Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου (4)
2005,
ομάδα αστρονόμων ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος. Ονομάστηκε Έρις και είναι 27% μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.
Έρις (κέντρο) και Δυσνομία (αριστερά του κέντρου).
Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.
Κινούμενη εικόνα που δείχνει την κίνηση του Έρις στις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για να τον ανακαλύψουν. Ο Έρις υποδεικνύεται από το βέλος. Τα τρία πλαίσια λήφθηκαν για μία περίοδο τριών ωρών.5 Ιανουαρίου 2005, ανακαλύπτεται ο νάνος πλανήτης Eris (136199 Eris), ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα. Με 2500 χιλιόμετρα διάμετρο γίνεται το ένατο μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού συστήματος, παραμερίζοντας τον Πλούτωνα με 2300 χιλιόμετρα διάμετρο. Έχει εναν δορυφόρο την Δυσνομία (136199 Eris I Dysnomia)


1970,
πεθαίνει ο Μαξ Μπορν, φυσικός και βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσική το 1954.


Ο Μαξ Μπορν (γερμανικά:Max Born, Μπρατισλάβα, 11 Δεκεμβρίου 1882 – Γκέτινγκεν 5 Ιανουαρίου 1970) ήταν Γερμανός μαθηματικός και φυσικός, εβραϊκής καταγωγής.

Συνέβαλε στην θεμελίωση της κβαντομηχανικής. Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ.

Υπήρξε ένας εκ των 11 που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν που υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής. Σε ένα γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Μπορν αναφέρεται η γνωστή φράση Ο θεός δεν παίζει ζάρια.

Ο Μπορν ήταν ο πατέρας του Γκούσταβ Βίκτωρ Ρούντολφ Μπορν και παππούς της Βρετανοαυστραλίδας τραγουδίστριας Ολίβια Νιούτον-Τζων.
1972,
ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον εγκρίνει ένα εξαετές πρόγραμμα 5,5 δις δολαρίων προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για ένα διαστημόπλοιο ικανό να αναλαμβάνει πολλαπλές αποστολές.
Συντακτική υποσημείωση: Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο Διαχειριστής της ΝΑΣΑ James C. Fletcher ανακοίνωσε το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου που είχε λάβει την τελική έγκριση στο Σαν Κλεμεντρο, Καλιφόρνια, στις 5 Ιανουαρίου του 1972.5 Ιανουαρίου 1972. Η ΝΑΣΑ ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου.

Η NASA ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου (“STS” = Space Transportation System = Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών) ή της διαστημικής σαΐτας (Space Shuttle = Σπέις Σατλ). Πρόκειται για ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο, που άρχισαν να στέλνουν οι ΗΠΑ, από το 1981, γύρω από τη Γη και να επιστρέφει ανέπαφο, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Εκτοξεύεται κατακόρυφα με δυο μεγάλους πυραύλους υγρών καυσίμων, που είναι προσδεμένοι στο κύριο σώμα του διαστημοπλοίου και με τρεις κύριους κινητήρες υγρών καυσίμων. Οι κύριοι κινητήρες τροφοδοτούνται με υγρά καύσιμα οξυγόνου – υδρογόνου από μια εξωτερική δεξαμενή, που απορρίπτεται όταν αδειάσει. 
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το σχέδιο αυτό ήταν πολύ μεγάλα: 1.-

Το θέμα των καυσίμων. Το υγρό οξυγόνο και υδρογόνο που επελέγησαν, εκτός του ότι κόστιζαν πολύ, υπήρχε και κίνδυνος ανάφλεξής τους. Για να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος, οι δεξαμενές καυσίμων τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό μέρος του πυραύλου και σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να απορρίπτονται, όταν τελειώνουν τα καύσιμα, κατά τη διάρκεια της πτήσης. 2.- Το διαστημόπλοιο έπρεπε να λειτουργεί και σαν ανεμόπτερο, αφού δεν μπορούσε να κινείται με κοινούς κινητήρες κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του. 3.- Έπρεπε να έχει μέγιστη ανθεκτικότητα, αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό, το διαστημικό λεωφορείο θα έπρεπε να πετάξει τουλάχιστον 100 φορές χωρίς σημαντικές αλλαγές, επισκευές ή αντικαταστάσεις τμημάτων του.

5 Ιανουαρίου 1969
εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο Αφροδίτη 5 με προορισμό την Αφροδίτη. Στις 16 Μαΐου έφτασε στον πλανήτη και η κάψουλα που περιείχε μετέδωσε για 53 λεπτά δεδομένα της ατμόσφαιρας κατα την κάθοδο της με αλεξίπτωτο στην επιφάνεια
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ