Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 20:00Η παρατήρηση των πλανητών

Πότε πρέπει να γίνεται και με ποιους τρόπους


            Ένα κοινό, αλλά πολύ δημοφιλές και ενδιαφέρον θέμα θα αναπτυχθεί την Κυριακή, 11η Ιανουαρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. 

Πρόκειται για την παρατήρηση των πλανητών, όχι μόνο με τηλεσκόπιο αλλά και με γυμνό μάτι. Πότε πρέπει να γίνεται η παρατήρηση αυτή και με ποιους τρόπους, για να είναι καλύτερη και αποδοτικότερη. 
Ομιλητής θα είναι ο π. Γεώργιος Γεωργιάδης, ο οποίος, εκτός από εφημέριος τη Σούρπης, είναι και ερασιτέχνης αστρονόμος, μέλος της Εταιρείας.

            Πολλοί έχουν τηλεσκόπια, αλλά δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν για την παρατήρηση των πλανητών, καθώς και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την παρατήρησή τους, μια και αποτελούν ένα από τα καλύτερα θεάματα. Ιδιαίτερα η παρατήρηση των εσωτερικών, λεγομένων, πλανητών, Ερμή και Αφροδίτης είναι εξαιρετική. 

Αλλά και η παρατήρηση των εξωτερικών πλανητών του Άρη, του Δία και του Κρόνου είναι άκρως θεαματική.

            Θα παρουσιαστούν, λοιπόν, μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι παρατηρητές υπόψη τους για να εντοπίσουν και να παρατηρήσουν καλύτερα τους πλανήτες. 
Θα δοθούν δε πληροφορίες για τις περιόδους αυτές ακόμη και ολόκληρης της επόμενης 10ετίας.
            Ο π. Γιώργος Δ. Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το 7τάξιο εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λαμίας. Τελείωσε προγραμματιστής Η/Υ (1982), καθηγητής Βυζαντινής μουσικής (1983), πενταγράμμου (1984), και πτυχιούχος της τριετούς Θεολογικής Σχολής Κηφισιάς Αθηνών (1985).
            Από 20ετίας έχει τηλεσκόπιο Schmidt-Cassegrain των 35 cm και από το έτος 2000 είναι ιερέας στη Μαγνησία. Αρθρογραφεί από το 1982. 

Έχει γράψει κάπου 150 άρθρα για το περιβάλλον, φιλολογικού ή κοινωνικού περιεχομένου, υμνολογίας, ιστορικά και Αστρονομίας, τα περισσότερα. 

Έχει συνεργασθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Με την «ΠΤΗΣΗ» συνεργάσθηκε από το 1985 έως το 1996 (ως Αθανάσιος Ν. Πρίφτης). Με δικές του προτάσεις ονομάσθηκαν δύο ουράνια σώματα: 
Ο δορυφόρος της Ίδης «Δάκτυλος», και ο δορυφόρος τού Ποσειδώνος «Δέσποινα».
            Από το 2004 εκδίδει το αστρονομικό περιοδικό «ΑΣΤΡΟΣΚÀΝ», το οποίο μέχρι το 2012 αριθμούσε 9 τεύχη.Πηγή: Αστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ