Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Ο «κυκλωμένος» Κρόνος
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteΟ Κρόνος περιβάλλεται κυκλικά από τους δακτυλίους του (φαίνεται σχεδόν από άκρο με άκρο σε αυτήν την εικόνα), καθώς επίσης και από τα φεγγάρια του, Τηθύς (το μεγάλο φωτεινό σώμα κοντά στην κάτω δεξιά γωνία αυτής της εικόνας) και ο Μίμας (εμφανίζεται ως ένα μικρό μισοφέγγαρο πάνω στο δίσκο του Κρόνου πάνω από τους δακτυλίους). 
Οι σκιές των δακτυλίων, και κάθε δακτυλίου ρίχνονται απαλά στο πρόσωπό του Κρόνου, που περιβάλει, επίσης, όλο το νότιο πόλο του.

Παρά το γεγονός ότι οι δακτύλιοι και τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου ως επί το πλείστον είναι σε τροχιά πολύ κοντά στο επίπεδο του ισημερινού του πλανήτη, αυτή η εικόνα δείχνει ότι δεν βρίσκονται και οι δύο ακριβώς στο τροχιακό επίπεδο. 
Μέρος του λόγου, ο Μίμας (246 μίλια, ή 396 χιλιόμετρα κατά μήκος) και ο Τηθύς (660 μίλια, ή 1.062 χιλιόμετρα σε πλάτος) εμφανίζονται πάνω και κάτω από το επίπεδο του δακτυλίου, επειδή οι τροχιές τους είναι ελαφρώς κεκλιμένες (περίπου 1 έως 1,5 μοίρες) σε σχέση με τους δακτυλίους .

Η προβολή αυτή φαίνεται προς την ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων ελαφρώς πάνω από το επίπεδο των δακτυλίων. 
Η εικόνα λήφθηκε στο ορατό φως με την ευρυγώνια κάμερα στο διαστημικό σκάφος Κασσίνι, στις 14 Αυγούστου 2014.

Η προβολή αυτή λήφθηκε σε απόσταση περίπου 1,1 εκατομμύρια μίλια (1.700.000 χιλιόμετρα) από τον Κρόνο ή τη φάση, γωνία 23 μοιρών. 
Η κλίμακα της εικόνας είναι 63 μίλια (102 χιλιόμετρα) ανά εικονοστοιχείο.To-New-Sas

Πηγή: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ