Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου (5)
28 Δεκεμβρίου 1663
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ιταλός φυσικός και Ιησουίτης Φραντζέσκο Γκριμάλντι.Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ιατλός φυσικός και Ιησουίτης Φραντζέσκο Γκριμάλντι (Francesco Grimaldi, 1618 – 1663), που ανακάλυψε τα φαινόμενα της συμβολής και της διάχυσης του φωτός.
Τα φαινόμενα αυτά περιγράφονται στο έργο του: Φυσική του Φωτός, Coloribus et Iride (1650), όπου αναφέρει επίσης ότι το λευκό φως δημιουργείται από τη συνένωση εγχρώμων φωτεινών ακτίνων. 
Επίσης, το 1651, παρουσίασε μαζί με τον Ριτσόλι (Riccioli) έναν χάρτη της Σελήνης, η ονοματολογία του οποίου χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από τους αστρονόμους.
28 Δεκεμβρίου 1882
Γεννιέται ο διαπρεπής Άγγλος αστρονόμος Άρθουρ Έντινγκτον.


Γεννιέται ο διαπρεπής Άγγλος αστρονόμος Άρθουρ Έντινγκτον (Arthur Eddington, 1882 – 1944), που άρχισε το αστρονομικό του έργο, το 1906, ως βοηθός του αστεροσκοπείου Γκρήνουιτς. Το 1913, εκλέχτηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και διευθυντής του αστεροσκοπείου του, στο οποίο παρέμεινε μέχρι ο θάνατό του. Το 1917, ο Ντε Σίτερ του έστειλε ένα αντίτυπο της πιο πρόσφατης δημοσίευσης του Αϊνστάιν για τη γενική Σχετικότητα. 
Ο Έντινγκτον αμέσως διαπίστωσε τη σπουδαιότητα του έργου αυτού και την επόμενη χρονιά η Εταιρεία Φυσικής, του ανέθεσε να γράψει στα αγγλικά το πρώτο άρθρο για τη νέα θεωρία. 
Τον επόμενο χρόνο, 1919, πιστοποίησε για πρώτη φορά, σε ολική έκλειψη του Ήλιου, την ακρίβεια της θεωρίας του Αϊνστάιν για την απόκλιση των ακτίνων κοντά στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου.
Αργότερα επιδόθηκε σε σοβαρότερα θεωρητικά θέματα της αστροφυσικής και εισηγήθηκε τη θεωρία της ανάπλασης ορισμένης κατηγορίας απλανών. Διατύπωσε τη θεωρία της πίεσης της ακτινοβολίας και το νόμο της ισορροπίας αυτής από τη βαρύτητα. Μελέτησε την εσωτερική σύσταση των απλανών αστέρων και ειδικότερα του Ήλιου. 
Ανακάλυψε τη σχέση μάζας – λαμπρότητας των αστέρων και συνέβαλε ιδιαίτερα στην προώθηση της κοσμογονίας.
Ο Έντινγκτον ήταν αυθεντία στη γενική θεωρία της Σχετικότητας. Έτσι, σύμφωνα με τον παρόντα διάσημο Τσαντρασεκάρ, όταν ρωτήθηκε σε μια διάσκεψη της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Λονδίνου, στις 6 Νοεμβρίου 1919, αν αληθεύει ότι υπάρχουν τρεις άνθρωποι στον κόσμο που καταλάβαιναν τη θεωρία αυτή, εκείνος, ύστερα από σκέψη, απάντησε: Προσπαθώ να σκεφθώ ποιος είναι ο τρίτος.
Οι φιλοσοφικές ιδέες του Έντινγκτον τον έκαναν να πιστέψει ότι μια ενοποίηση της κβαντικής θεωρίας και της γενικής Σχετικότητας θα του επέτρεπε να υπολογίσει τις σταθερές του Σύμπαντος, το λόγο της μάζας του πρωτονίου προς τη μάζα του ηλεκτρονίου και τον αριθμό των ατόμων στο Σύμπαν.


28 Δεκεμβρίου 1894
Ανακαλύπτεται ο 398ος αστεροειδής Αδμήτη.Ανακαλύπτεται ο 398ος αστεροειδής Αδμήτη (Admete), από τον Αύγουστο Σαρλουά με τα εξής στοιχεία: Απόσταση (μέση) 2,74 α.μ., απόσταση αφηλίου 503 εκατομμύρια χλμ. απόσταση περιηλίου 338 εκατομμύρια χλμ. μέγεθος φωτογραφικό στην αντίθεσή του 15,2 κλίση της τροχιάς 10ο
Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Αδμήτη ήταν ηρωίδα, κόρη του Ευρυσθέα και της Αντιμάχης. 
Μια από τις παραδόσεις, που συνδέεται με το όνομά της, είναι ότι ήθελε να αποκτήσει τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων Ιππολύτης. 
Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή να πραγματοποιήσει ο Ηρακλής τον 9ο άθλο του για την προσαγωγή του ζωστήρα της εν λόγω αμαζόνας.


28 Δεκεμβρίου 1798
Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος Θωμάς Χέντερσον.Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος Θωμάς Χέντερσον (Thomas Henderson, 1798 – 1844), που, με την ιδιότητα του Βασιλικού Αστρονόμου, υπηρέτησε στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος (1831 – 1833) και μέτρησε για πρώτη φορά την παράλλαξη του α* – Κενταύρου. Το αποτέλεσμα της μέτρησης, όμως, το ανακοίνωσε το 1839, όταν ο Μπέσελ* και ο Στρούβε* έκαναν παρόμοιες μετρήσεις και πήραν το προβάδισμα, αφού ανακοίνωσαν τις μετρήσεις τους το 1938.


28 Δεκεμβρίου 1929
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος ολλανδικής καταγωγής Μάαρτεν Σμιθ.


Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος ολλανδικής καταγωγής Μάαρτεν Σμιθ (Maarten Schmith, γεν. 1929), που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους ημιαστέρες (κβάζαρς) και διαπίστωσε ότι αυτοί βρίσκονται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση και είναι σώματα μεγάλης ηλικίας. 
Έγινε διευθυντής των Αστεροσκοπείων Χέιλ (δηλ. του Παλομάρ και του Γουίλσον μαζί). 
Ανέπτυξε ένα μαθηματικό πρότυπο για την περιγραφή του Γαλαξία, που βοήθησε στην κατανόηση της δομής και της δυναμικής του.


To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ