Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Το Κέπλερ της ΝΑΣΑ σηματοδοτεί 1.000 ανακαλυφθέντες εξωπλανήτες, αποκαλύπτοντας περισσότερους μικρούς κόσμους στη κατοικήσιμη ζώνη
Εντοπίστηκαν οκτώ νέοι εξωπλανήτες που πιθανώς διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για τη παρουσία της ζωής
Credit: (David A Aguilar/CfΑ)
Σύλληψη του καλλιτέχνη απεικονίζει ένα πλανήτη σαν τη Γη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που εξελίχθηκε και έχει σχηματίσει ένα εκπληκτικό «πλανητικό νεφέλωμα."
Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οκτώ νέους εξωπλανήτες, που βρίσκονται στη «φιλόξενη» ζώνη των μητρικών άστρων τους, δηλαδή σε κατάλληλη απόσταση από αυτά - ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακρυά- για να διαθέτουν νερό και πιθανώς συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Τουλάχιστον δύο από αυτούς θεωρούνται οι πιο όμοιοι με τη Γη που έχουν ποτέ βρεθεί.Αυξημένες πιθανότητες

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους πλανήτες έχουν καλές πιθανότητες να είναι βραχώδεις σαν τη Γη», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Γκιγέρμο Τόρες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. Η ανακάλυψη διπλασιάζει τον αριθμό των μικρών εξωπλανητών, που έχουν διάμετρο έως διπλάσια σε σχέση με εκείνη του δικού μας πλανήτη και οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι δυνητικά φιλόξενοι για ζωή.

Οι δύο πιο «γήινοι» εξωπλανήτες μεταξύ των οκτώ είναι ο Kepler -438b και ο Kepler -442b. Και οι δύο βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα ερυθρούς νάνους, τα οποία είναι μικρότερα και πιο κρύα από τον Ήλιο μας. Ο πρώτος εξωπλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 470 ετών φωτός από τη Γη, διαγράφει μια πλήρη τροχιά πέριξ του άστρου του σε 35 μέρες (αυτή είναι δηλαδή η διάρκεια του έτους του), ενώ ο δεύτερος εξωπλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.100 ετών φωτός, έχει έτος 112 ημερών.


Εχοντας διάμετρο μόλις 12% μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ο Κέπλερ-438b έχει 70% πιθανότητα να είναι βραχώδης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ενώ ο Κέπλερ-442b είναι περίπου 30% μεγαλύτερος από τη Γη και έχει πιθανότητα 60% να είναι βραχώδης.Περισσότερους από τους 1.000 πιστοποιημένους πλανήτες που βρέθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της ΝΑΣΑ, οι οκτώ είναι μικρότεροι από το διπλάσιο μέγεθος της Γης και στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους. Όλα, τα οκτώ αστέρια σε τροχιά, είναι πιο ψυχρά και μικρότερα από τον Ήλιο μας. Η έρευνα συνεχίζεται για πλανήτες σε μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο.


O ορισμός της ζωής

Ενας εξωπλανήτης θεωρείται δυνητικά «φιλόξενος» για ζωή, όταν δέχεται περίπου τόση ηλιακή ακτινοβολία, όση η Γη, έτσι ώστε το νερό στην επιφάνειά του ούτε να βράζει και να εξατμίζεται, ούτε να παγώνει. Ο Kepler -438b δέχεται περίπου 40% περισσότερο αστρικό (ηλιακό) φως από ό,τι η Γη (συγκριτικά η καυτή Αφροδίτη δέχεται διπλάσια ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τον πλανήτη μας) και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έχει πιθανότητα 70% να βρίσκεται στη σωστή απόσταση από το άστρο του για να έχει υγρό νερό και να είναι κατάλληλος για ζωή. Ο Kepler -442b δέχεται περίπου τα δύο τρία της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη και οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές (της τάξης του 97%) να βρίσκεται στην «κατοικήσιμη» ζώνη του άστρου του.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους εξωπλανήτες είναι πραγματικά κατοικήσιμος. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως είναι υποψήφιοι για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέηβιντ Κίπινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πριν τη νέα ανακάλυψη, οι δύο πιο «γήινοι» εξωπλανήτες που είχαν βρεθεί, ήσαν ο Κέπλερ-186f (με μέγεθος 10% μεγαλύτερο της Γης, ο οποίος δέχεται το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στον πλανήτη μας) και ο Κέπλερ-62f (με μέγεθος 40% μεγαλύτερο της Γης), ο οποίος δέχεται το 41% της ηλιακής ακτινοβολίας του πλανήτη μας.
Η ζώνη «Γκολντιλοκς» γύρω από ένα αστέρι, είναι όταν ένας πλανήτης δεν είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος για να υποστηρίξει υγρό νερό.
Στο γράφημα παρουσιάζεται η κοσμική κλίμακα φιλοξενίας της ζωής. Οι πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στο μητρικό τους άστρο έχουν ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και εκείνοι που βρίσκονται πολύ μακριά ιδιαίτερα χαμηλές δημιουργώντας συνθήκες που δεν ευνοούν την παρουσία της ζωής. Οι πλανήτες που βρίσκονται στο ενδιάμεσο και διαθέτουν θερμοκρασίες τέτοιες που να επιτρέπουν την παρουσία του νερού σε υγρή μορφή είναι πιο φιλικοί στη παρουσία της ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός πλανήτη που βρίσκεται στη φιλόξενη ζώνη και πλησιάζει το μέγεθος της Γης τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μπορεί να υπάρξει σε αυτόν τον πλανήτη ζωή.Σχεδιάστηκε από Petigura, Χάουαρντ, και Marcy, από έγγραφο του περιοδικού τους
Το μέγεθος των πλανητών, γράφημα, κατά την απόστασή τους από τα μητρικά τους αστέρια. Το πράσινο πλαίσιο υποδεικνύει τους δέκα εξωπλανήτες που βρέθηκαν με το σωστό μέγεθος και την απόσταση που πρέπει να θεωρούνται "σαν τη Γη".

Τέχνη από το ESO
Εικόνα που απεικονίζει έναν πλανήτη σαν τη Γη σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο.
Φωτογραφία από την ESA © 2009 MPS για OSIRIS ομάδας MPS / UPD / LAM / ΙΑΑ / RSSD / INTA / UPM / DASP / IDA
Η Γη, όπως φαίνεται από το διαστημικό σκάφος Ροζέτα. Πότε θα έχουμε μια εικόνα παρόμοια με τη συγκεκριμένη, αλλά από έναν εξωγήινο κόσμο τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά; (Περισσότερα)


Η αναζήτηση για κάποια άλλη Γη (2009)Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - ΝΑΣΑ - blogs.discovermagazine - slate

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ