Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Η ΝΑΣΑ «απελευθέρωσε» το επιστημονικό μπαλόνι επόμενης γενιάςΑερόστατο μακράς διαρκείας
COSI collaboration/NASA Columbia Scientific Balloon Facility
Το μπαλόνι, πλαισιώνεται από ένα ουράνιο τόξο, καθώς ανέβαινε στον ουρανό πάνω από την Ανταρκτική.
Το αερόστατο μοιάζει μικρό σαν μπαλόνι καθώς ανεβαίνει πάνω από το ουράνιο τόξο. Στην πραγματικότητα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Βάση ΜακΜούρντο, Ανταρκτική

Χάρη σε ένα γιγάντιο αερόστατο νέας τεχνολογίας, γεμάτο με 532.000 κυβικά μέτρα ήλιου σε υψηλή πίεση, ένα τηλεσκόπιο της ΝΑΣΑ θα παραμείνει ιπτάμενο για τρεις και πλέον μήνες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική.


Με τη γόνδολά του φορτωμένη με 2,3 τόνους επιστημονικού εξοπλισμού, το αερόστατο «υψηλής πίεσης» απογειώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από την αμερικανική βάση ΜακΜούρντο, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Το φορτίο που μεταφέρει είναι το τηλεσκόπιο ΚΦΑ (Κόμπτον Φασματόμετρο και Απεικόνιση), το οποίο βλέπει τον ουρανό μέσα από το διαφανές αερόστατο και καταγράφει ακτίνες γάμμα, φωτόνια υψηλής ενέργειας που παράγονται από μαύρες τρύπες, πάλσαρ και άλλα κοσμικά φαινόμενα.

Τα παλαιότερα ερευνητικά αερόστατα της ΝΑΣΑ, τα λεγόμενα αερόστατα μηδενικής πίεσης, παρέμεναν ιπτάμενα μέχρι 55 μέρες. Χρησιμοποιούν μια ανοιχτή βαλβίδα που εξισώνει την πίεση στο εσωτερικό του αερόστατου με την ατμοσφαιρική πίεση. 
Έχουν το μειονέκτημα ότι κατεβαίνουν σε μικρότερα ύψη στη διάρκεια της νύχτας, καθώς το κρύο προκαλεί συστολή του αέριου ήλιου και συρρίκνωση του αερόστατου.

Το διαρκές ανεβοκατέβασμα επηρεάζει τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων, ένα πρόβλημα που εξαλείφεται με το αερόστατο υψηλής πίεσης. Είναι πλήρως σφραγισμένο και φέρει κατακόρυφα σχοινιά, ή τένοντες, που διατηρούν σταθερό τον όγκο του αερόστατου ακόμα και αν η θερμοκρασία μεταβάλλεται.

Στο ύψος των 33,5 χιλιομέτρων, το ΚΑΦΑ βρίσκεται πάνω από το μεγαλύτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, η οποία εμποδίζει την ανίχνευση ακτίνων γάμμα από το έδαφος.

Η ΝΑΣΑ ελπίζει ότι το τηλεσκόπιο θα παραμείνει ιπτάμενο για τουλάχιστον 100 μέρες και θα παραμείνει στην περιοχή της Ανταρκτικής, χάρη στα αέρια ρεύματα που κυκλώνουν την ήπειρο.

Για κάθε ενδεχόμενο όμως έχει ενημερώσει τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες για το ενδεχόμενο να ξεστρατίσει το αερόστατο στον εναέριο χώρο τους.

Η NASA θα πρέπει επίσης να φροντίσει να προσγειώσει το αερόστατο στην ξηρά, αλλιώς το τηλεσκόπιο θα χαθεί για πάντα στον ωκεανό.COSI collaboration/NASA Columbia Scientific Balloon Facility
Η σκοτεινότητα του διαστήματος ήταν ορατή πάνω από το όρος Έρεβος, στο νησί Ρος της Ανταρκτικής, καθώς η αποστολή ΚΑΦ ανέβαινε για να συνδεθεί με το ηλιακό μπαλόνι.


COSI collaboration/NASA Columbia Scientific Balloon Facility
Βίντεο από την απελευθέρωση του ΚΑΦTo-New-Sas

Πηγή: in.gr - nature - nature (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ