Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Το μισοφέγγαρο Ρέα αποκρύπτει τον ημιφωτισμένο Κρόνο
4 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Πίστωση εικόνας: Κασίνι Ομάδα Απεικόνισης, SSI, JPL, ESA, ΝΑΣΑ
Απαλές αποχρώσεις, εν μέρει φωτισμένες σφαίρες, ένα λεπτό ίχνος του δακτυλίου, καθώς και μικρές σκιές τονίζουν αυτή τη διακριτική θέα του μαγευτικού γίγαντα πλανήτη Κρόνου. 
Κοιτάζοντας σχεδόν πίσω προς τον Ήλιο, το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Κασσίνι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, κατέγραψε αυτή τη φωτογραφία του Κρόνου και της Ρέας σε ημισεληνοειδείς φάσεις πριν από μερικά χρόνια.
Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η παραπάνω εικόνα, είναι μόλις ένα καρέ από μια ταινία 60 καρέ όπου η Ρέα φαίνεται να περνάει μπροστά από τον μητρικό του πλανήτη. 
Καθώς το Κασινι ήταν σχεδόν στο επίπεδο των δακτυλίων του Κρόνου, τα συνήθως εντυπωσιακά δαχτυλίδια είναι ορατά εδώ μόνο ως μια λεπτή γραμμή κατά μήκος του κέντρου της εικόνας. 
Παρόλο που το Κασινι έχει πλέον ολοκληρώσει την πρωταρχική του αποστολή, οι επιτυχίες του και η ευκαιριακή του τοποθεσία ώθησαν τη ΝΑΣΑ να επεκτείνει την περαιτέρω διερεύνηση όχι μόνο των αινιγματικών φεγγαριών του Κρόνου, Εγκέλαδο και Τιτάνα, αλλά και τον ίδιο τον Κρόνο.


Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΣΕΝΕ (κείμενο)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ