Άρη, η λεκάνη της Ελλάδας σμιλεύτηκε από τον άνεμο, το νερό, τον πάγο και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αυτή είναι εξάλλου η περιοχή όπου ξεκινούν οι παγκόσμιες αμμοθύελλες του πλανήτη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Εικόνα ψύχους

Η εικόνα που έλαβε η στερεοσκοπική κάμερα του Mars Express στις 23 Ιανουαρίου εστιάζεται στην περιοχή Χάος, σχεδόν στο κέντρο της λεκάνης.

Μεγάλο μέρος του τοπίου καλύπτεται από πάχνη ξηρού πάγου - χιόνι από παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει μεγάλα καλύμματα στους πόλους του πλανήτη.

Στα δεξιά της εικόνας, το «γλάσο» του ξηρού πάγου σημαδεύεται από «λάκκους εξάχνωσης», σχηματισμούς που δημιουργούνται από την εξάχνωση του διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή τη μετατροπή του από στερεό απευθείας σε αέριο.

Οι λάκκοι εξάχνωσης εναλλάσσονται με πολυγωνικούς σχηματισμούς στο έδαφος, αποτέλεσμα της συστολής και της διαστολής στους κύκλους ψύξης-απόψυξης.

Οι λόφοι που διατρέχουν το κέντρο της εικόνας φαίνονται χρυσαφένιοι, πιθανότατα επειδή ο Ήλιος βρισκόταν χαμηλά στον ορίζοντα όταν ελήφθη η εικόνα.To-New-Sas

Πηγή: ESA ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ