Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Η όμορφη πλευρά του IC 335
Credit: ESA/Hubble & NASAΑυτή η νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ESA, δείχνει τον γαλαξία IC 335 μπροστά από ένα σκηνικό μακρινών γαλαξιών. 
Ο IC 335 είναι μέρος μιας ομάδας γαλαξιών που περιέχει τρεις άλλους γαλαξίες, και βρίσκεται στο σμήνος γαλαξιών της Καμίνου, 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Όπως φαίνεται σε αυτήν την εικόνα, ο δίσκος του IC 335 εμφανίζεται σε άκρη από το πλεονεκτικό σημείο της Γης. 
Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους αστρονόμους να το κατατάξουν, καθώς τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά της μορφολογίας ενός γαλαξία - οι βραχίονες ενός σπειροειδούς ή η γραμμή των άστρων απέναντι από το κέντρο - είναι ορατά μόνο στο "πρόσωπό" του. 
Ακόμα, ο 45.000 ετών φωτός μακρύς Γαλαξίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος S0.

Αυτοί οι φακοειδείς γαλαξίες είναι μια ενδιάμεση κατάσταση στο γαλαξιακό σύστημα μορφολογικής κατάταξης ανάμεσα στους πραγματικούς σπειροειδείς και ελλειπτικούς γαλαξίες. 
Έχουν ένα λεπτό αστρικό δίσκο και μια διόγκωση, όπως οι σπειροειδείς γαλαξίες, αλλά σε αντίθεση με τους τυπικούς σπειροειδείς γαλαξίες που έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του διαστρικού μέσου. 
Μόνο λίγα νέα αστέρια μπορούν να δημιουργηθούν από το υλικό που έχει απομείνει και ο ρυθμός σχηματισμού νέων άστρων είναι πολύ χαμηλός. 
Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός των άστρων σε γαλαξίες τύπου S0, αποτελούνται κυρίως από γηραιότερα αστέρια, που μοιάζουν πολύ με τον πληθυσμό άστρων σε ελλειπτικούς γαλαξίες.

Όπως οι τύποι γαλαξιών S0 έχουν μόνο ασαφείς σπειροειδείς βραχίονες, είναι εύκολο να εκληφθούν για ελλειπτικούς γαλαξίες αν φανούν με κεκλιμένο το "πρόσωπό" ή από άκρη, όπως ο IC 335 εδώ. Και πράγματι, παρά τις μορφολογικές διαφορές μεταξύ των τύπων S0 και ελλειπτικών γαλαξιών κατηγορίας, μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως τυπικά μεγέθη και φασματικά χαρακτηριστικά.

Και οι δύο κατηγορίες είναι επίσης γαλαξίες πρώιμου τύπου, καθώς αυτοί εξελίσσονται παθητικά. Ωστόσο, οι ελλειπτικοί γαλαξίες μπορεί να εξελίσσονται παθητικά όταν τους παρατηρούμε, αλλά είχαν βίαιες αλληλεπιδράσεις με άλλους γαλαξίες στο παρελθόν τους. 
Εκτιμώντας πως οι τύποι γαλαξιών S0, είναι είτε γηραιότεροι και εξασθενιμένοι σπειροειδείς γαλαξίες, που ποτέ δεν είχαν οποιεσδήποτε αλληλεπιδράσεις με άλλους γαλαξίες, ή είναι αποτέλεσμα της παλαιάς ενιαίας συγχώνευσης μεταξύ δύο σπειροειδών γαλαξιών στο παρελθόν. 
Η ακριβής φύση αυτών των γαλαξιών είναι ακόμα ένα θέμα συζήτησης.
To-New-Sas

Πηγή: HUBBLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ