Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου (4)
1936,
γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός και ραδιο-αστρονόμος Ρόμπερτ Γουίλσον, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1978, όταν ανακάλυψε τα ραδιενεργά κοσμικά μικροκύματα (CMB), την μεγαλύτερη απόδειξη της ύπαρξης της Μεγάλης Έκρηξης.
Ρόμπερτ Γούντροου Ουίλσον (αριστερά) με τον Arno Allan Penzias


Γεννιέται ο Ρόμπερτ Γουίλσον (Robert W. Wilson), ο οποίος μαζί με τον Άρνο Πενζίας (Arno Penzias) ανακάλυψαν την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων (2,7 οΚ) και από το 1978 είναι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη φυσική.


Οι δύο αυτοί ραδιοαστρονόμοι εργάζονταν στα εργαστήρια της Μπελ Τέλεφον, όπου, παρακολουθώντας ραδιοεκπομπές, ανίχνευσαν μια ασυνήθιστη ακτινοβολία βάθους, που φαινόταν να διαπερνά το Σύμπαν ομοιόμορφα και αποδείχθηκε ότι ήταν κατάλοιπο της Μεγάλης Έκρηξης.

Η Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων (= KAM) (Cosmic Microwave Background = CMB) ή κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου απεδείχθη αργότερα ότι δεν ήταν τοπικό (γαλαξιακό) φαινόμενο και ότι προέρχεται από ολόκληρο το Σύμπαν, το οποίο είναι ομογενές και ισότροπο. Η μόνη εύλογη εξήγηση της ακτινοβολίας αυτής είναι ότι πρόκειται για τα υπολείμματα της αρχικής φάσης της διαστολής του Σύμπαντος. Τα φωτόνια,  που σκορπίστηκαν τότε σε όλο το Σύμπαν, αραίωσαν και έχασαν ενέργεια λόγω της διαστολής, έτσι, ώστε σήμερα να αντιστοιχούν σε μια θερμοκρασία μόνο 2,7 οΚ.

Η κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων καθιέρωσε τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Μπιγκ Μπανγκ) σαν μια σωστή θεωρία μπροστά στις άλλες κοσμολογικές θεωρίες, όπως η κοσμολογία της σταθερής κατάστασης και έδωσε νέα ώθηση στην κοσμολογική έρευνα.

1970,
πεθαίνει ο κοσμοναύτης Πάβελ Μπελγίαγεφ (Pavel Belyayev).


Ο Πάβελ Ιβάνοβιτς Μπελυάγιεφ (Павел Иванович Беляев, 26 Ιουνίου 1925 – 10 Ιανουαρίου 1970) ήταν Σοβιετικός αστροναύτης («κοσμοναύτης») και κυβερνήτης μαχητικών αεροσκαφών. Υπήρξε ο πρώτος χρονικά διοικητής του «Σώματος Κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ» και πέρασε στην ιστορία ως ο κυβερνήτης της αποστολής Βοσχόντ 2, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε ο πρώτος «περίπατος στο διάστημα», το 1965.


Η επιλογή του ως κοσμοναύτη


Κατά την τελευταία φάση των σπουδών του στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, ο Μπελυάγιεφ είχε δώσει συνέντευξη και είχε συμμετάσχει σε δοκιμές για πιθανή εισαγωγή του στο διαστημικό πρόγραμμα.
Οι υπεύθυνοι για την επιλογή είχαν εντυπωσιασθεί από την ικανότητά του να αντέχει πολύ μεγάλες επιταχύνσεις.
Ο Μπελυάγιεφ στάλθηκε αρχικά στη Μοίρα 661 του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα μήνα αργότερα στη Μοίρα 241 του ίδιου Στόλου.
Μέχρι την ημέρα της επιλογής του για το σώμα των κοσμοναυτών είχε καταγράψει πάνω από χίλιες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του, τόσο σε εμβολοφόρα όσο και σε αεριωθούμενα αεροπλάνα, ενώ είχε εκτελέσει περί τις 40 πτώσεις με αλεξίπτωτο.10 Ιανουαρίου 1969
εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο Venera 6 με προορισμό την Αφροδίτη. Στις 17 Μαΐου έφτασε στον πλανήτη και η κάψουλα που περιείχε μετέδωσε για 51 λεπτά δεδομένα της ατμόσφαιρας κατα την κάθοδο της με αλεξίπτωτο στην επιφάνεια
Αφροδίτη 6


10 Ιανουαρίου 1946
ο Αμερικανικός στρατός, μέσω του Προγράμματος Diana (Άρτεμις), εκπέμπει και λαμβάνει ραδιοκύματα στην Σελήνη ξεκινώντας έτσι την εποχή της ραδιοαστρονομίας αλλά και το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα. Τα ραδιοκύματα συχνότητας 111.5 MHz και ισχύος 3000 Βατ, αφού ανακλάστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης, λήφθηκαν μετά απο 2,5 δευτερόλεπτα.
Έργο Ντιάνα κεραία ραντάρ, Οχυρό Monmouth, Νιου ΤζέρσεϋΟθόνη παλμογράφου δείχνει το σήμα ραντάρ. Ο μεγάλος παλμός στα αριστερά είναι το μεταδιδόμενο σήμα, ο μικρός παλμός στα δεξιά είναι το σήμα επιστροφής από τη Σελήνη. Ο οριζόντιος άξονας είναι ο χρόνος, αλλά βαθμονομημένο σε μίλια. Μπορεί να φανεί ότι η μετρούμενη περιοχή είναι 238.000 μίλια (383.000 χιλιόμετρα), η απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.


Ραντάρ Κάνει ταξίδι μετ 'επιστροφής στη Σελήνη 31/01/1946 Οικουμενικό Επικαίρων Έργο Ντιάνα Γη-Σελήνη-Γη
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Αστρονόμος - spacerockethistory - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΝΑΣΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - bobrixon.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ